0:00

Costache Lupu a împlinit 70 de ani. Profesor de limba și literatura română, adminsitratorul bazei hipice spune că a fost atras de sport încă de tânăr. A început cu handbalul, ca pivot în echipa școlii și a sfârșit călare, visând să reprezinte România la Olimpiadă. La capitolul ”realizări” stau la loc de cinste etapele de cupă mondială de la Piatra Neamț. Cea mai mare nerealizare i-a adus-o Consiliul Local Piatra Neamț care l-a anunțat că, în 2015, Cupa Municipiului nu poate fi sprijinită cu niciun leu. Astfel, după 16 ediții, Cupa Municipiului Piatra Neamț nu mai face parte din calendarul competițional al Federației Ecvestre Române. Pentru că a trecut pragul celor 70 de ani, Costache Lupu se consideră destul de matur să scrie o carte despre sportul ecvestru pe care vrea s-o facă cadou unor oameni cu care s-a luat la trântă, cum se spune, pe parcursul vieții: Florin Cantoreanu și Gheorghe Ștefan.

”Ce nu te omoară, te întărește”

Lupu se consideră un om norocos. A iubit viața și sportul, în general, iar la 70 de ani susține că sportul e cel care l-a întărit. ”Mă simt în putere. Simt că sunt în formă”, au fost primele declarații ale președintelui Clubului Ecvestru Piatra Neamț, atunci când a trecut pragul celor 70 de ani. Își amintește cu nostalgie de anii când a organizat primele concursuri la Piatra Neamț și cât a fost de mândru când companii de renume și-au legat titulatura de etapele de cupă mondială: Dunhill și Volvo. ”Până în 2009 am organizat etape de cupă mondială la Piatra Neamț. A fost apogeul bazei hipice, care a fost solictată la maxim, pentru că și condițiile erau greu de îndeplinit. În primul rând, valoarea premiilor pentru o etapă de Cupă Mondială de trei stele, aşa cum am mai găzduit până în 2009 trebuie să fie de minim 60.000 de euro. În plus, celelalte cheltuieli de organizare ajung la 40.000 de euro, aşa că bugetul trebuie să fie de cel puţin 100.000 de euro. Baza Hipică din Piatra Neamţ îndeplineşte cerinţele pentru un concurs de acest gen din punctul de vedere al condiţiilor de cazare, al spaţiilor de antrenament şi de concurs. Nu au fost probleme, dar au fost probleme cu banii acordați prin hotărâre de consiliu local, pe care primarul de atunci, Gheorghe Ștefan nu a mai vrut să ni-i vireze în cont, pe un motiv politic”, spune Costache Lupu.

A urmat un an și mai greu, cu sancțiuni aplicate de Federația Ecvestră Internațională, deoarece țara noastră, care anunțase că va organiza etapă de cupă mondială la Piatra Neamț, a revenit asupra deciziei, din cauza neimplicării factorilor locali, ce inițial, promiseseră sprijin. Se consolează, însă, cu faptul că anul 2011, a fost unul în care a organizat nu mai puțin de șapte competiții. ”În luna iunie s-au desfăşurat Cupa Municipiului Piatra Neamţ, Cupa Federaţiei Ecvestre Române şi etapa de Grand Prix. Celelalte patru concursuri s-au desfăşurat în august. Este vorba de-a doua ediţie a Cupei TCE3 Brazi, finala Campionatelor Naţionale de seniori la sărituri peste obstacole, trofeul Virgil Bărbuceanu, ediţia a VII-a şi încă o etapă de Grand Prix. Toate întrecerile au avut un grad de dificultate foarte ridicată, iar probele pot fi comparate cu cele dintr-o etapă de Cupă Mondială”, spune cu mândrie Costache Lupu.

