0:00

Criticul literar Constantin Tomşa, la 74 de ani: “Constat că nu am timpul necesar să recitesc cât aş vrea din noianul de titluri care apar”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Născut la 3 noiembrie 1939, în Ghelăeşti, Bălăneşti (azi, Bârgăoani), profesorul, istoricul şi criticul literar Constantin Tomşa va împlini duminică 74 de ani. A absolvit Şcoala Medie Nr. 1, Piatra-Neamţ (Colegiul Naţional „Petru-Rareş”), Institutul Pedagogic de Învăţători de 2 ani (1960) şi Facultatea de Limba şi Literatura Română, Iaşi (1970). A fost învăţător, institutor şi profesor gradul I (Calu-Iapa, azi Piatra Şoimului, la Şcoala Nr. 1 şi Grupul Şcolar „Gheorghe Cartianu”, azi Colegiul Tehnic, din Piatra-Neamţ), director al Casei de Cultură, Piatra-Neamţ (1969/1970), inspector la Comitetul de Cultură şi Artă al Judeţului Neamţ (1970/1983), contribuind la iniţierea şi organizarea primelor ediţii ale unor manifestări care s-au perpetuat până astăzi în Neamţ: „Sadoveniana” şi „Salonul de carte «Libris»”, la editarea monografiei „Petrodava 2000. Tradiţie şi continuitate” (în colaborare cu Gheorghe Bunghez şi Marcel Dragotescu) şi a numărului unic, seria nouă, a Revistei „Petrodava culturală” (1980). Colaborări: „Albina”, „Antiteze”, „Asachi”, „Apostolul”, „Conta” „Ceahlăul”, ”La Tazlău”, „Monitorul literar şi artistic”, „Realitatea”, „Ţara Hangului” ş. a., Redactor coordonator al revistelor „Anotimpuri” şi „Anuar”, ambele, ale Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”; membru în colectivele de redacţie ale revistelor „Apostolul”, „La Tazlău”, „Asachi” şi „Antiteze”. Cărţi publicate: „Petrodava 2000. Tradiţie şi continuitate” (în colab.), 1980; „Împătimit de lectură. Cărţi şi autori I-IV”, 2002-2006; „Lucian Strochi sau Ieşirea din cuvânt. Eseu monografic”, 2003; „Cristian Livescu sau Viaţa interioară secretă a imaginii, Eseu monografic”, 2005; „Revista  «Apostolul». Bibliografie”, 2008 (DVD/2009); „Costache Andone în competiţie cu viaţa. Eseu monografic”  (în colab), 2009; „Contemporan cu ei. Fişe de dicţionar. Scriitori”, 2009. La acest ceas aniversar l-am rugat să răspundă doar la trei întrebări.

– La mulţi ani, domnule profesor ! Afirmaţi într-un interviu că literatura vă ţine în viaţă. Care dintre cărţile esenţiale credeţi că v-au influenţat destinul? La care dintre ele aţi reveni cu plăcere?

– Îmi menţin afirmaţia, dar e greu să spun care anume cărţi mi-au influenţat destinul. Mai întâi, destinul nu poate fi influenţat. E numai o părere a noastră a oamenilor că îl putem influenţa. Ceea ce pot spune cu certitudine este că literatura a contribuit substanţial, alături de alţi factori, la formarea mea intelectuală, la însuşirea unei conduite morale care mi-a permis să convieţuiesc onorabil în anii pe care i-am adunat în timp. Am citit mult, dar nu suficient şi cât aş fi vrut, am citit cărţi scrise în diferite perioade istorice, de la cronicari la clasici şi contemporani din literatura română, precum şi din alte literaturi. Sunt multe titlurile la care revin, dar constat că nu am timpul necesar să recitesc cât aş vrea, din dorinţa de a citi cât de cât din noianul de titluri care apar zilnic.

– Sunteţi un publicist foarte activ, arhivele revistelor „Conta”, „Antiteze”, „Asachi”, „Apostolul” şi multe altele care nu mai sunt, fiind o dovadă clară. Credeţi că peste 50 de ani va mai exista cineva interesat de aceste reviste?

– Dacă îmi permiteţi, aş adăuga la lista de mai sus, ziarele „Ceahlăul”, „Monitorul de Neamţ”, „Realitatea Media” şi, nu în ultimul rând, revista trimestrială „Anotimpuri” a Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu” pe care o păstoresc de aproape 20 de ani. Sunt sigur că cei care vor trăi în prezentul de atunci, vor fi interesaţi de trecut. Tocmai de aceea, două din cărţile mele le-am dedicat celor două reviste care au apărut în Piatra-Neamţ: „Revista «Apostolul».  Bibliografie. 1934-1943; 1999-2007” (2008) şi „Revista «Asachi». Bibliografie. 1881-1885; 1991-2005” (2011), punând la dispoziţia celor ce vor urma două instrumente necesare documentării rapide.

– Ca să mă exprim plastic, sunteţi o comoară pentru cercetătorii literari care vor să se ocupe de viaţa literară nemţeană actuală, volumele cărţii „Împătimit de lectură” şi „Contemporan cu ei”, fiind definitorii. Ce aveţi în plan pentru viitorul imediat?

– Dacă „viitor imediat”  înseamnă următorii doi-trei ani, atunci vă pot spune că ostenesc la o carte care va umple un gol în bibliografia locală, referitoare la literatura Judeţului Neamţ. Este cartea la care lucrez de câteva decenii (mă refer la strângerea materialului) şi care este în faza finisărilor. Daca „timpul va mai avea răbdare”, iar timpul!, sper să o tipăresc în anul în care voi împlini o vârstă rotundă. Sper. Acesta va fi cadoul pe care mi-l doresc cel mai mult.

A consemnat Nicolae SAVA

Articolul precedentHandbal: Campionul de la „Hogaş”
Articolul următorRoman: petreceri de Halloween

2 COMENTARII

  1. La mulți ani, bădiță Costică!
    N-aș vre să mă ieu cu altele și să uit,
    Și mulțumesc, bădiță Niculae..

Comentariile sunt închise.