0:00

Cafeaua, elixir pentru sănătate?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De mii de ani, cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Cu toate acestea, doar de puțin timp, oamenii de știință au constatat efectele benefice pe care le are cafeaua asupra sănătății.

Într-un studiu epidemiologic de anul trecut, cercetătorii de la National Cancer Institute au analizat informații legate de starea de sănătate a 400.000 de voluntari, cu vârste cuprinse între 50 și 71 de ani și care nu sufereau de boli grave la începutul cercetării, în 1995. Până în 2008, mai bine de 50.000 de participanți decedaseră. Totuși, bărbații care raportaseră că obișnuiau să bea 2 – 3 cești de cafea pe zi aveau riscul de deces cu 10% mai scăzut. Mai mult, la femei efectul a fost ceva mai mare. Mai exact, 2-3 cești de cafea pe zi scădeau cu 13% riscul de deces. Deși nu se știe exact cum funcționează cafeaua pentru a promova longevitatea, efectele ei sunt evidente. Alte studii recente au subliniat că un consum moderat de cafea (echivalentul a 3-4 cești de 140 de g/zi) aduce mai multe beneficii printre care și reducerea riscului de apariție a diabetului de tip 2, a carcinomului cu celule bazale, a cancerului de prostată, a celui de sân și a celui oral. Probabil cea mai importantă consecință a cafelei este aceea că ea poate remodela mediul biochimic din creier, astfel încât să prevină apariția demenței. Aceasta a fost concluzia unui studiu realizat în 2012 de specialiștii de la University of Illinois at Urbana-Champaign, în care șoarecii au fost privați de oxigen pentru o scurtă perioadă, suficient cât și îți piardă memoria. Apoi, jumătate dintre animale au primit o doză de cofeină echivalentă cu câteva cești de cafea. După ce au fost reoxigenați, șoarecii care primiseră cofeină și-au recăpătat cu 33% mai repede abilitatea de a forma noi amintiri, comparativ cu restul șoarecilor. Într-un studiu publicat în 2012 realizat pe oameni, experții de la University of South Florida și University of Miami, a fost testat nivelul de cofeină din sângele mai multor adulți în vârstă care sufereau de probleme cognitive ușoare sau de un început de Alzheimer. Apoi, în a doua parte a studiului, ce a avut loc peste 4 ani, participanților li s-a analizat iar nivelul de cofeină. Rezultatele au demonstrat că subiecții care nu aveau cafeină în fluxul sanguin riscau mai mult să dezvolte un stadiu avansat de Alzheimer, comparativ cu cei care consumat aproximativ 3 cești de cafea pe zi. „Nu știm dacă blocarea acțiunii produse de adenozină este suficientă, pentru a preveni sau a încetini efectele demenței”, este de părere dr. Gregory G. Freund, de la Universitatea din Illinois.

Articolul precedentPastile de… putut pentru doamne
Articolul următorFilm pentru nevăzători