Vrea să scrie o carte

Astăzi, la 70 de ani, Costache Lupu pare trist. Din măreția de odinioară a Bazei Hipice ”Virgil Bărbuceanu” au rămas, în bună parte, amintiri ce pot face obiectul unei cărți despre frumusețea sportului ecvestru. Mai cu seamă că administratorul bazei are și timp. Din 7 concursuri, cu câte se mândrea odinioară, au mai rămas doar 3: Cupa Federației Ecvestre, Cupa Marsat și o etapă de Grand Prix, în perioada 25-28 iunie 2015, Cupa României, Festivalul Național Stânca Șerbești și încă o etapă de Grand Prix, în perioada 2-5 iulie 2015 și Finala Campionatului național de Seniori, Cupa TCE 3 Brazi ”In memoriam Culiță Tărâță” și Trofeul ”Virgil Bărbuceanu”, care se va desfășura în perioada 17-20 septembrie 2015.

”Acum am timp să scriu o carte cu toate lucrurile bune și cu toate greutățile pe care le-am întâmpinat de-a lungul vieții în această bază hipică. Astăzi, când vorbim, deja două loturi de teren sunt vândute, dar nici proprietarul terenurilor, nici cel al activelor nu pot acționa independent. Ambii au nevoie de mine. Dar, pentru că nu mai avem în program Cupa Municipiului Piatra Neamț, deoarece am fost informați că nu sunt bani pentru această manifestare ce era prinsă în calendarul zilelor orașului, o să-mi rezerv timp să trec în revistă ce s-a întâmplat cu această bază. De la mărirea concursurilor internaționale, la decăderea ce a venit odată cu ideile năstrușnice ale unora de a schimba terenul cu niște ruine, prin anul 2004, sau, mai nou, trecerile succesive ale terenului din proprietatea publică, în cea privată a a municipiului. O să fac cadou două exemplare din carte, una domnului Cantoreanu și una domnului Ștefan, cu tot cu autograf”, glumește amar Costache Lupu.

Realitatea este, însă, una amară. După ce în acest an am avut parte în premieră națională de un protest al călăreților din toată țara împotriva vânzării loturilor de teren din baza hipică ”Virgil Bărbuceanu”, anul viitor va aduce o altă premieră tristă: ”decesul” Cupei Municipiului Piatra Neamț la sărituri peste obstacole, manifestare ce era un punct de atracție în calendarul Zilelor municipiului Piatra Neamț. ”Ne-am înfrățit cu comuna Ștefan cel Mare și, iată, avem o nouă manifestare, intitulată Festivalul Național Stânca Șerbești. Chiar avem o colaborare foarte bună cu primarul din Ștefan cel Mare, astfel că sportul ecvestru merge mai departe. Am împlinit 70 de ani și regretatul Culiță Tărâță mi-a spus, glumind, că va vorbi personal cu mine, de abia de la această vârstă încolo. N-a mai avut timp, dar bănuiesc că ar fi vrut să mă roage să am grijă de această bază și de cai. Cât va fi Costache Lupu în putere, baza hipică din Piatra Neamț nu va dispărea. Va rămâne a locuitorilor acestui oraș, așa cum a vrut regretatul antrenor Virgil Bărbuceanu și așa cum a vrut Dumnezeu”, promite Costache Lupu la aniversarea celor 70 de ani.

”Sport extrem” cu Costache Lupu

În tinerețe a jucat handbal în echipa școlii, ca pivot. Postul l-a călit, fiind unul în care, de regulă, încasezi pumni în coaste, iar acest aspect l-a călit, după cum susține chiar el. În 2004, când a avut un litigiu privind un schimb de terenuri cu consilierul local de atunci, Florin Cantoreanu, ce viza o parte din terenul bazei hipice, la schimb cu ruinele unui restaurant, s-a așezat în calea unui buldozer cu care omul de afaceri dorea să intre în baza hipică. În 2009 a fost victima unui accident de circulație, după ce a adormit la volan. A scăpat cu viață și de atunci nu mai conduce noaptea. În 2008 a mai avut parte de un accident de mașină, după ce, o mașină care circula din sens opus, a intrat pe contrasens, dar a fost salvat de air-bag-uri și îngrijit de o bătrână ”specialistă în pus oasele la loc”.

Mihai STOIAN

Articolul precedentAutostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș – drumul spre realitate
Articolul următorNa, că peneleul se agită!