0:00

Campanie Ceahlăul: ”Să ne apărăm orașul!” Reacțiile continuă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

După trei zile de la declanșarea campaniei ziarului Ceahlăul marcă înregistrată – ”Să ne apărăm orașul!” – încep să apară primele reacții de substanță. Un domn, care semnează Visarion Culcer, propune o abordare pertinentă și de bun simț. Dincolo de ea, rămâne, însă, realitatea și modul practic cum ar putea fi ea schimbată. Pe de altă parte, și declarațiile oficiale ale parlamentarilor stârnesc reacții oficiale și instituționale, cum este cazul Primăriei Piatra Neamț care, presupunem că la presiunea publică, anunță printr-un comunicat de presă că face tot ce poate. (Ceahlăul)

”Există soluții funcționale”

«Urmăresc cu atenție cazul bandei de infractori minori din Piatra Neamț, din alte motive decât cele legate strict de combaterea infracționalității. Observ că o majoritate covârșitoare a reacțiilor cetățenilor instigă la ură rasială, promovează cultul criminalilor de război, pledează în favoarea genocidului și a măsurilor de auto-justiție.

Apreciez campania inițiată de dumneavoastră și aș dori să vă ofer un punct de vedere.

Încep prin a spune că situația este rezolvabilă, în ciuda opiniilor exprimate de diverșii actori cheie intervievați de dumneavoastră. Există o soluție la problema minorilor infractori și aceasta poate fi oferită doar de către serviciile din subordinea autorităților locale.

Mai exact:

1. Serviciul public de Asistență Socială sau Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului, în situația în care constată nereguli majore în educarea, dezvoltarea copilului sau în exercitarea obligațiilor părintești, are obligația de a se adresa instanței de judecată și de a cere decăderea din drepturile părintești.

Faptul că un copil de 13 ani are atâtea infracțiuni la activ dovedește modul extrem de defectuos al îndeplinirii datoriilor părintești de către familia acestuia (lipsa educării, a dezvoltării profesionale, a supravegherii etc.) Deși vi se poate părea deplasat, cazul Orlando este similar cu cazul unui oarecare copil abuzat de familia sa. Dacă părinții abuzează grav de copil, bineînțeles că există soluții pentru a scoate copilul din acea familie. Or ar trebui să nu cădem prada stereotipiilor etnice sau emoțiilor revanșarde și să recunoaștem că ceea ce Orlando este astăzi reprezintă rezultatul unui proces defectuos de educare și îngrijire a sa de către familie și că respectivul copil este, din acest punct de vedere, o victimă. Oricare dintre noi, lăsat să umble hai-hui pe străzi, lipsit de supraveghere și de exercitarea autorității părintești am fi devenit Orlando.)

2. Reclamantul (Protecția Copilului) ar trebui să demonstreze că nici părinții, nici bunicii, nici alte rude nu au resursele/ capacitatea de a exercita în mod adecvat drepturile și obligațiile părintești (așa cum s-a demonstrat până acum).

3. Instanța pronunță decăderea din drepturile părintești (din rațiuni de protecție a lui Orlando și de asigurare o dezvoltare normală acestuia).

4. Un centru de plasament îl ia în primire pe Orlando, unde acesta va trăi într-un regim semi-deschis. Cei de acolo se vor asigura că merge la școală și că după școală e înapoi în centru, nu pe străzi jefuind bătrâni, că va beneficia de consiliere etc.

Soluția de mai sus se aplică, este funcțională, are baza legală, nu e o abordare originală, ci practicată în mod curent în România. Poate avea mai mult sau mai puțin succes. Însă soluțiile discutate până acum – sancționarea lui Orlando (legal imposibilă acum), intensificarea activităților de ordine publică în zona pieței, bătaia, sluțirea, ”gazarea” sunt fie ilegale, fie ineficiente. Singura soluție posibilă este înlăturarea efectelor neglijenței parentale și reintegrarea într-un alt mediu.

Vă amăgiți când spuneți că după împlinirea vârstei de 14 ani Orlando poate fi condamnat și sancționat – este o raritate ca instanțele să dispună pedepse privative în cazul unui minor, indiferent că are 14, 15 sau 16 ani.

Adresez rugămintea de a accepta posibilitatea că Orlando este la rându-i victima unor adulți neglijenți și că aceștia sunt principalii responsabili pentru parcursul său infracțional. Totodată, vă îndemn să abordați problema din altă perspectivă decât cea a aplicării de măsuri coercitive, perspectivă căreia se pare că autoritățile locale, lipsite de imaginație, i-au căzut victimă.

Singurul semn de întrebare rămâne următorul:

De ce personalul din cadrul asistenței sociale și a protecției copilului nu a recurs deja la soluția expusă anterior? E clar că dezvoltarea sa mentală, morala și socială este la nivelul zero.

