0:00

Calendar (20 – 26 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 20 iunie 1938 – Se naşte scriitorul Mihai Merticaru, la Beţeşti, Rediu, profesor, poet, publicist. Facultatea de Filologie, Iaşi. Redactor la ziarul „Ceahlăul”. Colaborări la revistele „Convorbiri literare”, „Antiteze”, „Asachi”, „Spirit Critic”, „Flacăra”. Cărţi de poezie: „Vânătoare princiară”, „Catedrala de azur”, „Scriere cuneiformă”, „Întâlnire pe pod”, „Imperiul lupului”, „Împărăţia clipei”, „Arca lui Petrarca”, „Împărăţia frigului”, „Geometrie lirică” ş.a.

Calendar (20 – 26 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 20 iunie 1897 – S-a născut marele duhovnic Paisie Olaru, la Stroieşti, Botoşani. În anul 1921 a intrat în viața monahală la Schitul Cozancea  din apropiere, luând la călugărie numele de Paisie. În anul 1943 a fost hirotonit diacon, iar in anul l947, preot, fiind pentru puțin timp egumen la schitul de metanie. În toamna aceluiași an, se retrage la Mănăstirea Sihăstria devenind duhovnic al întregii obști, până la sfârșitul vieții sale. Între anii 1972-1985 s-a nevoit ca sihastru la Schitul Sihla, iar în ultimii 5 ani a locuit în chilia sa de la Sihăstria, fiind bolnav, până s-a mutat la Domnul.

* 20 iunie 1902 – Moare farmacistul Lascăr Vorel.  S-a născut la 25 ianuarie 1851, la Piatra Neamţ. Fiu al vestitului spiţer Anton Vorel, care a venit la Piatra Neamţ în 1831, când a cumpărat farmacia pe care a numit-o “Spiţeria Vorel”. Originea sa este dintr-o familie din Bohemia care s-a stabilit în Moldova la începutul secolului XIX. Farmacistul Lascăr Vorel făcea parte din intelectualii urbei, cu preocupări diverse. A fost membru al Societăţii Ştiinţifice şi Literare “Gheorghe Asachi”, la întrunirile căreia a susţinut mai multe prelegeri despre “Omul şi umanitatea”, “Aerul atmosferic şi rolul său chimic asupra organismului nostru”.

* 20 iunie 1995 – Moare, la Paris, scriitorul şi eseistul Emil Cioran (n. 8 aprilie 1911, la Răşinari, Sibiu.

* 21 iunie 1949 – S-a născut la Târgu Neamţ pictorul Dan Cepoi (d. 2008, Piatra-Neamţ). A absolvit facultatea de Arte Plastice, Iaşi. Membru al UAP. În paralel cu activitatea didactică la Piatra-Neamţ, expune permanent, în cadrul expoziţiilor colective, ocazionale sau anuale. Participă la Taberele de Creaţie estivale organizate la Almaş, Văratec, Durău, Dumbrava. În selecţiile filialei pentru expoziţiile deschise la Galeria „Cupola”, Iaşi (1985), Saloanele „Vatra”, Târgu-Mureş şi Galeriile „Alfa”, Piatra-Neamţ (1987), Galeriile Municipiului Bucureşti (1986), Bienalele „Lascăr Vorel”, Piatra-Neamţ. Au publicat reproduceri după lucrările sale revistele: „Arta”, „Orizonturi româneşti”, „Vatra”.

Calendar (20 – 26 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 21 iunie 1943 – S-a născut marele regizor de teatru Andrei Şerban. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, clasa Radu Penciulescu. Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ cu spectacolele “Arden of Feversham”, de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea, “Iulius Cezar” de Shakespeare, “Omul cel bun din Siciuan” de B. Brecht. În anul 1971 este invitat de Ellen Stewart, director al companiei “La MaMa”, în SUA, la New York, cu o bursă Ford. A obţinut un succes imediat, în urma căruia Peter Brook îl invită la centrul său de cercetări teatrale, unde Andrei Şerban colaborează la realizarea mai multor spectacole.

* 21 iunie 1884 –  Se naşte Gheorghe Măcărescu, la Girov, Neamţ (d. dec. 1953, Ocnele Mari), magistrat, om politic. Facultatea de Drept, Iaşi. Desăvârşirea studiilor la Sorbona. Deputat. A editat ziarele „Gazeta Partidului Naţional Ţărănesc” (1924) şi „Vremea nouă” (1929). De numele său este legată construirea unor edificii: Şcolile Normale, Şcoala Nr. 1 (Muzeul de Artă), Teatrul ş.a. După 1944, persecutat, arestat (1951). A decedat în penitenciar.

* 21 iunie 1928  – S-a născut, la Timişeşti, academicianul Nicolae Asandei, prof. univ. dr. în chimie. A fost profesor universitar la Iaşi, la facultatea de chimie industrială.  Este specialist în copolimerizarea multicomponentă a monomerilor, grefarea polimerilor naturali şi sintetici, realogia străiui fluide a polimerilor etc, colaborator la reviste din străinătate unde a publicat peste o sută de articole. Este deţinătorul premiului “N. Teclu” al Academiei Române.

