0:00

Deputat Liviu Harbuz: “ANSVSA şi ANPC, linia întâi a comerţului corect şi sigur cu alimente”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În ultimele zile am fost asaltaţi de informaţii despre “mafia cărnii” şi despre “evaziunea de 15 milioane de euro” din comerţul cu carne. S-a vorbit mult, poate prea mult, despre o anchetă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi de alte subiecte conexe.

S-a înţeles prea puţin că, în acest caz, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au fost simpli furnizori de servicii pentru DIICOT, care anchetează o problemă de “securitate naţională” prin prisma fraudei fiscale, şi nu prin cea a siguranţei alimentare. Firesc, se impun unele precizări. Responsabil de punerea pe piaţă a alimentelor corecte din punct de vedere sanitar veterinar este cel care vinde marfa.

Pe fluxul mărfii, de la fermă la furculiţă, aceasta se întâlneşte cu o serie de controale şi verificări, de la cele legate de conformitate şi provenienţă, până la cele legate de facturi sau eticheta produsului care ajunge pe raft. În fiecare dintre aceste puncte există inspectori sanitari veterinari, inspectori fiscali sau ai ANPC, care cu toţii caută să asigure un comerţ corect şi sigur în primul rând pentru consumatori, şi apoi pentru stat şi comercianţi.

Conlucrarea instituţională este cheia în care trebuie să citim întâmplările ultimelor zile. Rolul cel mai important în acest subiect este al ANSVSA. Şi asta pentru că siguranţa alimentară a consumatorilor este, de departe, cea mai importantă.

În Programul Strategic al ANSVSA sunt prevăzute controale în toate unităţile de alimentaţie publică şi în unităţile de procesare. Ritmicitatea lor este stabilită în funcţie de analiza de risc – lunar, trimestrial, semestrial şi anual (pe mai multe categorii de risc). Programul Strategic are două componente – una de inspecţie şi una de prelevări probe, fiecare dintre ele având o periodicitate stabilită prin reglementări naţionale, în concordanţă cu recomandările Comisiei Europene.

Toate controalele merg şi pe trasabilitate – de unde vine şi cu ce documente vine materia primă şi unde se duc procesatele sau unde merge carnea, ceea ce nu s-a putut verifica în speţa acestor zile, având în vedere că toate documentele au fost ridicate de DIICOT, urmând a fi analizate punctual de toate instituţiile implicate pe măsură ce ancheta comună înaintează. Delimitarea de competenţe este uşor neclară. Şi asta este cheia în care ar trebui să citim povestea ultimelor zile, când unii au vorbit şi nu au muncit, şi alţii au muncit fără a vorbi prea mult. Astfel, tot ce se comentează în ultimele zile este prea la cald. Mulţi consideră că este un moment oportun pentru a schimba reguli sau oameni. Nu este cazul.

Rolul autorităţilor statului este de a veghea la siguranţa contribuabililor, din toate punctele de vedere. Ele, autorităţile, nu trebuie să fie neapărat vizibile la televizor, ci să-şi facă treaba corect, conform reglementărilor în vigoare. Dacă Serviciul Roman de Informaţii (SRI) ar fi suspicionat, pe lângă frauda fiscală de proporţii, şi o alertă alimentară, ea ar fi fost vizibilă pe sistemul de alertă rapidă (SRAFF). Ceea ce nu s-a întâmplat la aproape o săptămână de la declanşarea subiectului în presă. Trecem prea uşor, de la o fraudă fiscală, care încă nu ni s-a explicat de către organele competente (pe bună dreptate), la o alertă privind siguranţa alimentară a consumatorilor. Discuţiile ultimelor zile, mie, ca membru al Parlamentului României, mi-au arătat că trebuie să ne aplecăm mai profund către verificarea modului în care aceste instituţii ale statului colaborează.

Consider că se impune o delimitare clară a competenţelor fiecărei instituţii şi mai ales o colaborare între ele în termeni clari, corecţi şi transparenţi, pe baza unor protocoale respectate cu stricteţe de toţi semnatarii. În încheierea cuvântării mele, vă propun să cerem Executivului să ne prezinte o astfel de hartă, o hartă funcţională, cu toate organismele de control, pentru a vedea dacă este corectă, incompletă sau doar neclară, şi să acţionăm în consecinţă.

Deputat Liviu HARBUZ

Articolul precedentMilitar român mort în Afganistan
Articolul următorPNL își lansează candidații într-o zi de 13

1 COMENTARIU

  1. (…) NU INTELEG DE CE SRI-UL DIN JUDETUL NOSTRU, NU INTOCMESTE RAPOARTE PRIVITOARE LA ARONDAREA UNOR SPAGI GRASE PT MENTINEREA IN FUNCTIA DE DIRECTOR AL DSVSA NEAMT SI DE CE NU RAPORTEAZA CATRE STRUCTURILE CENTRALE MODUL IN CARE SUNT EXECUTATE CONTROALELE CELUI TRIMIS DE D.I.F BUCURESTI!!!! CUM POTI SA ALBESTI ATATEA ILEGALITATI AFLATE LA VEDERE, FARA CA CINEVA SA RASPUNDA IN VREUN FEL?!!

Comentariile sunt închise.