0:00

*  14 martie 1937 – S-a născut pictorul Gheorghi Apostu, la Bozenii de Sus, Neamţ. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, profesor la Academia de Arte Vizuale din Cluj. Premiul I la cel de al IV-lea Trofeu Internaţional Humana Art Toma 1975. A pictat iconostasul de la paraclisul Mănăstirii Rohia – Maramureş.

* 14 martie 1887 – A murit poeta Luminiţa Urbaczek. Este născută la Piatra Neamţ, la 3 iulie 1953. A copilărit în vecinătatea Mănăstirii Bistriţa. Prima sa carte, „Cenuşi pe Golgota”, apărută în 1992, bine întâmpinată de critica literară, dar şi cea doua, „Numele care mi se cuvine” au definit o voce distinctă în poezia română contemporană. A mai publicat apoi volumul de versuri „Ştreanguri de vânt”, la Editura Axa. Mai sunt în manuscris volumele „Cuvintele noastre” şi „Aura semnului”. În noaptea de 13 spre 14 martie 1997 a fost găsită găsită decedată într-o pădure din preajma Mănăstirii Bistriţa, cauzele morţii rămânând încă neclare.

*  14 martie 1907 – S-a născut  Mihai David-Ghindăoani la Ghindăoani, Neamţ (17.03.1999, Ghindăoani), învăţător, cărturar. Şcoala Normală de Băieţi din Piatra-Neamţ.Colaborator al Revistei „Apostolul”, al Revista „Graiul dăscălimii” din Sighişoara şi la alte reviste din Iaşi şi Bucureşti. Participă la lucrările Congresului Asociaţiei Generale a Învăţătorilor, septembrie 1931.  Scrieri:  comedia „Fluierul fermecat”, publicată la Ed. „Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamţ. Schiţa „Compania sanitară” e semnată cu pseudonimul Mihai Ghindă şi publicată în revista „Însemnări ieşene” cu titlul „Activitate extraşcolară”. Cărţi: „Aventurile lui Singurel”, „Mândră Basarabie, dulce Bucovină” „Crâncenul veac XX şi ororile sale”.

* 14 martie 1965 – A murit Dimitrie Leonida, printre cei dintâi ingineri români care au propus construirea unei rețele de metrou în București, iar proiectul său de diplomă a avut ca temă „Complexul hidrotehnic și hidroenergetic al Bistriței din regiunea Bicaz”, el fiind considerat cel mai important pionier al hidroenergeticii româneşti.

*  14 martie 1964 – S-a născut Cornelia Gherman, la Roman. Liceul Pedagogic, Bacău. Absolventă a Facultăţii de Sociologie-Pedagogie a Universităţii „Spiru Haret”, Bucureşti, cu un master în Management Organizaţional şi al Resurselor Umane, dar predă ca învăţătoare la Şcoala cu Clasele I-VIII Nr.6, Roman. A colaborat la revista „Interferenţe didactice”, Bacău, redactor la revista pentru elevi „Clopoţel” (2007-2010) şi membru în colectivul de redacţie al Revistei „Didactica” (2008-2009). Cărţi: „Biserica «Sfântul Gheorghe» din Roman 1768-2008”, 2008 (în colab.); „Biserici de lemn din judeţul Neamţ”, 2010 (în colab.); „Medierea conflictelor în şcoală”, 2010 (în colab.)

Calendar (14 – 20 martie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 15 martie 1940 – A murit Nae Ionescu,  filozof, logician, pedagog și jurnalist român. Orientarea sa filozofică a fost numită trăirism.

* 15 martie 1894  –  S-a născut, la Dorohoi, scriitorul Alexandru O. Teodoreanu (Păstorel, pseudonimul lui Alexandru Osvald Teodoreanu), avocat și scriitor român, cunoscut epigramist, gurmand și iubitor de vinuri, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene. A rămas în literatura română prin epigramele sale. Romanul său cel mai cunoscut este Hronicul măscăriciului Vălătuc, pe care criticul literar G. Călinescu îl compară cu Gargantua și Pantagruel. E fratele romancierului Ionel Teodoreanu.  Moare la 17 martie 1964.

