0:00

TEATRU

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O nouă premieră la Teatrul Tineretului
“Un spectacol ratat”, după Daniil Harms

Teatrul Tineretului anunță premiera “Un spectacol ratat” după Daniil Harms, în regia lui Horațiu Mihaiu, care se va juca la sfârşitul acestei săptămâni, sâmbătă şi duminică (1 şi 2 noiembrie 2014), de la ora 19, la Sala Studio. “Un spectacol ratat”, după Daniil Harms, în regia și scenografia lui Horațiu Mihaiu, are ]n distribuție pe actorii Victor Giurescu, Daniel Beșleagă, Loredana Grigoriu şi Florin Mircea jr.

Dacă literatura ar avea calendarul ei cu martiri, numele lui Daniil Harms ar străluci cu litere îngroșate. Daniil Ivanovich Yuvachev (1906 – 1942), așa cum e numit în actele civile, a avut neșansa de a trăi în perioada celei mai negre terori staliniste, dublată de flagelul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu studii universitare de electrotehnică și de istoria artei neterminate, se va implica activ în cercurile avangardiste din Leningrad, suportând represaliile autorităților sovietice care respingeau literatura absurdă promovată de acestea. A apucat să publice doar câteva poezii și povestiri pentru copii, interzicându-i-se definitiv editarea după a ce a fost arestat în 1931 și 1932. A murit probabil de foame, în iarna în care trupele germane au înconjurat Leningradul, fiind închis într-un spital de boli mintale, din considerente politice. Țara natală l-a redescoperit abia prin 1967, când au început să i se publice scrierile; în România, prima carte tradusă a fost „Un spectacol ratat“ (Editura Junimea, 1982), volum de proză scurtă, o adevărată revelație pentru acel cenușiu deceniu al dictaturii ceaușiste. Horațiu Mihaiu ne readuce în atenție acest volum, apelând la câteva texte, care nu sunt decât pretextul pentru un spectacol despre miracolul imaginației, așa cum ne spune chiar regizorul: „Într-una dintre povestirile sale, două personaje, Kolka şi Petka, fantazează până în preajma delirului fără să ţină cont de cele mai simple reguli ale minciunii. Pătrunzând însă în lumea gândului uman, îţi poţi da seama că doar acolo găsim sinceritatea. Este singurul loc în care omul vorbeşte deschis, adevărat, fără să aibă frică. Este locul frământărilor, al dialogului cu oricine, al tristeţilor ce-şi au rezolvare şi al bucuriilor. Totodată, aici e locul imaginarului, al imaginaţiei fără limite, al posibilităţii de a te transporta în orice loc de pe pământ sau din spaţiu. Dorinţele ne sunt îndeplinite! Aici ne putem permite totul. Dacă dorim, vedem totul în verde, cinăm cu un rege, zburăm, dansăm perfect cu băştinaşii, iar oamenii au pene în loc de păr. E poate cea mai frumoasă lume pe care ne-o putem imagina. Doar că, din când în când, trebuie să revenim la cotidian… TREBUIE? M-am întrebat mereu de ce nu e invers? Probabil că, dacă viaţa ar fi un paradis, atunci imaginaţia noastră ar fi un coşmar…“ (Horațiu MIHAIU). „Un spectacol ratat“ este spectacolul vieții de zi cu zi, care ne dovedește că avem nevoie de foarte puțin pentru a fi fericiți, cu condiția ca acel puțin să țină de esența ființei nostre. (Raluca NACLAD – secretar literar)

 FILM

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Noaptea judecăţii” la “Dacia” Panoramic

În acest weekend, la Cinematograful “Dacia” Panoramic vor rula trei filme de genuri diferite, pentru trei categorii de public. De la ora 12 putem viziona filmul “Alfabetul”. De la orele 14 şi 16, rulează filmul “Hărţi către stele”. “Maps to the Stars” este o poveste de Hollywood deturnată, în care doi foşti copii-actori de succes, ajunşi la maturitate, au probleme cu drogurile şi cu piromania, iar o femeie stea de cinema este bântuită de fantoma mamei ei decedate.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De la ora 18 rulează filmul “Noaptea judecăţii”. Cum ar fi dacă o noapte pe an ai avea voie să ucizi fără să fii pedepsit, 12 ore în care nici poliţia şi nici salvarea nu ar funcţiona, şi totul pentru ca în restul anului să trăieşti liniştit, fără teama că ai putea fi atacat? Cum ar fi să ai o noapte pe an în care să poţi dezlănţui fiara din tine asupra celui pe care îl urăşti, dar pe care nu ai voie să-l atingi în restul anului? Ethan Hawke într-un thriller tulburător. Într-o Americă devastată de crime şi cu închisori sufocate de infractori, guvernul decide ca, o dată pe an, să se instaureze 12 ore în care orice fel de activitate criminală să se poată desfăşura fără să fie pedepsită. Poliţia nu va putea fi chemată. Spitalele îşi vor suspenda activitatea. E o noapte în care cetăţenii îşi vor regla diferendele fără să le fie teamă că vor fi pedepsiţi. Într-o asemenea noapte copleşită de violenţă, o familie e nevoită să suporte consecinţele deciziei de a lăsa să intre în casa lor un străin vânat ca să fie omorât. Când un străin pătrunde pe proprietatea bine împrejmuită a lui James Sandin (Ethan Hawke) în noaptea Purificării, se declanşează o serie de evenimente care ameninţă să-i devasteze familia. Acum depinde numai de James, de soţia lui, Mary (Lena Headey), şi de copiii lui să treacă noaptea fără să se transforme în monştrii de care încercaseră până acum să se ascundă.

EVENIMENTE CULTURALE

Manuale şcolare şi publicaţii didactice în arhivele nemţene

“Ziua Arhivelor”, marcată în fiecare an la 31 octombrie, a prilejuit organizarea de către Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale în colaborare cu un colaborator stabil, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, a unei expoziţii intitulate “Manuale şcolare şi publicaţii didactice în arhivele nemţene” (1815-1955). Expoziţia va putea fi vizionată până pe 5 decembrie 2014, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, între orele 9-17.

Articolul precedentJudeţul Neamţ în mărturii / UN OASPETE FRANCEZ, LA 1841 (IV)
Articolul următorVorba lu` Adrian Cum se vede Muntele Athos de pe Ceahlău (II)