0:00

* reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț au precizat că vor încerca să implementeze catalogul electronic în toate „școlile problemă”
* „Interesul părinților față de activitatea școlară a copiilor a crescut cu aproape 80%”, a spus prof. Doina Georgeta Gheorghiu, directorea Liceului Tehnologic Economic-Administrativ din Piatra Neamț *peste 250 de elevi nu au călcat pragul școlilor din Neamț, de la începutul acestui an școlar

„Goe” – Note: 10, 9, 7, 6, 5, 5; Absențe: 5. Aveți mesaje noi, detalii pe mail”. Așa arată mesajul pe care părinții lui „Goe” îl primesc săptămânal de la școală. Și, dacă sunt familiarizați cu folosirea internetului, părinții pot afla zilnic ce s-a întâmplat cu copilul lor la școală înainte ca acesta să ajungă acasă de la cursuri. Acest lucru se întâmplă cu ajutorul catalogului electronic, un catalog care, cel puțin la primele impresii, pare că vine doar cu beneficii. O spun atât profesorii, cât și părinții. Surprinzător, elevii sunt și mai receptivi. Rezerva o păstrează doar cei care n-au fost sinceri cu părinții lor. De la începutul anului școlar, în județul Neamț, catalogul electronic este utilizat în două licee. La Liceul Tehnologic Economic-Administrativ din Piatra Neamț și la Liceul de Informatică din Piatra Neamț. Despre beneficiile pe care le aduce catalogul electronic ne-a vorbit prof. Doina Georgeta Gheorghiu, directoarea Liceului Economic. Despre „dezavantaje” a amintit că cel mai mare ar fi acela că trebuie să răspundă tuturor solicitărilor care vin din partea părinților.

A crescut interesul părinţilor

„Interesul părinților față de activitatea școlară a copiilor a crescut cu aproape 80%. În fiecare zi primim telefoane de la părinți pentru a oferi lămuriri suplimentare. Răspundem solicitărilor, dar le amintim părinților să nu folosească aceste date ca pe o armă împotriva lor, ci să caute să se apropie mai mult de ei”, a spus prof. Gheorghiu.

Câștigați sunt și părinții elevilor plecați în afara granițelor care au posibilitatea să afle în timp real ce se întâmplă preț de 6 ore, cât elevul se află în „custodia” profesorilor.

„Noi le explicăm copiilor că timpul pe care îl petrecem cu ei aici, în școală, este de 6 ore. În rest, este responsabilitatea lor. Adică acestă metodă a catalogului electronic este bună, dar nu rezolvă toate problemele. Mulți elevi s-au arătat încântați de această idée, pentru că așa reușesc să stabilească o relație mai strânsă cu părinții lor. Părinți care amână comunicarea cu proprii copii invocând de cele mai multe ori lipsa timpului”, a adăugat prof. Gheorghiu.

La Liceul Tehnologic Economic Administrativ, 1.300 de elevi sunt monitorizați cu ajutorul catalogului electronic. Cum se descurcă profesorii cu noul catalog? Simplu. Firma care s-a ocupat de implementarea softului a „echipat” tot personalul didactic cu tablete. Astfel, profesorul intră la clasă cu catalogul clasic într-o mână și cu tableta în alta. Notele sunt trecute simultan în cele două cataloage și astfel directorul poate urmări mai ușor și activitatea de la catedră a profesorului.

Serviciu contra-cost

Trebuie menționat că acest serviciu nu este gratuit. Părinții care vor să primească prin SMS situația școlară a copiilor lor o pot face în schimbul a 1 leu pe săptămână (aproximativ 40 de lei pe an). Un părinte al unui elev de la Liceul de Informatică din Piatra Neamț ne-a spus că merită.

„Care părinte nu ar vrea să știe ce a făcut copilul lui la școală. Trăim într-o lume în care trebuie să acceptăm evoluția. Pentru mine este un lucru foarte bun. Mie nu-mi ascunde fata nimic, dar mă scutește pe mine de a o supune la multe întrebări. Plus că, în acest fel, nici ea nu se mai simte chestionată. Dacă apare ceva și trebuie neapărat discutat o vom ști amândoi. Fără să ne ascundem unul de celălalt”.

Cu toate acestea, au existat și elevi care și-au pus întrebări despre modul în care pot ascunde absențele. Directoarea de la Liceul Economic a venit cu o „soluție”.

„Le-am spus că există o singură metodă prin care pot «ascunde» absențele față de părinți… să nu le mai facă”.

Soluție împotriva absențelor și abandonului școlar?

Peste 250 de elevi din județul Neamț nu s-au prezentat nici măcar o oră la cursuri de la începutul acestui an școlar și mai îngrijorător este că în paralel numărul absențelor nemotivate crește alarmant. Numai în luna octombrie, 4 licee din județ au acumulat câte aproximativ 9.000 de absențe de „căciulă”. Inspectorul general școlar, prof. Viorel Stan este de părere că într-o lume în care suntem invadați de tot felul de inovații tehnologice ar fi normal să le și găsim utilitatea. Mai mult, ultimele raportări cu privire la absenteismul și abandonul școlar din școlile nemțene l-au determinat să precizeze că va propune tuturor școlilor, unde sunt sesizate derapaje, să folosească, pe lângă alte metode, catalogul electronic.

„Este îngrijorător ce se întâmplă în unele școli. Cea mai importantă cauză a acestui fenomen, așa cum am mai spus-o, este lipsa de comunicare dintre părinte-elev-școală. Dacă experimentul de la Informatică și Economic își demonstrează eficiența, vom cere generalizarea introducerii catalogului electronic în toate unitățile școlare din județ, acolo unde este cazul. Nu vom cere acest lucru acolo unde fenomenul absenteismului și abandonului școlar este redus. Acest lucru se va face cu selectarea de firme, cu cea mai bună ofertă a programului și la prețul cel mai mic. Activitatea se vrea a se desfășura sub tutela comitetelor de părinți, structuri autonome, independente față de școli”, a declarat „generalul” Stan.

Cât este de eficient acest catalog sau nu o pot spune decât cei care, în câteva zile, se pregătesc să ofere primele date oficiale, comparative cu cele de anul trecut.

Marian TEODOROF

Articolul precedentVinerea black și sâmbăta maro
Articolul următorÎn urmă cu aproape 30 de ani, Triplă promovare în prima divizie pentru AS Relonul Săvinești

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.