* 17 martie 1819 – S-a născut Alecu Russo, la Străşeni, Lăpuşna (d. 5. 02. 1859, Iaşi.). Scriitor. Institutul „François Naville” (Elveţia). Din cauza unor versuri ce îndemnau la revoltă, estre expulzat, iar după întoarcere în ţară se stabileşte la moşia părintească din Neamţ, apoi, între 1941-1944, va fi asesor judecătoresc la Piatra-Neamţ. Scrieri: „Jicnicerul Vadră” (piesă jucat, dar textul s-a pierdut), „Amintiri”, scriere memorialistică neterminată, „Cântarea României”, care, nici după o sută de ani, nu a fost atribuită cu precizie lui sau lui Nicolae Bălcescu.

* 18 martie 1921 – S-a născut scriitorul Valeriu Anania, mitropolit al Ardealului, (Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania). Din 1993 și până la moarte a fost arhiepiscop al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. În anul 2006 a devenit primul mitropolit al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, iar în anul 2007 a fost principalul contracandidat al mitropolitului Daniel Ciobotea la alegerea noului patriarh al BOR.

*  18 martie 1947 – S-a născut poetul Emil Nicolae (pseudonimul lui Emanuel Nadler) la Bacău. A absolvit Facultatea de Filologie, Iaşi.  Deși s-a născut la Bacău, a locuit toată viața în Piatra Neamţ (cu excepția perioadelor în care a urmat studiile universitare la Iași, și-a satisfăcut stagiul militar la Bacău și a lucrat în presă la Galați). Posedă atestatul de ziarist profesionist (UZP) și este expert al MCC în bibliofilie. A fost redactor și redactor șef-adjunct la revista Alma Mater / Dialog (1969-1972), redactor cultural la ziarele Viața Nouă (Galați, 1972) și Ceahlăul (Piatra-Neamț, 1973-1974). Din 1976 este muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț (la Oficiului Jud. pentru Patrimoniul Cultural National si la Muzeul Memorial „Calistrat Hogaș”). După revoluție a fost co-fondator, co-editor și secretar de redacție al săptămânalului independent, de informație și atitudine Acțiunea din Piatra-Neamț (1990-2001), iar din 2000 pana in 2005 a fost secretar general de redacție al revistei de literatură & arte Antiteze. Din 2010 este redactor-sef al revistei de literatura & arte & atitudini Conta (Piatra-Neamt). De asemenea, din 2001 realizează, săptămânal, două emisiuni de cultură la postul 1TV Neamț și, din 2005, este redactorul paginii culturale a ziarului Realitatea Media din Piatra-Neamț. A devenit membru al Uniunii Scriitorilor în 1990 si membru al UZP. Este prezent în antologii de poezie publicate în Germania, SUA, Israel, Franţa și Italia. Debut în „Gazeta literară” (19656). Debut editorial: „Cerul în apă” (1970). Scrieri: „Poetul adormit în dragoste”, „Rostirea unui fluture-n lumină”, „Studii / Confesiuni / Capricii”, „Psihodrom”, „Femeia şi femela”, trilogia „Omul de hârtie”, „Mortul perfect” şi „Paranoima” ş.a.

Calendar (14 – 20 martie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 18 martie 1936 – S-a născut poetul Paul Sân-Petru. A trăit la Poiana Teiului, în calitate de medic, atunci debutând editorial cu volumul „Urme”. Mai publică Poeme, Pământ de bun venit, Cumpăna soarelui, Anotimp ş.a. Este stabilit la Galaţi.

* 19 martie 1926 – S-a născut criticul literar Romul Munteanu, critic, istoric literar și editor român. Profesor de literatură comparată la Facultatea de Litere a Universității din București, a publicat numeroase monografii, studii de sinteză sau culegeri de eseuri. Din 1970 pînă în 1989 a fost director al Editurii Univers, unde a contribuit la unul dintre cele mai interesante proiecte culturale postbelice, și anume la crearea unei „biblioteci universale” în limba română,  reluînd un ideal drag lui Ion Heliade Rădulescu.

