0:00

Câinii latră, legea trece!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Parlamentul a aprobat eutanasierea maidanezilor, dacă nu sunt adoptaţi în 14 zile

* atât la nivel de cetăţeni, cât şi de autorităţi, părerile rămân împărţite

Camera Deputaților a aprobat, marți, 10 septembrie, proiectul de lege care prevede eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă nu sunt adoptați în termen de 14 zile. Dacă primarii consideră că au suficiente resurse financiare pentru a întreține câinii, pot amâna eutanasierea.

”S-a votat această lege. În termen de 14 zile lucrătoare, animalele fără stăpân, care nu sunt revendicate, vor trebui eutanasiate, iar primarul va decide cine se va ocupa de această problemă, prin împuternicirea unei persoane. Într-un final, aceasta este soluția, chiar dacă pare drastică, iar nouă ne lipsesc totuși niște verigi din lanțul protecției animalelor fără stăpân. Adăposturile private ar rezolva o parte din aceste probleme, în sensul că o parte dintre aceste animale ar fi salvate, dar din păcate la noi lipsesc. La Piatra Neamț știu că sunt probleme mai ales în Dărmănești, să știți că au ajuns destule sesizări legate de acest subiect, poate eram datori toți să găsim o soluție la această problemă. Em am solicitat o situație la nivel național, legată de numărul câinilor comunitari, de numărul de adăposturi și de fondurile alocate pentru acestea. Aștept răspuns inclusiv de la Primăria Piatra Neamț, după care vom vedea ce se va întâmpla în continuare”, a declarat deputatul Cătălin Drăgușanu.

ONG-urile: lege barbară

Deși în Neamț sunt puține asociații și ONG-uri de profil care se ocupă de animalele fără stăpân, reprezentanții acestora spun la unison că legea care spune să fie omorâți câinii comunitari este barbară și fără sens. Soluția ar fi adopțiile sau adăposturile private.

”Suntem total împotrivă, este un spectacol groaznic, suntem împotriva brutalității. Ar trebui mers pe ideea adopțiilor, însă totul este o afacere. Atât când este vorba de serviciile de întreținere a câinilor, cât și când este vorba de sterilizare și tot așa”, a declarat Aurelia Barnea, reprezentant Asociația „Promed” Roman.

”Nu știu ce să vă răspund, nu sunt de acord cu eutanasierea. E o prostie, și dacă nu era cazul atât de mediatizat al copilului mușcat de câini, nu se ajungea aici”, a explicat reprezentanta unei fundații de profil, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Piatra Neamţ: Cheltuieli lunare de 25.000 de lei

Potrivit conducerii Salubritas Piatra Neamț, societate care prestează servicii de ecarisaj și întreține adăposturile de câini pe teritoriul municipiului Piatra Neamț, se estimează că sunt în jur de 4.000 de câini. Dintre aceștia, se pare, numai 2.000 sunt comunitari, pentru că restul au aparținători sau, deși nu sunt în proprietatea cuiva, aparțin agenților economici, cărora le asigură paza instituției.

”În momentul de față, noi am aproximat că sunt în jur de 4.000 de câini, însă comunitari, care îi găsim pe domeniul public, sunt în jur de 2.000. Serviciul de ecarisaj îi prinde, îi aduce la adăpostul nostru, după care sunt crotaliați, sterilizați și li se dă drumul înapoi pe stradă. Ca medie, decontăm lunar, în jur de 25.000 de lei pentru toate aceste servicii. În Piatra Neamț există două adăposturi cu o capacitate de 240 de locuri. Dacă a apărut acum această lege, așteptăm și noi ce se va decide și cum vor fi normele de aplicare ale actului normativ”, a precizat Tatiana Ciucanu, manager Salubritas.

Amendă şi răspundere penală

”Desigur va trebui să așteptăm apariția oficială a actului normativ, iar mai apoi va trebui să găsim soluții financiare pentru aplicare. Sunt de acord cu ceea ce înseamnă prinderea câinilor și ducerea acestora în adăposturi. Ar trebui să existe un termen de 30 de zile în care acești câini să fie sterilizați și să li se pună cip și nu crotaliu. Când se dau spre adopție ar trebui să existe o evidență clară, în sensul că cine îi adoptă să își asume sarcina, iar dacă nu are grijă de animal să fie pasibil de amendă și chiar de răspundere penală dacă respectivul câine scăpat de sub supraveghere aduce vătămare unei persoane. Câinii care nu vor fi adoptați să fie eutanasiați. De asemenea, trebuie monitorizată și supravegheată și altă categorie de câini, cei cu stăpân. Și aceștia au perioade când scapă pe stradă. Orice posesor de câine ar trebui să pună cip câinelui, și nu în ultimul rând, toate acestea ar trebui făcute în colaborare cu ONG-urile”, a declarat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamț.

Cetăţenii, pro şi contra

Pietrenii sunt împărțiți în două tabere: pro eutanasiere și pro adopții.

”Nu știu ce lege este, dar sunt prea mulți câini în oraș, iar problema e veche. Îi strâng și după aia vin înapoi mai mulți decât erau înainte”, a menţionat un locuitor al cartierului Mărăței.

”Cum să-i omoare? Nu sunt toți răi, pot să-i strângă și să-i dea spre adopție. Nu sunt nici pro nici contra eutanasiere, dar totuși trăim într-o țară civilizată. Trebuia luată o atitudine acum 20 de ani, când au început să apară câinii fără stăpân. Inclusiv fostul primar, Ion Rotaru, ar fi trebuit să se ocupe de această problemă”, a declarat o pensionară, care locuiește în zona centrală a municipiului Piatra Neamț.

”Ce să vă spun, e adevărat că unii latră și umblă în haite dar să știți că la blocul nostru sunt câțiva care păzesc zona. Toți vecinii îi hrănesc. Nu știu ce o să se întâmple cu ei după aceea”, explica un alt locuitor al municipiului reședință de județ.

Irina CĂLIN

Articolul precedentTârgu Neamţ, sub “Lumina de la Timișoara”
Articolul următorBătaie de joc la Piatra Neamț: Blocarea centrului orașului, anunțată după 3 zile