0:00

Constantin Bostan împlineşte 69 de ani, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mâine, 7 noiembrie, jurnalistul, bibliotecarul şi scriitorul Constantin Bostan va împlini 69 de ani. Născut la 7 noiembrie 1944 la Bodeşti, Neamţ, viitorul ziarist absolvă Liceul „Petru Rareş”, Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii Bucureşti (1969) şi devine redactor la cotidianul „Ceahlăul” din  1969 până în 1974, când este transferat la Biblioteca Judeţeană Neamţ. Este custode al fondului documentar „G. T. Kirileanu”. Din 1990, director al instituţiei. Colaborează la diverse publicaţii: „Ateneu”, „Convorbiri literare”, „Cronica”, „Asachi”, „Antiteze”, „Apostolul” şi editează, împreună cu Dumitru Simionescu şi Emil Nicolae, publicaţia „Acţiunea”.

„De-a lungul anilor, a parcurs un drum plin de dificultăţi de toate felurile, un drum lung de peste 30 de ani, dacă avem în vedere perioada de cercetare care începe cu primul contact al său cu fondul G. T. Kirileanu încredinţat lui, la venirea în colectivul Bibliotecii Judeţene din Piatra-Neamţ, pentru organizarea acestuia din punct de vedere biblioteconomic, şi până în prezent, dând dovadă de ştiinţă şi de pricepere în domeniul alcătuirii de ediţii, atât când a fost vorba de realizarea unor cărţi despre sau ale lui G. T. Kirileanu, cărturarul asupra operei căruia şi-a îndreptat cercetarea, pe care îl considerăm crezul său scriitoricesc, al cărui nume, devenit emblematic pentru Piatra-Neamţ” – scrie în fişa sa alcătuitorul Calendarului cultural nemţean, Constantin Tomşa.

Scriitorul Constantin Bostan  a insistat, încă de la venirea sa în Biblioteca judeţeană, ca numele celui care a donat peste 20 de mii de volume acestei instituţii, G.T. Kirileanu, să fie atribuit Bibliotecii Judeţene Neamţ. A publicat numeroase cărţi sau s-a îngrijit de apariţia altora: „G. T. Kirileanu. Contribuţii documentare”, 1970 (în colab. cu Valentin Ciucă); „G. T. Kirileanu sau Viaţa ca o carte. Mărturii inedite”, 1985; (ed. îngr., cuvânt înainte de C. B.; bibliografie selectivă de V. M. Ungureanu); „G. T. Kirileanu, «Scrieri»”, vol. I, 1989,  vol. II, 1997; (ed. îngrijită, studiu introductiv, note şi indici, comentarii şi bibliografie de C. B.); „Ştefan cel Mare şi Sfânt, istorisiri şi cântece populare strânse la un loc de Simion T. Kirileanu (învăţător)”, 2004; „Sub trei regi şi trei dictaturi. Amintiri, jurnal şi epistolar, vol. 1: 1872-1916”, 2004; „Cozla. Povestea muntelui cu ape minerale, parc, pârtie schit şi telegondolă”, 2008; „Gh. T. Kirileanu. Un destin, sub semnul lui Creangă şi Eminescu, la Palatul Regal”, 2010 ş.a. Biografia lui Constantin Bostan se identifică cu cea a Bibliotecii judeţene, instituţie cărei i-a închinat întreaga viaţă: „O bibliotecă nu se poate limita doar la împrumutul de carte, ea trebuie să devină un important centru de informare, cultural şi educaţional  al fiecărei comunităţi. Astfel am construit cel de-al doilea corp, cu cinci nivele – cel vechi are doar trei nivele – ceea ce ne-a permis să ne dezvoltăm şi să înfiinţăm noi secţii de informare, de agrement, de recreere, secţii pentru copii, secţii pentru cei de vârsta a treia” -preciza el cu mândrie la aniversarea a 4 decenii de la construirea acestui sediu al Bibliotecii. La aniversarea a 69 de ani, îi urăm şi noi, în numele cititorilor noştri şi ai celor care beneficiază de serviciile instituţiei în care a lucrat peste 3 decenii, La mulţi ani!

Nicolae SAVA

Articolul precedentMere pentru elevi de pe 15 noiembrie
Articolul următorRevelion 2013 pe stradă pentru romașcani