0:00

Deciziile administratiei târgnemţene criticate de specialişti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Iosif Ciubotaru: „Schimbarea PUG-ului nu era indicată”
* „S-ar mai putea face încă jumătate de oraș din spațiul liber care este, iar tu vii și-mi mărești de la 1.191 de ha la 1.988 de ha”, se miră fostul arhitect al judeţului

Fostul arhitect al județului Neamț din perioada 1968-1977, târgnemțeanul Iosif Ciubotaru, consideră că noul Plan Urbanistic General al orașului de sub Cetate, supus spre dezbatere publică la sfârșitul săptămânii trecute și care urmează să fie aprobat și în Consiliul Local nu este conform cu realitatea. Practic, fostul arhitect al județului spune că această extindere a suprafeței orașului nu era necesară din simplul fapt că mai există 674 de hectare de teren liber în perimetrul orașului, aproximativ 56% din suprafața orașului fiind liberă. Vineri, 18 iulie, de la ora 10, la Primăria Târgu Neamţ a avut loc o dezbatere publică asupra disponibilizării Proiectului de plan şi finalizarea Raportului de mediu şi organizarea dezbaterii publice pentru Proiectul de plan propus şi Raportul de mediu pentru Planul Urbanistic General al Oraşului Târgu Neamţ. În cadrul acestui plan de dezvoltare s-a făcut o modificare substanțială la intravilanul orașului Târgu Neamț: suprafața existentă de 701 hectare a crescut la 1.183 hectare, intravilanul Blebea de la 99 hectare la 134 hectare, la Humulești de la 338 hectare la 607 hectare, iar la Humuleștii Noi de la 53 hectare la 63 hectare.

Deciziile administratiei târgnemţene criticate de specialişti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Critică şi…

„Pe vremea mea se numea schiță de sistematizare, iar acum se numește plan de dezvoltare. Legat de Planul de Urbanism General al orașului care tocmai a fost schimbat, sau mai bine zis s-a extins suprafața orașului, vă dau doar două cifre. Acum există 1.191 de ha din care teren liber există 674 de ha. Deci 56% teren liber în perimetrul orașului. Tâmpit să fii, să faci această extindere a suprafeței. După ce că 56% din perimetru e liber, să-l mai și mărești. Acum nu era indicat să se facă această modificare a PUG-ului din orașul Târgu-Neamț. Sunt 674 de ha libere, adică 56% din suprafața orașului e liberă. S-ar mai putea face încă jumătate de oraș din spațiul liber care este, iar tu vii și-mi mărești de la 1.191 de ha la 1.988 de ha. De aceea nu înțeleg care a fost logica. Nu m-a consultat nimeni. Se pare că sunt un om al trecutului”, a declarat fostul arhitect al județului, Iosif Ciubotaru.

Fostul arhitect al județului a mai atenționat administrația locală că odată cu înființarea magazinului LIDL se vor crea mari probleme cu circulația în acea zonă. „Legat de problema circulației din fața noului magazin LIDL, dar și la noua autogară privată din vecinătate, acolo este o mare problemă. O să fie o mare problemă cu circulația când se va deschide acest magazin. Acolo ar trebui amenajată o a treia bandă pe partea de ieșire, adică o bandă lângă trotuar. Acea bandă trebuie să fie o bandă de intrare. Dar ar mai trebui și un sens giratoriu la pod la Ozana. Însă e nevoie de oameni de specialitate. Arhitecții au idei, dar de pus în practică trebuie să existe un om de specialitate. În acea zonă or să fie mari probleme pentru că se iese și se intră cu mașini de la 3 unități”, mai precizează Iosif Ciubotaru.

Deciziile administratiei târgnemţene criticate de specialişti, ZCH NEWS - sursa ta de informații

…soluţii

Fostul arhitect oferă soluții administrației locale și cu privire la varianta ocolitoare a orașului. „Ultima construcție proiectată de mine în Târgu-Neamț este Liceul Vasile Conta. Tot acel teren era destinat școlii, dar s-a instalat o unitate de gaze chiar în curtea școlii, iar în partea cealaltă s-a făcut un service auto sau o spălătorie. Nu s-a gândit în perspectivă. Târgu-Neamț are nevoie de o variantă ocolitoare spre Fălticeni. Și se poate realiza ușor. Se poate realiza un pasaj în zona Volvatir cu trecere sub calea ferată cu trecere undeva spre Zăneasca. Astfel s-ar rezolva și varianta ocolitoare spre Pașcani , cât și varianta spre Fălticeni”, a spus Iosif Ciubotaru. (C.T. STURZU)

Părintele căii ferate Pașcani-Târgu-Neamț

Iosif Ciubotaru este fostul arhitect al județului Neamț din perioada 1968-1977 și se află în spatele proiectării mai multor edificii din județ, unele de o mare valoare: Hotelul din Piața Agroalimentară din Piatra-Neamț, Stațiunea Bălțătești, Cantonul silvic de la Mănăstirea Neamț, care s-a transformat ulterior în cabana lui Ceaușescu. Tot el a fost cel care a realizat planul de proiectare și dezvoltare a Stațiunii Durău, construind și Hotelul „Bistrița”. De Târgu-Neamț numele său este legat de mutarea stadionului pe actualul amplasament, cât și a Parcului de sub Cetate pe actualul amplasament, amplasarea Liceului „Ștefan cel Mare” pe actualul amplasament în anul 1961, dar cel mai important este faptul că Iosif Ciubotaru este părintele căii ferate Pașcani-Târgu-Neamț, alături de fostul primar al orașului Vasile Darie și de ing. dr. Alexandru Filioreanu.

„La Târgu-Neamț, vine într-o zi Virgil Trofin, care, în afară de funcția de partid, era și ministru al economiei forestiere. Mă cheamă Boboș, vicepreședintele Consiliului Județean de la acea vreme și mă prezintă ca un ayatollah al arhitecturii. În urma acestei întâlniri a ieșit fabrica de mobilă din Târgu-Neamț. Eu am fost și deputat județean de Neamț la Tupilați. Acolo am realizat și acea făbricuță de topitorie in și cânepă. Acum nu a mai rămas nimic din ea” – Iosif Ciubotaru

Articolul precedentInterviu cu Marin Barbu, principalul Ceahlăului
Articolul următor”Eficienţa” Apa Serv face victime

1 COMENTARIU

  1. DOMNULE PRIMAR HARPA, TOT LEGAT DE PUG-TG. NEAMT TE ITREB DE CE RAUL OZANA SE CHEAMA RAUL NEAMTU ?

Comentariile sunt închise.