0:00

Criză de medici specialiști în spitalele din Moldova, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSpitalele din Suceava, Bacău, Vaslui și Neamț caută medici specialiști care să acopere nevoile pacienților din județele pe care le deservesc. Pensionarea medicilor sau plecarea acestora în străinătate sunt principalele motive pentru care unele spitale din regiunea Moldovei nu pot funcționa la nivel optim.

Adrian George Popa, managerul Spitalului de Urgență Bacău, spune că în spitalul pe care îl conduce ar fi nevoie de specialiști în Ortopedie, Pediatrie, Neuropsihiatrie Infantilă și Medicina Muncii. „Sunt, desigur, specialități care nu sunt acoperite în totalitate. Dar asta nu înseamnă că nu ne putem desfășura activitatea cu medicii pe care îi avem. O criză ar fi la radioterapie. Spitalul de urgență Bacău are un proiect foarte important pentru Radioterapie care va începe anul acesta, destul de mare, de vreo 6 milioane de euro și nu am medic radio-terapeut. Specialitatea este destul de căutată și nu are foarte mulți medici. E o specialitate de viitor în sensul rău, pentru că este, preponderent, pentru bolnavii de cancer, care sunt din ce în ce mai mulți. În momentul în care vom demara proiectul vom avea mare nevoie de medici specialiști în Radioterapie”.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava „Sfântul Ioan cel Nou”, Vasile Râmbu, are nevoie de medici specialiști în chirurgie plastică, chirurgie vasculară, cardiologie, pe anestezie, terapie intensivă și urgențe.

În Vaslui, lucrurile stau mai rău, deoarece Spitalul Municipal Huși se află într-o situație destul de delicată având o criză de medici specialiști. Aici este o nevoie acută de specialiști pe Urgențe și Pediatrie, în condițiile în care singurul medic specialist angajat pe post la Urgențe și-a dat demisia, în timp ce secțiile de Pediatrie și Terapie Intensivă funcționează cu câte un medic, unul dintre aceștia fiind pensionar. „Dacă nu vom reuși să aducem specialiștii de care avem nevoie și nu vom reuși să fim o echipă, remediind toate deficiențele, riscăm să ajungem un centru medical multifuncțional sau, cine știe, un spital de cronici”, spune managerul spitalului Huși, Lucia Rotaru Ciupilan spitalului Huși.

La Spitalul Județean de Urgență Neamț, managerul Ioan Lazăr spune că ar mai avea nevoie de medici specialiști în Chirurgie Toracică. Tot în Neamț, la spitalul din Bicaz, s-a recurs la ademenirea medicilor specialiști prin locuințe de serviciu ANL, pentru ca aceştia să aleagă Spitalul Orăşenesc. Lucru care a şi funcționat, de altfel, iar acum spitalul are doi medici specialiști care au terminat rezidențiatul la Iași, în Obstetrică Ginecologie și Pediatrie. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentAfaceri „negre” cu pâine albă
Articolul următorCriză de profesori logopezi în județele Moldovei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.