0:00

CARTE

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

O  carte document:

„MUNTELE SFÂNT DIN MACEDONIA”
de Mihail Stere Derdena

Cartea lui Mihail Stere Derdena, este cea de-a zecea publicată de acest autor în cei 15 ani de la debutul său editorial („Trei teme literare”, 1998).

Autorul, profesor de limba şi literatura română este cunoscut în mediul intelectual din Ţinutul Neamţ (Între 1952-1953, a lucrat pe şantierul viitorului baraj al Hidrocentralei de la Bicaz, iar mai târziu a predat într-un sat de lângă Piatra-Neamţ.) mai ales prin colaborările sale publicistice pe probleme de limbă (în special la revistele „Apostolul” şi „Asachi”, în rubrica: „Atenţie la limba română!”). Ca unul dintre cei care au fost victime ale regimului comunist (condamnat la 5 ani de închisoare şi domiciliu obligatoriu), a scris şi a publicat o carte sugestiv intitulată – „Mărturisirea unui neînvins” (1998), iar ca om al cetăţii, preocupat de bunul mers al societăţii româneşti, nu a putut rămâne indiferent şi a elaborat alte două cărţi de atitudine: „Scrieri de atitudine civică” şi „Suflete de crin şi caractere pilduitoare” (2004)

Cartea de acum – „Muntele Sfânt din Macedonia”, rod al unei călătorii la Muntele Athos (două săptămâni petrecute la Schitul Românesc Prodromu) nu este cum s-ar putea crede, înainte de lectură, o descriere realizată de un turist sau un pelerin, care a trecut pe la toate aşezămintele monahale aflate în Grădina Maicii Domnului. Putem spune că şederea autorului la Schitul Prodromu a fost declicul care a declanşat dorinţa sa de a pune la îndemâna celor interesaţi o carte document despre cele două lăcaşuri sfinte. Pe lângă istoricul fiecărui aşezământ, cititorului îi sunt prezentate anumite minuni ce s-a petrecut de-a lungul anilor, făptuite, cu ajutorul Maicii Domnului de unele icoane şi de către moaştelor unor monahi care s-au ostenit pe Muntele Athos şi au intrat în rândul sfinţilor.

Deloc de neglijat sunt informaţiile referitoare la contribuţia românească – a domnitorilor, a dregătorilor, a oamenilor înstăriţi şi nu numai – din cele mai vechi timpuri şi până la sfârşitului celui de Al Doilea Război Mondial, contribuţie materializată în construirea, reconstruirea şi înzestrarea multora dintre aşezămintele monahale existenţa astăzi pe muntele Sfânt din Macedonia.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Deosebit de interesante şi utile, mai ales pentru cititorii tineri şi cu mai puţine cunoştinţe de istorie, de geografie mai veche, coroborate cu date recente, sunt anumite precizări de felul: „ţara […] situată de-a lungul litoralului estic al Mării Negre a purtat o pluralitate de nume, dintre care cel mai cunoscut este Georgia. În antichitatea precreştină s-a numit Colchida (din această ţară sud-caucaziană au luat lâna de aur Argonauţii, conduşi de Iason, ducând-o în Tesalia, provincie din centrul Greciei). Prin Evul Mediu, s-a numit Iviria şi, mai încoace, Gruzia. Iar georgienii îşi numesc ţara Sakartvelo”. La acestea, aproape invariabil autorul face legătura cu istoria şi cultura de pe meleagurile locuite de români: „Se cuvine să mai arătăm că din această ţară caucaziană se trăgea şi un important cărturar şi prelat din Ţara Românească, numit Antim Ivireanul” (urmează date esenţiale despre acesta). Mai adăugăm contribuţiile din domeniul lingvistic referitoare la anumite practici şi obiecte de cult, la ierarhii bisericeşti şi nu numai.

În concluzie, Mihail Stere Derdena pune la dispoziţia celor interesaţi o carte document realizată pe baza unei documentaţii făcute cu acribie. (C. TOMŞA)

FILM

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Marele jaf comunist, la Dacia Panoramic

În perioada 25-30 iulie 2014, la cinematograful “Dacia” Panoramic din Piatra Neamţ“ va rula, de la orele 14-16, filmul „Closer to the Moon”. Acţiunea filmului se petrece la Bucureşti, în anul 1959. Un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale pune întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât si pentru orice om normal: ce poţi să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limitează drastic utilitatea banilor? Autorii loviturii: 4 bărbaţi şi o femeie, toţi comunişti situaţi la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu sunt arestaţi, judecaţi şi condamnaţi la moarte; dar în aşteptarea execuţiei sunt “invitaţi” să-şi joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acţiunii lor, menită să devină un film educativ şi de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga ţară! De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului sunt scoşi dimineaţa din celulele închisorii Jilava şi transformaţi în “staruri de cinema” într-un Bucureşti însorit şi plin de viaţă, toată lumea din jurul lor – miliţieni, securişti, anchetatori, echipă de filmare – rumegă aceeaşi întrebare: de ce au făcut-o? ce sperau să obţină? Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi azi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu.

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Al doilea film al zilei, care va rula începând cu ora 18,00, este “Love building”. Love Building este o comedie dramatică, a cărei acţiune are loc într-o tabără menită să „repare” relaţii de cuplu ajunse într-un moment critic. 14 cupluri ajunse în impas, ajutate de cei trei pshihoterapeuţi şi traineri ai taberei, interpretaţi de Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă încearcă să-şi reconstruiască poveştile de dragoste, participând la o serie de teme şi exerciţii.

O menţiune care vizează pe cei mai fideli spectatori: în perioada vacanţei de vară cinematograful „Dacia” va rula zilnic, de la ora 12, filme de desene animate, la cererea copiilor.

Articolul precedentARTĂ PLASTICĂ / Florin Mircea Zaharescu sau artistul şi cetăţile sale (II)
Articolul următorPersonalitatea săptămânii / Ştefan Vârgolici