0:00

Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” – file din cronica lui 2017, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSfârşitul unui an este întotdeauna prilej de introspecţie şi de retrospecţie, de inventariere a tuturor realizărilor care s-au acumulat în cele 365 de zile ale sale şi, mai ales, de evaluare a raportului între eforturile depuse şi roadele culese. Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” îşi recuperează, aşadar, în acest moment de bilanţ, toate izbânzile anului 2017 care au făcut ca numele lui să răzbată în spaţiul local, naţional, internaţional şi în eter, chiar în spaţiul cosmic, exagerare permisă, dacă ţinem cont de evenimentul unic în ţară în care elevii colegiului au luat legătura cu astronauţii Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Spre cei care au făcut posibile aceste izbânzi ale colegiului se îndreaptă astăzi recunoştinţa noastră. În primul rând, mulţumirile noastre sunt adresate elevilor, aceşti fragili, dar extrem de promiţători subiecţi ai educaţiei şi în special celor care au adus performanţa acasă la Hogaş. Îi considerăm nu doar ambasadori ai Hogaşului, ci, mai mult, figuri emblematice pentru generaţia tânără de azi, prin cultura, luciditatea şi perseverenţa lor. Îl vom menţiona în chip special pe Mihnea Bâlici, cel care a obţinut Premiul I la Olimpiada Naţională de Filosofie şi câştigătorul medaliei de argint la cea de-a XXV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Filosofie de la Rotterdam, Olanda. În aceeaşi categorie intră şi ceilalţi elevi ai colegiului, care au dat, prin rezultatele obţinute, vizibilitate şi valoare instituţiei. În urma olimpiadelor şi concursurilor naţionale, au fost adjudecate cinci premii I, patru premii II, o diplomă cu Premiul III, şapte Menţiuni ale Ministerului Educaţiei, nouă Premii şi Menţiuni Speciale şi alte 16 diplome pentru participare.

O parte dintre aceşti elevi au fost invitaţi şi recompensaţi la festivitatea de decernare a premiilor de excelenţă în cadrul celei de-a V-a ediţii a Sărbătorii Şcolii Nemţene, organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ pe 12 decembrie 2017. În cadrul premierii speciale pentru rezultatele obţinute la concursuri internaţionale, organizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe 19 decembrie 2017, lui Mihnea Bâlici i-au fost înmânate diploma şi recompensaţia materială de către Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, pentru performanţa greu de egalat obţinută la Olimpiada Internaţională de Filosofie de la Rotterdam, anume medalia de argint.

Olimpiadele şi concursurile şcolare nu au fost unicul domeniu în care au excelat elevii Hogaşului. Amintim de Ana Maria Holotă, cea care a fost doi ani consecutiv votată „Voluntarul anului în domeniul tineret” şi care în 2017 a reprezentat România ca delegat al tineretului voluntar la Consiliul Europei. Ana Maria a fost premiată, alături de Mihnea Bâlici, în septembrie 2017, în cadrul unei festivităţii speciale a Consiliului Local. Cei doi au fost, alături de Andreea Cristina Sîrghi şi Corina Oana Mazilu, şefi ai promoţiei 2017 pentru cele două profiluri ale colegiului, real şi uman, iar la aceste distincţii s-a adăugat premiul pentru performanţa lui Mihnea de a obţine prima medie pe judeţ în urma examenului de bacalaureat.

Din nou, îndreptăm mulţumirile şi recunoştinţa noastră partenerilor şi colaboratorilor naţionali şi internaţionali ai colegiului, celor care au contribuit la implementarea şi derularea parteneriatelor şi a proiectelor de tip Erasmus+. Urmând firul temporal, enumerăm proiectele colegiului, de anvergură internaţională:

