0:00

Constructorii, greu de înduplecat să protejeze viața salariaților, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiO amplă campanie menită a sensibiliza constructorii din județ față de riscurile majore pe care și le-asumă atunci când nu asigură muncitorilor condiții sigure pe șantiere este derulată până în luna noiembrie de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamț. Ca orice campanie, și aceasta are ca scop principal prevenirea accidentelor de muncă grave, dar și sancționarea neregulilor, pentru a se lua măsurile adecvate într-un domeniu în care se înregistrează frecvent astfel de evenimente, potrivit statisticilor Inspecției Muncii. În Neamț, cel mai recent accident de muncă s-a produs în ziua de 5 octombrie, când un bărbat de 63 de ani a căzut de la 4 metri, după ce a urcat neasigurat pe o scară ca să facă reparații la acoperișul bisericii (foto) din Cimitirul Eternitatea al municipiului Roman.

După principiul potrivit căruia este mai eficient, din toate perspectivele, să previi decât să repari (mai greu, în cazul pierderilor de vieți omenești), campania ITM Neamț a debutat cu o sesiune de informare. Au fost invitate, în luna aprilie, la sediul instituției, în special firmele care au șantiere temporare și mobile (schele) și li s-a adus la cunoștință cadrul legal care impune respectarea normelor de protecția muncii. Deși ar fi trebuit să fie direct interesate pentru a putea lua măsuri când lucrările aveau să fie în toi, pe timpul verii, la discuțiile cu inspectorii au participat doar 12 societăți, care și-au trimis responsabilii pe linia securității și sănătății în muncă și, în câteva cazuri, chiar managerul a venit la dezbateri.

Ulterior, inspectorii au mers lunar pe teren și au verificat dacă angajatorii au luat măsuri pentru prevenirea căderilor de la înălțime, fiind controlate zeci de șantiere, ultima acțiune fiind chiar luna trecută. „Au fost verificați 36 de angajatori unde lucrează 1.490 de salariați, și au fost constatate 39 de deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere. Au fost aplicate 39 de sancțiuni contravenționale în cazul a 25 de angajatori”, declară Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Constructorii, greu de înduplecat să protejeze viața salariaților, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSituația găsită în teren de inspectorii de muncă este fără echivoc și denotă faptul că muncitorii care lucrează pe șantiere sunt permanent în pericol de a cădea, în primul rând, de pe schele nesigure. „S-a constatat lipsa unor echipamente de muncă prevăzute cu sisteme de protecție colectivă, adică balustrade solide, paltforme, plase de prindere, mână curentă, etc, pentru a evita căderea de la înălțime”, precizează Nicolae Hârlea. Acestea, dar și neîntreținerea căilor de acces și circulație prin semnalizarea și asigurarea acestora, semnalizarea adecvată a pericolelor existente la locurile de muncă la înălțime, neinstruirea muncitorilor pe securitate și sănătate în muncă, neacordarea echipamentului individual de protecție sunt neregulile găsite în mod frecvent și sancționate de ITM Neamț. De pildă, în luna mai a acestui an, au fost controlate 58 de firme pe șantierele cărora au fost găsite 59 de abateri. Cele mai grave dintre acestea, privind neacordarea echipamentelor de protecție fiecărui muncitor, instabilitatea scărilor, montarea unor plase de protecție sau platforme insuficient de solide pentru a opri căderile de la înălțime, au fost constatate la 6 firme ce au fost amendate cu 17.500 lei în total. Poate că amenzile ce pot fi aplicate de inspectorii muncii sunt destul de reduse, dar pierderile acumulate de o firmă în cazul când un salariat suferă un accident de muncă sunt semnificativ mai mari. (C.I.)

Articolul precedentFată de 14 ani, din Neamţ, dată în urmărire la nivel național
Articolul următorExternat de la psihiatrie, ”înhățat” de polițiști
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.