0:00

Afacerea firmei care a cumpărat drepturile TV din Liga I nu decurge conform planului, iar anul în curs se prefigurează a fi unul cu deficit major: aproximativ 10 milioane de euro. ISB, fima căreia i-a fost încredințat contractual, dă asigurări că va respecta înțelegerea până la capăt, dar refuzul RCS (cel mai mare operator de cablu din România) de a prelua meciurile din Liga I este imposibil de surmontat. Între costurile de aproximativ 30,5 milioane de euro pe an, înregistrate de deţinătorii drepturilor TV, şi veniturile de circa 20 de milioane din acest an este o diferenţă care pune sub semnul întrebării continuarea contractului. Fără banii din drepturile TV, aproape toate echipele din Liga I ar intra în colaps financiar, printre aceastea fiind și Ceahlăul Piatra Neamț, care poate fi în situația de a pierde o întreagă generație de tineri formați în propria pepinieră.

* Cât de atractivă este vânzarea Ceahlăului?

Aproximativ 1,5 milioane de euro ar putea reveni Ceahlăului, pentru locul 9 ocupat anul trecut, bani din care clubul pietrean mai are de obținut jumătate, care ar trebui să intre în conturile clubului la anul. Datoriile, însă, nu mai interesează pe nimeni, ele dublându-se din vară, până aproape de finalul turului, când au atins aproximativ 1,3 milioane de euro, conform celor declarate de Viorel Măstăcăneanu, președintele Consiliului de Administrație. În cazul în care drepturile de televizare ar fi puse sub semnul întrebării, brusc, tranzacția prin care șefii Ceahlăului vor să vândă acțiunile și-ar pierde din valoare. În plus, echipa pietreană nu mai sperie pe nimeni în campionatul Ligii I față de sezonul trecut, în tur, când, la fel, nu erau bani, dar erau, în schimb, rezultate. Era un antrenor în persoana lui Vasile Miriuță, un preparator fizic, fotbaliștii erau vitaminizați și exista un interes, cel puțin pentru competiție, ca să nu spunem respect pentru campionatul intern și suporteri. Astăzi, din păcate, aceste valori care au ținut în viață multe echipe din Liga I, printre care și Ceahlăul, au fost înlocuite de bani, acțiuni și tranzacții. Consiliul de Administrație al FC Ceahlăul SA nu s-a întrunit, doar pentru ca Viorel Măstăcăneanu să rămână președintele forului diriguitor al echipei pietrene și să poată tranzacționa acțiunile, în propriul interes, împreună cu Iuliean Boghian. În zadar acționarii minoritari i-au cerut să se întrunescă Consiliul de Administrație și i-au cerut demisia, considerând de ajuns mandatul de 10 ani. Acum Viorel Măstăcăneanu stă mai mult prin capitală, decât prin clubul de fotbal, iar jucătorii se simt abandonați.

* Unde sunt jucătorii de valoare?

Nu trebuie să fii matematician de valoare ca să-ți dai seama că Ceahlăul și-a pierdut, în primul rând, golgheterii în această vară. În patru ani, Golubovic și Constantinescu, jucători ce au așteptat până în ultima clipă înțelegeri noi cu conducerea Ceahlăului, au înscris împreună 97 de goluri, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 25 de goluri pe sezon! Comparând cu golurile marcate de Ceahlăul, de-a lungul campionatului trecut, reiese faptul că pietrenii și-au pierdut nu numai căpitanii, ci și ”gurile de foc”, chiar dacă, efectiv, cei doi au marcat 15 (mai mult de jumătate) din golurile Ceahlăului (11 în dreptul lui Golubovic și 4 goluri marcate de Constantinescu). Jula, Cânu și Stana au fost și ei la final de contract cu gruparea pietreană. Stana a fost tentat să accepte oferta celor de la Ceahlăul, iar Jula și Cânu nu au mai făcut parte din planurile de viitor ale conducerii tehnice, așa că și ei au îngroșat rândurile jucătorilor cu experiență plecați de la Ceahlăul. Ce s-a pus în locul lor, efectiv? Internaționali de tineret, precum Alexandru Margină, Robert Căruță, Cătălin Ștefănescu, Doru Popadiuc, Marian Drăghiceanu, tânărul în vârstă de numai 15 ani, alintat ”Messi” de Piatra Neamț, la lotul U16. E adevărat că, la Piatra Neamț, Florin Marin a creat o nouă echipă din tinerii juniori ai LPS Piatra Neamț, reușind să stimuleze niște copii să joace la un nivel foarte ridicat, dar ”copilul” de care nu ai grijă, moare!

* Ceahlăul II, ținută în viață de juniori

Din echipa ce producea jucători pentru prima formație, Ceahlăul II este echipa cu cea mai slabă linie de clasament din cele cinci serii ale eșalonului III, la finalul turului. Sunt încă în competiție 67 de grupări, iar echipa antrenată de Ovidiu Marc are 2 puncte și golaveraj 7-27. În celelalte serii, echipele de pe ultimul loc sunt: Viitorul Domnești (Seria II – 3p, Ilfov), Astra II Giurgiu (Seria III – 9p), Viitorul Craiova (Seria IV – 4p) și Sănătatea Cluj (Seria V – 5p). Ceahlăul II are cel mai slab atac al Ligii a III-a, iar defensive e pur formală. Sunt echipe în celelalte serii ale Ligii a III-a, precum Viitorul Domnești și Astra II Giurgiu, care au încasat câte 40 de goluri, în timp ce Sănătatea a primit 42. „Situația este complicată, iar cauzele numeroase. Sper să ne revenim la nivel de club și această formație să-și continue existența. Menirea sa nu este să aibă nu știu ce fel de rezultate în Liga 3, ci să dea șansa unor copii să dea piept cu jucători experimentați în acest campionat și să crească pentru echipa mare”, a declarat antrenorul principal Ovidiu Marc. De fapt, totul pornește de la bani și se termină cu bani, dar și cu implicare. Diriguitorii clubului greșesc.

După o perioadă în care Ceahlăul II a însemnat o „mină” de care s-a avut grijă, șefii echipei pietrene și-au întors privirea de la acest compartiment și l-au lăsat de izbeliște. Și semnale sunt destule că ceva merge prost. Pentru că ce a fost mai bun de la echipa a doua a fost promovat masiv, iar în Liga a III-a nu mai sunt jucători cu experiență, care să ajute la creșterea juniorilor. Nu mai există modele. Dacă în sezonul precedent mai evoluau la „satelit” Țepeș, Tăbăcariu, Popadiuc, Margină, Stefănescu sau Rusu, în acest sezon singurii seniori sunt portarul Barna și fundașul Călin. Restul abia dacă au împlinit 18 ani. Lipsa unei medicamentații adecvate copiilor în creștere și a unei vitaminizări corespunzătoare au dus la lipsa de prospețime, întrucât juniorii au bifat meciuri și-n campionatul propriu, al juniorilor A, de multe ori lotul fiind împărțit de Ovidiu Marc pentru a acoperi cât mai bine cele două întreceri. Salarizare, sau altfel spus, motivație în plus nu există, deci premisele pierderii complete a unui lot de tineri există. Păcat de munca de formare a antrenorilor și de costurile formării fotbaliștilor, de care nimeni nu ține seama, cheltuielile fiind deseori trecute la ”și altele”, de mai marii fotbalului românesc.

Mihai STOIAN

Articolul precedentFost director al Urban, doi ani cu suspendare
Articolul următorBătălia pentru Consiliul Județean