0:00

De sezon: Începe școala și consilierii vorbesc… discuții, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* subiectul i-a ținut la masă mai mult decât toată ședința la un loc

Ca să nu rămâie repetenți nici anul acesta la capitolul imagine, că tot vine toamnă electorală, consilierii județeni și-au adus aminte că nu mai prind ședință în plen până la începutul noului an școlar, deci ar trebui să pună pe masă tema de discuție. Ceea ce au și făcut și a durat mai mult decât procedura de vot la toate proiectele aflate pe ordinea de zi. Subiectul este incitant, mai ales că Inspectoratul școlar a transmis CJ-ului o situație actuală privind stadiul pregătirilor din unitățile de învățământ pentru a întâmpina dascăli și copii pe 15 septembrie. Raportarea IȘJ Neamț este interesantă în contextul anului de grație 2014 în care ne aflăm, dar ea nu vine cu nicio noutate: avem în continuare școli în care nu e apă curentă, în care nu există toalete pentru ”utilizatori” sau există dar nu sunt racordate la canalizare (deci tot fundul curții rămâne de bază), școli în care e foarte posibil să fie frig la iarnă, în care zidurile abia se mai țin și acoperișurile sunt în bătaia ploilor. Pe cale de consecință, sunt foarte multe școli care nu au și nici nu vor primi autorizație de funcționare din punct de vedere al sănătății publice. Ceea ce nu va schimba cu nimic situația. N-a schimbat-o de atâția ani, nu o va schimba în două săptămâni.

Asta nu înseamnă că tema nu poate fi valorificată politic, măcar la nivel de ”să ne facem că ne pasă”. Când vine vorba de capitalizat imagine și de declarații politic(ianist)e, pe consilierii județeni îi întrec doar candidații la președinție. Culmea e că toți au dreptate în felul, singurul neajuns fiind că, de îndată ce se ridică din fotoliul comod, până la intrare uită ce-au zis.

Discuția de ieri a fost deschisă de Constantin Iacoban (UNPR), care a atras atenția că sunt 37 de școli fără apă curentă și că, poate, ar trebui ”să vedem care poate fi implicarea Consiliului Județean, să ajutăm, să impulsionăm, să mobilizăm primarii” ca să rezolve problema. Iacoban s-a declarat ferm convins, dată fiindu-i și experiența, că dacă un primar vrea să pună școlile la punct, o poate face. Dacă nu e apă, poate pune hidrofor cu costuri minime, dacă pereții sunt coșcoviți, poate tocmi trei oameni să dea o bidinea de var, dacă bălăriile cresc în voia cea bună în curte, poate lua niște oameni de la ajutorul social și să le pună o coasă-n mână. Pertinent, de altfel. Distanța de la putință la voință e însă mult mai mare. A intervenit și Emilia Arcan, vicepreședinte al CJ Neamț, care l-a înștiințat pe președintele Culiță Tărâță că în perioada cât a fost ea la butoane a luat legătura cu toate primăriile și le-a cerut raport. ”Sunt nemulțumiri și cerințe din partea primarilor. Noi aici trebuie să ne gândim ce facem și de unde luăm bani, că se știe ce e de făcut. Noi avem situația, constatăm problemele, dar de unde luăm bani?”, a spus ea.

”Să nu ne transformăm totuși în cei care fac investiții la școli”, a spus Culiță Tărâță. ”Școlile au program de investiții care este coordonat de Inspectoratul Școlar. Noi nu avem nicio competență, nu putem interveni să finanțăm așa ceva”, a adăugat el, deși a recunoscut că sunt situații critice în județ, dând exemplul școlii din Băneasa (Bozieni), unde școala va începe într-un container. Dan Constantin (PSD) a fost de acord cu președintele: ”Consiliul Județean nu are posibilitatea să finanțeze acest tip de lucruri. În același timp, Inspectoratul Școlar, de câțiva ani, prin modificările intervenite în cadrul legislativ, nu mai este ordonator de credite, așa încât toate investițiile în școli trebuie să vină de la UAT-uri (unități administrativ-teritoriale, în speță primării și consilii locale – n.red.) Este de competența consiliilor locale și a primăriilor. Este lăudabilă inițiativa noastră de a merge și de a vedea, dar trebuie să și facem ceva. Ei mereu ne cer bani. Bani sunt foarte puțini și este responsabilitatea lor să-și construiască bugete pentru investiții la școli. Repet, este lăudabilă inițiativa noastră, dar e fără finalitate juridică”.

”N-o să-l contrazic pe Dan Constantin, deși aș vrea”, a spus Culiță Tărâță, ”dar legătura primărie – școală – inspectorat școlar – consiliu județean nu trebuie pierdută. Este de competența noastră, a tuturor, este responsabilitatea noastră să ne implicăm, fiindcă educația și sănătatea trebuie să fie în prim-plan”.

După ce discuția a degenerat în împunsături politice via Andrei Ignat, care l-a contrazis pe ”distinsul coleg Dan Constantin” că de fapt sunt bani și economia duduie, că doar așa raportează onor guvernul PSD, după ce Dan Constantin i-a răspuns ”prietenului Andrei Ignat”, după ce Gabi Vișan (PNL) a încercat să împingă lucrurile pe panta schimbărilor de directori din școli pe criterii politice, punctul final i-a aparținut lui Vasile Pruteanu, care a spus că inspectorii școlari ar trebui să nu mai facă doar deplasări în teren, ci adevărate vizite de lucru, să intre în școli și să discute cu primarii și să găsească soluții împreună. (D. OSTAHIE)

Articolul precedentCeahlăul – Chiajna 2-0 (0-0)
Articolul următorEugen Mihoc – eliberat sub control judiciar