0:00

Curtea Constituţională decide: Zile grele pentru liderii de sindicat!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLovitură grea pentru liderii de sindicat din partea Curţii Constituţionale a României (CCR).

Instituţia a decis, marți, 24 noiembrie, ca fiind neconstituțional art. 60 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, care prevede că un salariat, care ocupă o funcție de conducere într-un sindicat, nu poate fi concediat de către angajator, cu excepția unor abateri disciplinare grave sau repetate, se precizează într-un comunicat de presă.

„CCR a luat în dezbatere marți o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 60 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, conform cărora: «(1) Concedierea salariaților nu poate fi dispusă: (…) g) pe durata exercitării unei funcții eligibile într-un organism sindical, cu excepția situației în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârșite de către acel salariat». Curtea a reținut că scopul reglementării, acela de a proteja activitatea sindicală prin instituirea unei măsuri de protecție a mandatului exercitat de reprezentanții aleși în organele de conducere ale sindicatelor, nu poate veni în coliziune cu interesele angajatorului, care, respectând dispozițiile criticate, este pus în situația de a suporta o sarcină excesivă, de natură a-i afecta dreptul de proprietate, consacrat de art. 44 din Constituție”, se menţionează în comunicatul CCR.

„Evident că o protecție a persoanelor alese în organele de conducere ale sindicatului se impune, dar o astfel de protecție trebuie să funcționeze exclusiv în raport cu activitatea sindicală efectiv desfășurată (asigurată, de altfel, de prevederile art. 220 alin. 2 din Codul muncii), iar nu în ceea ce privește activitatea profesională, de bază, a angajatului, care este într-o situație juridică identică cu ceilalți angajați sub aspectul incidenței dispozițiilor art. 61 și art. 65 din Codul muncii”, mai precizează CCR.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalul București – Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale. (ZCH NEWS)

Articolul precedentA fost promulgată legea de majorare cu 10% a salariilor bugetare
Articolul următorIa uite ce-i frământă pe oficialii din Educație!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.