0:00

CREDINŢĂ

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Drumul Crucii”,  la Piatra Neamţ

Pietrenii sunt invitaţi să participe la tradiţionala manifestare religioasă “Drumul Crucii” va avea loc astăzi, în Vinerea Patimilor, de la ora 1, pe traseul binecunoscut: de la intersecţia de pe strada Fermelor spre Releu, până la Mănăstirea de pe Pietricica – aflăm de la ing. Neculai Luca, preşedintele Asociaţiei Creştin Ortodoxe “În Munţii Neamţului”, iniţiatoarea, vreme de 13 ani, a acestei acţiuni, împreună cu Asociaţia Tineretul Ortodox, Filiala Piatra Neamţ.  Participă la ediţia din acest an Protopop Valentin Tofan cu un sobor de preoţi din protopopiatul Piatra Neamţ şi de la Mănăstirea Pietricica. Procesiunea va constitui un moment de rugaciune şi aducere aminte a patimilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos sub cuvântul “Lăsaţi copiii să vină la mine”, “Unde sunt doi sau trei adunaţi în numele meu, acolo sunt şi eu în mijlocul lor”. Pe o distanță de mai bine de un kilometru, la fiecare din cele 14 troițe care duc spre mănăstire, se fac rugăciuni.  Acestea simbolizează cele 14 opriri pe care le-a parcurs Mântuitorul Nostru Iisus Hristos de la Pretoriu până sus pe Golgota unde a fost răstignit pentru păcatele noastre. Preoţii urcând împreună cu crdincioşii participanţi la ceremonie și cântâ Troparul Crucii, din troiță în troiță, se citește Evanghelia, se spune Denia și o rugăciune pentru credincioșii care participă la acest eveniment.

EVENIMENTE CULTURALE

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Vernisaj

Complexul Muzeal Județean Neamț și Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Neamț va invită la vernisajul expoziției de fotografie „Eu , ochiul” a tânarului absolvent Bogdan Anițulesei, care va avea loc la Galeria „Lascăr Vorel”, astăzi, 18 aprilie 2014, ora17.  Bogdan Aniţulesei este pietrean, fost al Liceului de artă “Victor Brauner“ din Piatra Neamţ, absolvent al Facultăţii de artă, în prezent profesor la Pângăraţi. Expoziţia va fi prezentată de pictorul Ştefan Potop, preşedintele Filialei Neamţ a UAP, şi criticul de artă Lucian Strochi. Expoziția poate fi vizitată până pe 30 aprilie.

TEATRU

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Paştele în pericol”

Actorii grupei de vârstă 5-12 ani de la clasa Şcolii Populare de Artă, din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte ”Carmen Saeculare” Neamţ, pun în scenă cea mai proaspătă producţie – „Paştele în pericol”, scenariul şi regia aparţinându-i actriţei Maria Hibovschi, coordonatoarea clasei de actorie. Evenimentul va avea loc vineri, 18 aprilie, de la ora 17, la sala Teatrului de joacă din cadrul Bibliotecii judeţene „G.T. Kirileanu”, principalii invitaţi fiind părinţii micilor artişti. În limita locurilor rămase neocupate, intrarea va fi liberă.

FILM

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Domnişoara Cristina” la Panoramic

În perioada 18-23 aprilie, la cinema “Dacia” Panoramic din Piatra Neamţ vor rula de la orele 14 şi 16 filmul “Domnişoara Cristina” (Filmul este o ecranizare a binecunoscutei nuvele „Domnişoara Christina” de Mircea Eliade. Sosit la conacul familiei Moscu împreună cu iubita lui, Sanda, tânărul pictor Egor Paşchievici observă că întrega ei familie o venerează pe domnişoara Christina, mătuşa ei, ucisă în împrejurări neclare pe când avea doar 20 de ani, în timpul răscoalelor din 1907. Egor este atras într-un mod inexplicabil de portretul domnişoarei Christina şi începe să o viseze. Curând însă graniţa între vis şi realitate se estompează iar domnişoara Christina, îndrăgostită de Egor, este adusă înapoi la viaţă prin ritualuri oculte chiar de către familia ei. Când realizează însă că viaţa Sandei este în pericol Egor decide să lupte cu strigoiul), iar de la ora 18,00, filmul “Copiii sunt bine mersi” (Doi copii concepuţi prin inseminare artificială fac demersurile pentru a-şi aduce tatăl, în fapt un simplu donator de spermă, în viaţa familiei lor. Doctoriţă ginecolog de succes, Nic şi arhitecta peisagistă Jules formează un cuplu de lesbiane de aproximativ 20 de ani şi sunt mamele a doi adolescenţi pe nume Joni şi Laser, pe care i-au conceput prin inseminare artificială. După ce Joni împlineşte 18 ani şi este acceptată la un colegiu prestigios, fratele ei mai mic o presează să contacteze telefonic banca de spermă pentru a afla identitatea tatălui lor biologic. Angajaţii instituţiei îl sună pe Paul şi îl întreabă dacă este de acord să îşi întâlnească fiica, bărbatul intrând intempestiv în viaţa de familie a celor patru protagonişti. Paul lucrează într-un restaurant din Los Angeles, cultivă produse organice, conduce o motocicletă şi preferă aventurile amoroase în locul relaţiilor stabile, motiv pentru care este confuz atunci când îi cunoaşte personal pe cei doi copii ai săi. Sentimentele paterne ale lui Paul sunt trezite brusc, la fel ca şi atracţia lui sexuală faţă de Jules, iar Nic devine frustrată şi neîncrezătoare în capacitatea ei de seducţie, începe să bea şi îl percepe pe bărbat drept o ameninţare pentru unitatea familiei lor).

Articolul precedentPersonalitatea săptămânii Vasile Conta
Articolul următor… pe scurt din sport …