0:00

* Dragoș Chitic și Florin Fecic au petrecut 4 zile la Roanne în calitate oficială
* primăria nu spune cât a costat voiajul și nici cum se cuantifică beneficiile lui pentru oraș
* Consiliul Local n-a știut de călătorie, fiindcă nu s-a considerat necesară anunțarea sa
* ”E nevoie de hotărâre de consiliu doar când e vorba de deplasarea consilierilor locali; dl. Chitic e viceprimar, nu consilier”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei
* ”Dl. Chitic este și consilier local, dar în această deplasare a fost viceprimar”, declară secretarul Florin Fecic
* tot acesta își explică prezența în ”delegație”: ”Secretarul municipiului este mai mult decât reprezentativ conform legii 215/2001”

O deplasare mai mult decât discretă, ca să nu spunem petrecută chiar pe nesimțite, a avut loc în perioada 17-20 octombrie, la nivel fruntaș al Primăriei Piatra Neamț. Cunoscută doar în cerc restrâns, vizita a avut punct de plecare Perla Moldovei și punct de sosire tocmai Roanne, Franța. În rolurile principale (în toate rolurile, de fapt) au fost distribuiți viceprimarul Dragoș Chitic și secretarul municipiului, Florin Fecic. Vizita, în sine, s-ar putea înscrie în seria întâlnirilor bilaterale dintre Piatra Neamț și Roanne, cunoscută fiind înfrățirea din 1992, dar, la fel de bine, s-ar putea califica și la alte categorii, dată fiind jena cu care oficialii primăriei vorbesc despre subiect și dată fiind lipsa oricărei mențiuni în acest sens de pe pagina de facebook a dlui. Chitic, cunoscut fiind faptul că acesta promovează pe rețeaua de socializare tot ce face în interesul locuitorilor municipiului Piatra Neamț. Fără a deduce, implicit, că voiajul la Roanne n-a avut legătură cu locuitorii orașului, am încercat să aflăm cum de s-au dus cei doi și ce au făcut acolo.

Deplasare pe nesimțite în Franța, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dedublarea lui Chitic

Primul care a pocnit nuca în perete a fost purtătorul de cuvânt al instituției, Vlad Tudor, care, solicitate fiindu-i informațiile, a emis o declarație interesantă privitoare la dl. Dragoș Chitic, plasându-l pe acesta într-o dedublare similară cu cea a dlui. Victor Ponta, când deputat, când prim-ministru, în funcție de favorabilitatea conjuncturii. Cam așa spune și dl. Vlad Tudor despre dl. Chitic: ”În perioada 17-20 octombrie, ca răspuns la invitația dlui. primar al orașului Roanne, Yves Nicolin, care este primar din această primăvară, o delegație a municipiului Piatra Neamț s-a deplasat la Roanne în cadrul unei vizite oficiale. Având în vedere că dl. Nicolin este primar nou, s-a dorit reînnoirea relațiilor de înfrățire, schimbul de experiență în domeniul administrației și posibilitatea dezvoltării de proiecte pentru comunitate. Au fost invitate să participe toate orașele înfrățite cu Roanne. Din delegație au făcut parte dnii. Dragoș Chitic și Florin Fecic. Nu există o Hotărâre de Consiliu Local care să aprobe această deplasare, întrucât consiliul aprobă doar când e vorba de deplasarea consilierilor locali. Dl. Chitic este viceprimar, nu consilier local”.

Acestea fiind zise, se cuvine precizat că dl. Chitic, mai înainte de a fi viceprimar (mandatat la a doua tură), este totuși consilier. În plus, chiar viceprimar fiind, are drept de vot în Consiliul Local.

Dl. secretar al unității administrativ-teritoriale care este Piatra Neamț spune că așa e, deși nu e chiar așa. ”Hotărârea Consiliului Local este necesară doar în cazul consilierilor locali. Dl. Chitic este viceprimar. Este și consilier local, dar în această deplasare dl. Chitic a fost viceprimar și l-a reprezentat pe dl. primar. Invitația de la Roanne a venit pentru dl. primar”, a declarat Fecic.

Deplasare pe nesimțite în Franța, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Relații internaționale succesorale

De la momentul înfrățirii Pietrei cu Roanne să tot fi trecut vreo 22 ani. Prin ’99 (conform site-ului www.leroannais-piatraneamt.org – vezi foto), a luat ființă și Asociația Piatra Neamț-Roanne, cu scopul de a consolida relațiile dintre cele două orașe și reprezentanții lor. Unul dintre reprezentanții cu prezență consemnată în schimburile interculturale a fost Vasile Vișan, fost secretar al municipiului, care pare să-i fi cedat locul mai tânărului coleg Florin Fecic nu numai în privința actelor administrative ale primăriei. Deși explicația lui Fecic, apropo de voiaj, este pe cât de oficială, pe atât de plauzibilă: ”Am fost prezent ca secretar al municipiului Piatra Neamț. Dacă vă uitați în legea 215/2001, a administrației publice locale, veți vedea că funcția de secretar este mai mult decât reprezentativă”.

Asta numai în cazul în care reprezentativitatea secretarului se subînțelege din alin. h) al art. 117 al Legii 215/2001 (actualizată și republicată), unde se face vorbire de ”alte atribuții prevăzute de lege sau însărcinări date de consiliul local, de primar, de consiliul județean sau de președintele consiliului județean, după caz”, fiindcă de la a) la g) inclusiv se vorbește strict de atribuțiile secretarilor de UAT-uri în materie de avizare pentru legalitate a actelor emise de aleșii locali, de participare la ședințele legislativului, de gestionarea procedurilor administrative în relația aleși locali – prefect, de organizare a arhivei și statisticii actelor emise de aleșii locali, de convocare și efectuare a lucrărilor ședințelor de consiliu și, în fine, de asigurare a transparenței și comunicării către autorități, instituții publice și alte persoane interesate. Conform legii, desigur.

Da’ voiajul, cât e voiajul?

A rămas de lămurit și ”cestiunea” banilor. Bugetul municipiului a cunoscut nu multe, dar suficiente ”vizite de lucru” făcute de aleși pe banii contribuabililor, în destinații din cele mai interesante și, desigur, înfrățite, din Italia până-n Israel, cu frecvență mai intensă pe Orhei (Republica Moldova). În cazul voiajului în doi făcut la Roanne zilele trecute, costurile rămân o necunoscută. Dl. Vlad Tudor a promis că se interesează, apoi n-a mai răspuns la telefon. Doamna viceprimar Aurelia Simionică, după ce s-a declarat ”curioasă” și a promis că se va interesa, a rămas la fel de tăcută, iar dl. secretar Florin Fecic spune că ”Nu stă în atribuțiile mele, ca secretar, să cunosc aspectele financiare”. Într-adevăr, 215/2001 nu spune nimic de asta.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentPiaţa Centrală, campania electorală şi reasigurările
Articolul următorA murit Starețul Mănăstirii Sihăstria