Cu cele mai bune gânduri,
…»

Reacţia Primăriei Piatra Neamţ
“COMUNICAT DE PRESĂ
20.08.2014

În urma ultimelor evenimente ce au avut loc în municipiul Piatra-Neamț, ce au vizat fapte comise de minori, Primăria municipiului Piatra-Neamț a întreprins următoarele acțiuni:

– angajați ai Direcției  de Asistență Socială și ai Poliției Locale au făcut verificări pe toată raza municipiului pentru a identifica persoanele care cerșesc;

– după identificarea personelor care săvârșesc astfel de fapte, a fost luată măsura amendării pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, iar în cazul minorilor a fost dispusă sancționarea părinților conform legii 61/1991 și întocmirea  documentelor  necesare de către funcționarii din cadrul Direcției de Asistență Socială pentru sesizarea Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, cu propunerea  de instituire a măsurilor de protecție specială (supraveghere specializată sau plasament și plasament în regim de urgență).

Comisia pentru Protecție a Copilului din cadrul Consiliului Județean Neamț sau instanțele judecătorești hotărăsc asupra măsurilor de protecție asupra minorilor. Pe perioada cât minorii beneficiază de măsuri de protecție specială dispuse de Comisia de Protecîie a Copilului sau instanîa judecătorească, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț verifică și monitorizează evoluția dezvoltării minorului.

Funcționari din cadrul Primăriei Piatra-Neamț vor urmări permanent evoluția minorilor cât și îndeplinirea obligațiilor părintești de către familiile acestora.

Astfel de acțiuni au fost întreprinse periodic de Primăria Piatra-Neamț și Poliția Locală iar acestea se vor intensifica în următoarea perioadă, până la reducerea sau stoparea acestui fenomen.

Biroul Comunicare și Management Integrat”

Campanie Ceahlăul: ”Să ne apărăm orașul!” Reacțiile continuă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Instigare la facebook

Reacțiile au continuat să apară și pe rețeaua de socializare. Spre deosebire de primul impact, în care lumea părea mobilizată să ia atitudine, acum se constată o înclinație spre măsuri radicale, cele mai multe pedepsite de lege.

• Teodora Iacob Hulpoi: ”Și dacă suntem atât de agresivi, cu ce suntem mai buni decât gașca asta de vagabonzi?”

• Nika Ionut: ”Nu vom fi cu nimic mai buni, Teodora Iacob Hulpoi, dar nici nu te poți lăsa călcat în picioare”

• Lu Cell: ”Nu putem aștepta decât să fie agresată o persoană dragă ție, dacă ai prin Piatra, și după, tare aș vrea să văd dacă mai pui întrebări de genul. Faptele comise de acești «minori» ne permit să fim agresivi, și ăsta e doar începutul. Dacă tu ești împăcată cu gândul ca bătrânii și femeile fără apărare să fie terorizate de acești indivizi e problema ta, EU și probabil mulți ca mine NU!”

• Howitzer Shells: ”Mai bine înțelege câinele meu comanda NU E VOIE , decât un țigan de vorbă bună. Și dacă puradeii ăștia mai sunt genul de copii cu care să stai la o discuție pașnică și educativă… Nu, recunosc, dpdv social nu suntem cu nimic mai buni. Dar vrei să știi ceva? Nu sunt în oraș, dar am rude în vârstă care de 60 ani locuiesc la Pietricica, unde puradeii ăștia își fac meseria. Ori bunică-mea va fi pocnită și jefuită, ori țiganii ăia nu mai ies din Speranța de la ei…”

• Nika Ionut: ”Toți acești parlamentari de Neamț sunt conștienți de această problemă…. Dar câți se vor implica să o rezolve?????”

• Howitzer Shells: ”Dar le pasă? O să reacționeze doar rudele victimelor… personal, sper să apuc să-l scot din circuit.”

• Nika Ionut: ”Păi aici e problema… Toți cei din Piatra Neamț, poliție, primărie și alte instituții cunosc problema foarte bine… Dar toți stau liniștiți în fotolii și nu mișcă un deget…. Tot noi, proștii, trebuie să ne facem dreptate singuri. Că ei doar ridică din umeri”

• Cloșcă Vlad: ”Cum puteți spune că autoritățile nu fac nimic? De-abia ce au terminat de construit locuințe sociale pentru țigani în Văleni. Doar nu vreți să moară iarna de frig, nu?”

• Alexandra Țărus: ”Oare chiar e nevoie de fraze ofensive pentru a-ți putea exprima propria părere?! Respect unii pentru alții nu?!?? Poate că ar trebui să plecăm de la noi înșine, pentru a putea ajunge la… civilizație?!!”

• Lu Cell: ”Trebuie să mai ai și pe cine să respecți, când văd gunoaie fără creier scuip pe ele nu le respect.”

Articolul precedentPlanu cincinal de semnături
Articolul următorPeste 11.000 de şomeri în Neamţ

1 COMENTARIU

  1. Tocmai asta este problema,institutii si functionari,care sunt platite din banii nostrii,si nu i-si fac datoria. Mai rau,inactiunea organelor in drept,se v-a rasfrange,timp de zeci de ani,prin perpetuarea si amplificarea starilor de fapt: cersetorie,lipsa de educatie,infractionalitate,trai la pragul de jos al societatii.etc…..

Comentariile sunt închise.