Calendar (20 – 26 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 22 iunie 1963 – A murit, la Bucureşti, cea mai importantă interpretă de folclor românesc, Maria Tănase.

* 22 iunie  1941 – A murit, la Ţiganca, Basarabia, învăţătorul şi publicistul  Mihai Cojocaru. Născut la Dobreni, în 1908, absolvă Şcoala normală “Gheorghe Asachi” din Piatra Neamţ, a fost învăţător în satul Negreşti şi colaborator la publicaţiile locale, Avântul, Reformatorul, Apostolul.

* 22 iunie 1918 – A murit I. L. Caragiale, la Berlin (n. 01 februarie 1852, Haimanale, Prahova). A fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, director de teatru, comentator politic și ziarist român, de origine greacă. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem. I. L. Caragiale a fost, printre altele, și director al Teatrului Național din București. Caragiale s-a bucurat de recunoașterea operei sale pe perioada vieții sale, însă a fost și criticat și desconsiderat. După moartea sa, a început să fie recunoscut pentru importanța sa în dramaturgia românească. După moartea sa, piesele sale au fost jucate și au devenit relevante în perioada regimului communist. Deși  a scris doar nouă piese, el este cel mai bun dramaturg român prin faptul că a reflectat cel mai bine realitățile, limbajul și comportamentul românilor. Opera sa a influențat și pe alți dramaturgi, cum ar fi Eugen Ionesco. În zorii zilei de 9 iunie 1912, Caragiale a murit subit în locuința sa de la Berlin, din cartierul Schöneberg, bolnav fiind de arterioscleroză.

Calendar (20 – 26 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

*24 iunie 1890 – A murit, la Tel Aviv,  N. Stroe, celebrul actor Nicolae Stroe (Stroe Nacht, n. 5 mai 1906 la Răcăciuni, Bacău. A fost regizor, actor și comic român, de naționalitate evreu care a făcut un cuplu renumit cu actorul Vasile vasilache (Stroe şi Vasilache).

* 24 iunie 1818 – S-a născut Ion Ionescu de la Brad, la Roman (d. 31. 12. 1891, Brad, Roman), ctitor al învăţământului agronomic din România, savant de renume european, participant activ la Revoluţia din 1848.

* 24 iunie 1988 – A murit scriitorul Mihai Beniuc, poet, prozator și psiholog român. Mihai Beniuc este cunoscut în general ca poet proletcultist, al regimurilor comuniste din ţara oastră, alături de autori ca A. Toma, Dan Deşliu, Eugen Frunză, A. E. Bakonsky, urmărind cu interes direcțiunile Partidului Comunist Român.

* 26 iunie 1900 – S-a născut Marin I. Popescu-Spineni, la Spineni, Olt (d. 8. 05. 1997, Piatra-Neamţ). Istoric, geograf, dr. în filozofie şi litere (1936), publicist. Specializare la Paris şi Berlin. Membru al unor societăţi academice din ţară şi străinătate. colaborări: „Duminica poporului”, „Adevărul” „Cuvântul”, „Terra”, „Natura” ş. a. După 1948. domiciliu forţat la Baloteşti, ulterior stabilit la Piatra-Neamţ. Peste 50 de lucrări tipărite, din care 8 în limbi străine.

Calendar (20 – 26 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 26 iunie 1927 – A murit Vasile Pârvan, istoric, arheolog, epigrafist și eseist român, membru titular al Academiei Române. Pasionat în totalitate de munca de pe șantier, Vasile Pârvan ignoră apendicita de care suferea şi ajunge într-un final pe masa de operație, însă este mult prea târziu pentru a-i salva viața. Firul vieții sale s-a întrerupt brusc, în 26 iunie 1927, la doar 45 de ani, în plină putere creatoare.

* 26 iunie 1982 – A murit Gheorghe Cartianu (n. 8 august 1907, la Borca), om de ştiinţă, membru corespondent al Academiei Române, cercetător şi creator de şcoală în domeniul radiotelecomunicaţiilor.

* 26 iunie 1951 – Se naşte scriitorul şi psihologul Vasile Popa-Homiceanu, la Homiceni, Bârgăoani, Neamţ. Facultatea de Filozofie, Iaşi. Colaborări: „Convorbiri literare”, „Cronica”. „Dialog”, „Luceafărul”, „Ateneu”, „Porto Franco” „Viaţa românească”,. Debut: „Ceahlăul” (1967). Membru al U. S. (1997). Scrieri: „Iarna, pentru cine mor vulpile”, „Imposibila pândă”, „Cea mai credibilă moarte”, „Ninge de Paşti în Paradis”, „Patimi în labirint”, „Infernul albastru”, „Noaptea pasării de aur”, „Sintagmele ochiului”, „Cine eşti tu, domnule Nily?”, „Risipele fiinţei”, „Drumul spre Efes”. Premiul „Mihai Eminescu” şi Premiul revistei “Convorbiri literare”.

Articolul precedentTârg pe patru roți
Articolul următorTestamentul politic al lui Mihai Eminescu (XLVII)