Colonelul Ioan Nițică a pierdut ultima șansă de a nu ajunge în fața Tribunalului Militar Iași, la judecata pe fond. El a contestat trimiterea în judecată, dosarul a fost trimis la Curtea Militară de Apel București, iar astăzi, 6 octombrie, magistrații au decis să-i respingă contestația. Firesc, următorul pas este judecarea în sine a dosarului, lucru care se va întâmpla la Iași, probabil cu un prim termen până la sfârșitul acestui an.

Calea cea mai ușoară și mai sigură de a evita procesul ar fi fost pensionarea colonelului Nițică, până pe 15 septembrie, când ar fi prins legea favorabilă. În momentul în care ar fi trecut în rezervă, procesul ar fi încetat de la sine, pentru că are legătură strict cu îndatoririle de serviciu. Așa, rămânând în sistem, șeful (suspendat din funcție) al ISU Neamț nu doar că a pierdut peste 2.000 de lei la pensie, dar va avea de dus și povara calității de ”inculpat” în fața Tribunalului Militar Iași. El a fost trimis în judecată, pe 4 mai 2017, sub acuzația de ”omisiunea sesizării”, iar până acum s-a derulat abia faza de cameră preliminară. Pe 23 iunie, colonelul Nițică a fost pus la dispoziție și, ulterior, mutat la București.

”Omisiunea sesizării” se referă la un incident, petrecut la un incendiu din Vânători Neamț, unde colonelul Dumitru Gavrilescu, șeful Detașamentului de pompieri Târgu Neamț la acea vreme, a fost atacat cu un cuțit. El n-a vrut să facă niciun fel de declarații când au venit polițiștii, spunând că va raporta superiorilor. La Parchetul Militar n-a ajuns niciun raport și de aici i s-a tras colonelului Nițică acuzația de ”omisiunea sesizării”. (C.M.)