0:00

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că proiectul legii descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului în noiembrie 2013, este neconstituţional.

”Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională”, se arată în decizia CCR.

De asemenea, cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au resping ”criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a Legii”.

Decizia se va comunica preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru şi se publică în Monitorul Oficial.

Un judecător al CCR a explicat pentru gândul.info decizia luată în unanimitate prin faptul că în proiectul de lege privind descentralizarea se vorbeşte de bunuri proprietate publică şi bunuri proprietate privată, dar în anexele la legea bugetului de stat se prevăd doar bunurile proprietate privată. De asemenea, bunurile care urmează să fie descentralizate nu sunt individualizate decât prin număr de inventar, dar nu se atestă apartenenţa sau statutul juridic.

Mai mult, judecătorii Curţii Constituţionale au descoperit că, în privinţa plajelor, legea prevede dreptul de administrare, iar în anexe se stipulează dreptul de proprietate.

Curtea a reţinut încălcarea:

principiului autonomiei locale, în privinţa trecerii bunurilor din domeniul privat al statului în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, fără exprimarea  consimţământului  autorităţilor administraţiei publice locale/ judeţene;

regimului constituţional al proprietăţii, în privinţa transferului masiv de bunuri din domeniul public/ privat al statului, în domeniul public/ privat al unităţilor administrativ-teritoriale, prin derogare de la regulile de drept comun în materie,  fără o identificare conform legiilor în vigoare  a bunurilor în cauză;

exigenţelor de claritate, precizie şi predictibilitate a legii prin reglementarea  contradictorie a drepturilor care se transferă/ constituie  prin lege (de proprietate/ de administrare), lipsa de corelare cu ansamblul normativ în materie şi  cu reglementările din care sunt preluate competenţele descentralizate, reglementarea unor structuri descentralizate cărora nu le este conferită nicio atribuţie (comisiile judeţene ale monumentele istorice) cu menţinerea în paralel a structurilor care au format  obiectul descentralizării (comisiile zonale ale monumentelor istorice);

principiului legalităţii, prin nerespectarea cadrului legal în materia descentralizării şi a proprietăţii.

Legea descentralizării se va întoarce la Parlament, unde trebuie pusă în deplin acord cu Constituția (și decizia CCR). (Z.C.H.)

Articolul precedentSistem informatic de 52 miliarde de lei pentru spitale
Articolul următorSurorile Perie se pregătesc acasă