*  19 martie 1813 – S-a născut Wilhelm von Kotzebue.

* 19 martie 1865 – A murit scriitorul Nicolae Filimon, prozator român, faimos pentru că l-a creat pe Dinu Păturică, eroul primului nostru roman realist românesc, un arivist din stirpea lui Julien Sorel.

*  19 martie 1932 – S-a născut Mircea Vremir la Lipoveni-Români, Neamţ (d. 1991) Academia de Artă, Iaşi şi Institutul „Ion Andreescu”, Cluj. Artist plastic, cadru didactic universitar. A expus în expoziţiile Filialei U. A. P. Cluj, la expoziţiile  de grup şi la selecţiile naţionale organizate la Bucureşti. Expoziţii în ţară şi în străinătate (Moscova, Osaka). Lucrări de artă monumentală.

*  19 martie 1958 – S-a născut Gheorghe Cuciureanu, la Piatra-Neamţ. Institutul „Ion  Andreescu” Cluj-Napoca. Debut expoziţional (1975). Burse în Germania şi SUA şi a elaborat studiul „Interferenţele spaţiului folclorico-bizantin românesc cu spaţiul ritualo-magic al indienilor din Vestul SUA”, Expoziţii personale, în ţară şi în străinătate. Decoraţiuni murale la Capela „Saint Georges” (Franţa) li desingul interior la Banca „Cozla” din Piatra.Neamţ.

* 19 martie 1944 – S-a născut Eugenia Moldoveanu. În anul 1968 câștigă premiul I la concursul de la Sofia şi imediat este angajată la Opera Națională din Bucureşti, apoi începe o frumoasă carieră, ce o poartă pe toate marile scene ale lumii. S-a retras de pe scenă la vârsta de 49 de ani. A predat canto la Universitatea națională de muzică din București. A fost secretar de stat la Ministerul Culturii (1968-1990), director general al Operei Române (1993-1995) și parlamentar.

* 20 martie 1886 – S-a născut poetul George Topârceanu, memoralist şi publicist, membru al Academiei Române. Volumele sale (Balade vesele și triste, Migdale amare, Scrisori fără adresă, Pirin – Planina) se bucură de succes de public și de presă, în special poezia, pentru care obține în 1926 Premiul Național de Poezie. În anul 1934 începe în Revista fundațiilor regale, publicarea romanului satiric Minunile Sfîntului Sisoe (neterminat, publicat postum în 1938). În 1936 este ales Membru corespondent al Academiei. Deși bolnav de cancer la ficat întemeiază împreună cu Sadoveanu și Grigore T. Popa revista „Însemnări ieșene” ca un ultim efort creator.

* 20 martie 1881 – S-a născut poetul Octavian Goga, poet român ardelean, politician de extremă dreaptă pro-nazist, antisemit și mason, prim-ministrul României de la 28 decembrie 1937 până la 11 februarie 1938 și Membru al Academiei Române din anul 1920.

Calendar (14 – 20 martie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 20 martie 1959 – S-a născut Felicia Filip, soprană româncă. A cântat la Royal Opera House Covent Garden în Londra, la Staatsoper în Viena și la Liceu în Barcelona. Felicia Filip a realizat o premieră în muzica românească, fiind prima soprană care s-a asociat cu o trupă rock. Primul album de rock-simfonic din România, realizat împreună cu formația Iris  a fost Athenaeum, urmat în 2007 de colaborarea pe care au avut-o în realizarea albumului Iris 30 de ani: Cei ce vor fi. Două dintre melodiile de mare succes au fost: „De vei pleca” și „Baby”.

* 20 martie 1820 – S-a născut Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România.

Articolul precedent15 martie – Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor
Articolul următorTestamentul politic al lui Mihai Eminescu (XXXVII)