0:00

Cluburile sportive din Neamț cer prefectului să nu avizeze bugetul județului, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDiriguitorii cluburilor Volei Club Municipal – LPS Piatra Neamţ, Volei Club Unic – LPS Piatra Neamţ şi Handbal Club Feminin Piatra Neamţ, sunt nemulţumite de bugetul alocat sportului nemţean în anul 2016, votat în şedinţa extraordinară de miercuri, 3 februarie a.c. Ei au cerut prefectului Vlad Angheluţă să întoarcă hotărârea luată de plenul CJ Neamţ, pentru a putea fi realizată o consultare publică, conform legii. Constantin Niţă, directorul executiv al VCM – LPS Piatra Neamţ, Vasile Ouatu, preşedintele de onoare al echipei feminine de volei Unic – LPS Piatra Neamţ, Dan Valentin, antrenorul echipei feminine de handbal HCF Piatra Neamţ, susţinuţi de Gheorghe Paisa directorul DTS Neamţ, au precizat că niciodată nu au fost consultaţi în ceea ce priveşte necesităţile sportului de performanţă, pentru a se putea întocmi la nivelul judeţului o strategie de finanţare a sportului. „Considerăm că s-au făcut unele greşeli, întrucât am solicitat vehement, într-o discuţie purtată cu conducerea Consiliului Judeţean Neamţ, să se treacă posibilitatea de a deconta grilele de transfer intern şi internaţional. Să se introducă şi un sistem de premiere, care văd că în final s-a introdus. Văd că există Legea nr. 171 din 2015, în care se spune că la nivel de consilii locale şi judeţene se pot plăti salariile sportivilor de performanţă. Acest lucru nu îl găsim în ghidul solicitantului întocmit de Consiliul Judeţean Neamţ. Nemulţumirea noastră este că nu s-a făcut o dezbatere publică despre acest buget judeţean şi considerăm că suma de un milion de lei pentru sport şi tineret, alocată pentru anul 2016 este foarte mică. Există, însă şi varianta revizuirii acestui buget prin neaprobarea de către domnul prefect, pe care îl rog în mod insistent să retrimită bugetul înapoi la Consiliul Judeţean pentru o dezbatere publică, pentru strategia care trebuie făcută la nivel de judeţ despre sportul de performanţă. Ar trebui să se facă o consultare cu toţi conducătorii de cluburi din judeţul Neamţ, pentru a fi aproape cu celelalte judeţe din ţară. Vecinii noştri din Suceava au dat cinci milioane de lei sportului de performanţă, Sălajul a alocat 10 milioane de lei… Sunt judeţe care îşi respectă sportivii de performanţă, pentru că sportul înseamnă sănătatea unui judeţ şi atragerea tineretului la practicarea sportului. Sportul naşte modele de care tinerii au nevoie. Solicităm domnului prefect, justificat, întoarcerea bugetului la Consiliului Judeţean şi discutarea lui cu factorii de decizie ai sportului din judeţul Neamţ pentru a îmbunătăţi acest buget şi pentru a crea stabilitate sportului de performanţă”, a declarat Constantin Niţă, preşedintele clubului Volei Club Municipal Piatra Neamţ.

La ora actuală suntem pe cale ca echipele să dispară. Nu mai este mult timp până acolo. Cred că s-a ajuns în această situaţie în primul rând datorită fotbalului care a luat tot… şi ştiţi că atunci când sapi groapa altuia, ţi-o sapi pe a ta. Fotbaliştii au stat la Liceul Forestier gratis, fără să plătească niciun leu, iar în acest timp sportiviele de la Unic erau date afară din apartamente. Dacă ni se alocau sume de la buget, conturile ne erau blocate. Este greu să mai revenim unde eram în urmă cu zece ani. Erau cinci echipe, două de handbal, două de volei şi fotbalul care jucau la cel mai înalt nivel. În ultimii doi-trei ani nu se mai vorbeşte nimic de Piatra Neamţ. Uitaţi-vă ce se întâmplă acum la Cluj. Toate competiţiile interne, internaţionale sunt atrase de Cluj, cu toate că Piatra Neamţul are cele mai frumoase şi cele mai bune bază de sport, care, acum sunt părăsite. Performanţa înseamnă să ai echipe în prima ligă. Noi avem datorii colosale din urmă, vara nu sunt competiţii, iar din toamnă începe sezonul. Trebuie ca salariile, primele şi transferurile să fie plătite din banii care vin de la bugetul local, direct. Eu cum să suport salarii, echipament, masă, casă, vara, când nu sunt competiţii? Trebuie să cheltuim banii pe turnee amicale, în loc să dăm salarii atractive cu care să atragem sportivii în echipele noastre”, a spus, la rândul lui, Vasile Ouatu, preşedintele de onoare al formaţiei Unic – LPS Piatra Neamţ.

„Sportul este o stare de spirit şi trebuie să rămână o stare de spirit şi starea asta de spirit înseamnă educaţie, sănătate, înseamnă creşterea sănătoasă a copiilor noştri. Copii trebuie să aibă preocupări sănătoase. Sportul trebuie să aibă un rol foarte important. Nu există la ora actuală un echilibru între legislaţia sportivă şi proiectele care se fac şi se cer. Proiectele se fac corect din punct de vedere economic, dar din punct de vedere sportiv, există un calendar sportiv, care, din păcate, nu este anual. Sportul înseamnă imn, steagul sus, dar sportul este istorie. Echipa feminină de gimnastică a României nu s-a calificat la Olimpiadă şi ăsta e un mare semn de întrebare.”, a declarat antrenorul emerit Dan Valentin, antrenorul echipei HCF Piatra Neamţ.

Din discuţiile avute s-a putut observa supărarea reprezentanţilor cluburilor nemeţene pentru subfinanţarea sportului nemţean. Concluzia pe care trebuie să o tragem este că din strategia şi programul de guvernare judeţean şi local, lipseşte sportul de performanţă şi chiar şi sportul de masă. Lipsa unor discuţii sau a unor analize concrete a sportului din judeţ, bugetul Consiliului Judeţean este mult sub nivelul aşteptărilor atât de la conducătorii de cluburi, cât şi La nivelul suporterilor. Supărarea conducătorilor de cluburi este că nu au fost consultaţi în niciun fel, deşi există baza legală ca bugetul să fie supus în dezbatere publică şi cred că mai e supărarea că în anul 2015 a fost la fel, un buget mic, dar care a venit la limita disperării”, a concluzionat Gheorghe Paisa, şeful Direţiei pentru Tineret şi Sport Neamţ.

Mihai STOIAN

 

 

 

Articolul precedentNeamț: fostul şef al Arestului a scăpat de închisoare
Articolul următorCOMUNICAT DE PRESĂ APA SERV S.A.
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.