0:00

Clădirile cu risc seismic de la Spitalul Județean Piatra Neamț rămân la nivelul analizelor în ședințe, ZCH NEWS - sursa ta de informații Periodic, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ se prezintă în faţa comitetului pentru situaţii de urgenţă încercând să obţină sprijin în privința a două imobile în are Spitalul își desfășoară activitatea, dar care prezintă risc seismic ridicat. Este vorba despre Secţia Oncologie şi Spitalul Vechi care adăposteşte mai multe secții ( Îngrijiri paleative, neurologie, hematologie, reumatologie, endocrinologie şi cea de boli interne). Indiferent cum se pune problema, a reabilitării celor două imobile sau a demolării lor și apoi ridicarea unor corpuri noi, costurile sunt imense. Managerul interimar al spitalului, Liviu Negelschi a spus în faţa membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență că „în cele două Clădirile cu risc seismic de la Spitalul Județean Piatra Neamț rămân la nivelul analizelor în ședințe, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiclădiri se desfăşoară 35% din activitatea spitalicească, fiind vorba de 289 de paturi, aici fiind internaţi pacienţi cu un grad mare de vulnerabilitate. La expertiza din 2004 s-a estimat pentru consolidare Spitalului Vechi un cost 12 milioane lei plus TVA. Însă recomandarea experţilor a venit pentru demolare. Clădirea a fost construită în 1935, însă nu găsim documentele de construcţie şi proiectare de atunci. Am găsit doar nişte schiţe de mână. Mai mult, clădirea de la Oncologie este din 1938 şi sunt probleme serioase” a explicat Liviu Negelschi. Evident că toată lumea cunoaște situația și la un moment dat s-a vorbit despre un spital nou. Chiar și conducerea Prefecturii Neamţ susţine că are cunoştinţă de această situaţie. „Este o idee foarte bună. Sunt clădirile vechi şi ştim cu toţii. Trebuie să găsim soluţia cea mai bună. Cred că mai bine ar fi să fie construite de la zero”, a spus Niculina Dobrilă, prefectul Judeţului Neamţ.

Col. Ioan Niţică, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a evitat să dea un răspuns/soluție acum și a recomandat să „fie făcută o analiză în cadrul grupului de suport din cadrul comitetului, după care se va propune măsura cea mai eficientă”.

Probabil că asemenea ședințe vor mai fi multe. Lipsa banilor, a unor proiecte viabile și interesele de moment par să întârzie și în acest caz o soluție rapidă. Cel mai probabil lucrurile se vor rezolva, într-un fel sau altul, în momentul în care chiar ne vom confrunta cu un cutremur major.

Gianina Buftea

Articolul precedent„Imigrația” câinilor la Roman
Articolul următorDSVSA Neamţ: „Populaţia nu conştientizează pericolul gripei aviare!”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.