0:00

Vineri, 5 dececembrie, Sala „Teatrul de Joacă” a Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu”, din municipiul Piatra Neamț, a fost gazda unei manifestări aparte, grupa mică a Grădiniției cu Program Prelungit nr. 2 – ed. Margot Amarinei și Genovica Pârvu – a debutat în fața publicului. Artiștii, în fapt preșcolari cu vârste puțin peste 3 ani, au susținut un superb spectacol de poezie, colinde, plugușor și sorcovă. Momentul cel mai așteptat a fost ”Dansul căiuților”, în fapt o pledoarie pentru tradițiile populare din perioada sărbătorilor de iarnă.

”Mulțumim Bibliotecii Județene G.T. Kirileanu pentru invitație, grupa noastră participând la numeroase manifestări și în aniii trecuți, cu obiceiuri de Crăciun și Anul nou, dar și cu expoziții de icoane pe sticlă de Sfintele Sărbători ale Paștelui. Acum am prezentat, ca punct forte, Dansul căiuților, dans moldovenesc specific bărbaților și tradițional la grupa noastră. Însă, de această dată, fetele și-au manifestat dorința de a dansa și ele, iar acum venim în fața publicului cu două particularități. În primul rând, Ansamblul Dansul căiuților de la Grădinița 2 este, din informațiile noastre, cel mai tânăr din Moldova, poate chiar și din țară, media fiind puțin peste vârsta de 3 ani, iar al doilea element constă în faptul că este mixt, fiind format din zece fete și tot atâția băieți”, ne-a declarat ed. Margot Amarinei.

Dincolo de frumusețea dansului, dar și a celorlalte puncte din program, ”tradițiile populare din nordul Moldovei sunt unice în lume, iar noi trebuie să le conservăm și să le transmitem generațiilor viitoare. Manifestarea la care am participat este inclusă într-un proiect european inițiat și derulat de comuna Cordăreni, județul Botoșani, privind tocmai perpetuarea obiceiurilor și a datinilor străbune. Desigur, proiectul include foarte multe activități, însă faptul că acești copii, de la grădinița noastră, au avut ocazia să iasă în public la vârsta pe care o au, este mare lucru. Mulțumim părinților, bunicilor, rudelor și prietenilor noștri care ne-au susținut cu aplauze, dar și sponsorilor care au oferit copiilor, în preziua Sfântului Nicolae, dulciuri uriașilor artiști”, a adăugat ed. Genoveva Pârvu.

Peste doar câteva zile, copiii de la această grupă, după ce, în această dimineață, au primit daruri în papuci de la Sfântul Nicolae, vor avea ocazia să primească și alte cadori cu ocazia serbării pe care o vor prezenta de Crăciun și la care sunt invitați toți cei care au fost prezenți la manifestare organizată la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” din Piatra Neamț.

Constantin NEGRU

Articolul precedentLuni, la Casa Cărţii Piatra Neamţ, Sesiune de autografe, cu Lucian Strochi
Articolul următorInaugurare marca AUTOȘTEFAN – Automarket cu autoservire