  • 2015-2017 – SELFY – SAVE EARTH’S LIFE FOR YOUTH, proiect Erasmus+, parteneriat școlar cu Germania, Grecia, Portugalia, Italia, Reunion, Turcia și Letonia (coordonator: prof. Nadia Cîrcu)
  • 2016-2017 – Proiectul FACT-REFLECT-ACT câștigător al ZILEI EUROSCOLA din 17 noiembrie 2017, cu vizita elevilor la Parlamentul European de la Strasbourg (coordonator: prof. Petruţa Lostun)
  • 2016-2019 – MOVE YOUR BODY AND MIND – HEALTHY LIFESTYLE FOR ADOLESCENTS!, proiect Erasmus+, parteneriat școlar cu Bulgaria, Franța, Polonia, Spania, Marea Britanie, Turcia și Letonia (coordonator: prof. Nadia Cîrcu)
  • 2016-2018 – APPRÉHENDER LE PATRIMOINE CULTUREL IMMATÉRIAL ATTACHÉ AUX DIFFÉRENTES UTILISATIONS DU CHEVAL, LE SAUVEGARDER, LE RESPECTER ET SENSIBILISER AUX NIVEAUX LOCAL, NATIONAL ET EUROPÉEAN, proiect Erasmus+, parteneriat școlar cu Franța și Spania (coordonator: prof. Alina Baluş)
  • 2016-2018 – EUROPEAN VALUES AND BEING PHYSICALLY ACTIVE THROUGH GAMES FOR A BETTER LIFE, proiect Erasmus+, parteneriat școlar cu Portugalia, Turcia, Polonia și Letonia (coordonator: prof. Nadia Cîrcu)
  • 2017-2018 – ANGAJABILITATE+ PRIN PRACTICĂ LA LOCUL DE MUNCĂ, proiect Erasmus+, mobilități stagiari VET- Spania (coordonator: prof. Petruţa Lostun)
  • 2017-2019 – BIOPLASTICS – THE FUTURE OF FOOD PACKING!, proiect Erasmus+, parteneriat școlar cu Germania, Marea Britanie și Grecia (coordonator: prof. Nadia Cîrcu)
  • 2017-2019 – ESCRIBIMOS NUESTRA HISTORIA. CREAMOS NUESTRO PLANETA, proiect Erasmus+, parteneriat școlar cu Spania, Italia și Portugalia (coordonator: prof. Alina Zaharia)

Graţie acestor colaborări, dar şi a altor parteneriate la nivel local, naţional şi internaţional, CNCH a fost fie gazdă, fie partener într-o serie de evenimente notabile de-a lungul anului 2017: spectacolul de teatru în limba franceză Caii la fereastră, adaptare după Matei Vişniec, în regia lui Christelle Derré (aprilie), spectacolul de circ aerian Etreinte, în care au fost implicaţi 12 elevi hogăşeni, la Rethel, Franţa (octombrie), transmis şi de TV France 2, dialogul prin contact TELEBRIDGE dintre elevii colegiului şi astronautul italian Paulo Nespoli de pe Staţia Spaţială Internaţională, în cadrul Programului ARISS şi în colaborare cu Glanmire Community Colledge, Cork, Irlanda (octombrie), târgul de proiecte „Tineri cu iniţiativă pentru dezvoltarea unei culturi civice în municipiul Piatra-Neamţ”, realizat în colaborare cu asociaţia bucureşteană „Reper pentru Management prin Valori” (noiembrie), vizita la Parlamentul European de la Strasbourg a celor 28 de elevi din clasa a XI-a E, în cadrul programului Euroscola (noiembrie), Marşul Calistraţilor, ediţia a XI-a, manifestare la care au participat peste 400 de elevi, organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României (noiembrie).

Nu în ultimul rând, ne arătăm recunoştinţa faţă de oaspeţii aleşi care au trecut pragul Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş” în 2017. Este vorba de poeta Ana Blandiana, de scriitorul Lucian Vasiliu, director al Editurii Junimea din Iaşi şi de prof. univ. Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iaşi, a căror prezenţă printre elevi s-a dovedit, cum era de aşteptat, o sursă de inspiraţie, de motivare şi de încurajare întru cultură şi cunoaştere. Întâlnirea cu excelenţa a fost pecetluită la final de an de vizita Ministrului Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, ale cărui constatări şi aprecieri legate de nivelul de performanţă şcolară de la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” fac de mult timp parte din cartea de vizită a instituţiei.

Dragi elevi, părinţi, profesori, colaboratori, vă mulţumim cu nedisimulată căldură pentru efortul, pentru devotamentul şi pentru implicarea în izbânzile colegiului! La Mulţi Ani!

 

Echipa Managerială a Colegiului Național „Calilstrat Hogaș” Piatra Neamț

Articolul precedentAccident grav la ieşirea din Roman
Articolul următorTÂRGUL DE CRĂCIUN LA NEAMŢ – 29 decembrie 2017
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.