0:00

Deputat Liviu Harbuz: TVA redus la carne şi lapte!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Siguranţa alimentară este primordială pentru securitatea unui stat. O criză alimentară nu este dictată, în mod obligatoriu, de lipsa hranei. Cantitatea şi calitatea produselor alimentare se cer conjugate cu un factor cheie: accesibilitatea. România are toate premisele pentru a fi un bun producător de carne, lapte, legume şi fructe, dar oferta autohtonă luptă în termeni inegali cu preţul produselor de import, purtătoare şi de un TVA mai mic decât cel aplicat în România. Cunoscând specificul muncii celor care produc carne şi lapte, consider prioritare următoarele măsuri: amendarea Ordinului nr. 560, reintroducerea în sfera penală a falsificării produselor alimentare, reducerea TVA la legume-fructe, lapte şi carne. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă procesatorii autohtoni de carne este Ordinul nr. 560/2007 care introduce norme de calitate, dar care îi afectează doar pe producătorii români, importurile nefiind sub incidenţa acestui act normativ. În calitate de deputat, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, am fost invitat şi am participat la dezbaterea organizată la Sibiu, la a patra ediţie a Conferinţei Meat&Milk. Ordinul nr. 560 a fost viu discutat, deoarece în 2006 încercam să stopăm importurile de parizer unguresc care avea o calitate extrem de joasă. Am intrat în UE în 2007 şi ordinul a ajuns să se aplice doar producătorilor români care vând pe piaţa internă, nicidecum importurilor. Este un dezavantaj competitiv major.

Tot în plan legislativ se cere modificarea Legii pajiştilor, ca plăţile să fie cuplate la vacă, măsură prin care vom stopa evaziunea la lapte şi carne. Dezbaterile de la Conferinţa Meat&Milk au dat soluţii pertinente unor probleme simple, dar cu efecte majore, cum ar fi concurenţa neloială la care sunt expuşi producătorii români în cazul cabanosului: cel din producţia internă trebuie dublu afumat, însă cabanosul din Polonia, spre exemplu, nu trebuie să respecte aceste norme. Costurile de producţie sunt cu 20% mai mici şi aceasta se reflectă în preţ. Producătorii români sunt în mod cert dezavantajaţi, de aceea propun ca prin măsuri legislative să îndreptăm această situaţie. În plus, mă voi implica în procesul legislativ pentru reintroducerea falsificării produselor alimentare în sfera penală. Acum nu se mai face închisoare, se primeşte doar o amendă, conform noului Cod penal. Este o scăpare ce trebuie urgent remediată.

Producătorii şi procesatorii de carne şi lapte au cerut tratament egal, nu favoruri, comparativ cu ceea ce li se oferă omologilor lor din ţările europene. Avem promisiunea domnului ministru al agriculturii, Daniel Constantin, a domnului prim-ministru Victor Ponta, putem conta pe susţinerea domnului comisar european Dacian Cioloş, ca lucrurile să intre în normal. Comisia Europeană promite că va schimba legea în favoarea fermierilor. Ei trebuie să poată negocia un preţ mai bun pentru tot ce au de vândut. Producătorii şi cumpărătorii sunt cei care pierd, în timp ce profitul este împărţit de procesatori şi magazine. Un litru de lapte pleacă de la crescător cu 1,3 lei, procesatorul dublează preţul şi îl vinde pasteurizat, cu o grăsime scăzută. Clienţii îl cumpără cu 5-6 lei, pentru că magazinele, susţin furnizorii, au înlocuit taxele de raft cu altele, stabilite prin contract. Kilogramul de carne de porc porneşte cu 7,5 lei spre abator şi ajunge în galantar cu până la 22 de lei – muşchiul de porc. Motivele invocate: costurile cu personalul şi utilităţile. Preţurile sunt umflate de adaosurile comerciale, spun producătorii, care îşi dau marfa pe bani puţini. Argumentele enumerate susţin reducerea TVA la alimente, iar eu, ca deputat PSD, susţin proiectul de act normativ pentru reducerea acestei taxe pentru lapte şi carne de la 24% la 5%. Avem modele de bune practici: în Ungaria şi Bulgaria TVA-ul a fost redus la 5%. Scăderea efectivelor de bovine de carne şi lapte, lipsa unor ferme de reproducţie, accesul la tehnologii avansate impun o creştere a accesibilităţii producătorilor la fondurile europene, iar sprijinul de la stat să fie mai puternic.

Deputat Liviu HARBUZ

Articolul precedentMedicii din Neamț au protestat la București
Articolul următorDeputat Cătălin Drăguşanu: Pensionari cu carte de muncă