0:00

Cancerul lovește și în copiii din Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Aproape 60 de copii și tineri din județ se luptă, în fiecare zi, cu o boală cumplită – cancerul. În evidențele secției Oncologie figurau, la începutul anului, 59 de bolnavi de cancer, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani.

„Îngrijorător este faptul că, în fiecare an, numărul cazurilor de cancer depistate în rândul copiilor și tinerilor crește din ce în ce mai mult. Numai în decurs de 12 luni, numărul diagnosticărilor cu diferite forme de cancer a crescut cu aproape 20%. În 2013, aveam în evidență 50 de cazuri, față de 59, câte avem la data de 1 ianuarie 2014”, a declarat dr. Doinița Vararu, șefa secției Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Neamț.

În majoritatea situațiilor este vorba despre diverse tipuri de leucemie, dar mai sunt și cazuri de cancer la apendice, rinofaringe sau Boala Hodgkin. Din cauză că în Spitalul Județean nu există o secție dedicată pentru oncologie pediatrică, toți acești bolnavi sunt nevoiți să se deplaseze la Iași, în special la spitalul de copii „Sf. Maria”, pentru a fi consultați și tratați de medicii specialiști. Cele mai multe cazuri (39) se înregistrează în mediul rural, iar restul provin din mediul urban, în majoritate din Piatra Neamț.

Potrivit statisticilor, la nivel național există 5.000 de copii bolnavi de cancer. În fiecare an, sunt diagnosticate aproape 400 de cazuri noi, afecțiunile oncologice fiind a doua cauză de mortalitate în rândul copiilor români.

Potrivit specialiștilor oncologi, peste 70% din cazurile de cancer la copii sunt vindecabile, dacă sunt depistate la timp. Un alt element extrem de important pentru vindecarea cazurilor de cancer la copii este tratamentul medicamentos, care ar trebui să se facă pe baza respectării principiului „cel mai eficient, nu cel mai la îndemână”.

Din cele 34 de terapii oncologice evaluate de specialiștii din Ministerul Sănătății, 30, destinate tratării cancerului la adulți și copii au primit aviz favorabil pentru a fi incluse pe lista medicamentelor compensate și gratuite. Termenul actualizării listei a fost amânat deja de două ori în decursul acestui an, ea urmând să se producă undeva la începutul lunii aprilie. Totuși, potrivit ultimelor studii în domeniu, s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește rata de supraviețuire a copiilor diagnosticați cu această cumplită boală. Unul dintre cele mai ample studii în privința incidenței și mortalității pacienților oncologici din Europa, numit Eurocare, a arătat că rata de supraviețuire pe o perioadă de cinci ani a copiilor suferinzi de cancer a crescut de la 76,1% în 1999 la 79,1% în 2007.

Alex SÎRBU

Articolul precedentA fost „curățat” articolul 276 din Codul Penal
Articolul următorBorca: ”Noi vrem pământul părinților noștri”