0:00

După deschiderea oficială de joi, 27 noiembrie 2014, începând de ieri a debutat concursul propriu-zis de interpretare muzicală. Desfăşurat pe şase secţiuni – instrumente de suflat din lemn, instrumente tradiţionale, instrumente de suflat din alamă şi percurţie, canto clasic, instrumente cu corade, muzică de cameră – concursul îşi propune să recompenseze cu premii pe cei mai talentaţi elevi, dintre cei peste 300 înscrişi la diferite secţiuni (numai la canto clasic sunt înscrişi 75 de concurenţi) care participă din toate judeţele ţării, şi să le ofere o şedere plăcută la Piatra Neamţ. Ca bonus, participanţii şi invitaţii vor avea acces liber la telegondolă în aceste trei zile de concurs. Juriul acestei ediţii – a 24-a – este compus din profesori de specialitate din licee de muzică, din mediul universitar şi cel artistic din ţară, avându-l şi în acest an preşedinte pe prof. Wolfgang Klos de la Universität für Musik und Darstellende Kunst, Wien (Austria), preşedinte al Asociaţiei europene a profesorilor de instrumente de coarde, ESTA.

Concursul „Emanuel Elenescu”, care, iată, anul viitor va împlini un sfert de secol, este organizat de Liceul de arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamţ, Ministerul educaţiei naţionale şi Fundaţia „Friendship Ambassadors România”. „Unic în ţară prin modelul pe care-l propune, Concursul este un eveniment care stă sub semnul tenacităţii unor organizatori de a pune în valoare talentul şi creativitatea tinerilor participanţi. Dedicat Zilei Naţionale, concursul este şi o expresie a solidarităţii româneşti, a gândului că muzica poate însemna dăruire, încredere, generozitate. Nu poate fi o mai frumoasă formă de iubire pentru Maestrul Emanuel Elenescu decât aceea de a-l rememora muzical la Piatra Neamţ, la fiecare început de iarnă” – a declarat prof. dr. Luminiţa Moscalu, directorul Liceului „Victor Brauner” Piatra Neamţ.

Organizatorii îşi propun să facă şi anul acesta, cu bucurie, oficiile de gazdă primitoare pentru tinerii care aspiră la rangul de muzicieni profesionişti, oferind cadrul cunoaşterii şi evaluării într-o competiţie de tradiţie. În scopul conectării la performanţă în contextul gândirii şcolilor muzicale cu tradiţie europeană (cum e cea vieneză, spre exemplu), concursul din acest an aduce modificări în regulament, punând accent pe muzica academică şi pe structurarea analitică a repertoriului.

Gala laureaţilor va avea loc sâmbătă 29 noiembrie în sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ. (NS)

Articolul precedentUNIC JOACĂ LA IAȘI, IAR BĂIEȚII LA ZALĂU
Articolul următor”Legislatura asta parcă-i blestemată”