0:00

Prima conferință de presă din acest an organizată la sediul Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă s-a bucurat de prezența directorului Agenției județene, care, de altfel, a susținut singur conferința. S-au dat câteva date privind rata șomajului în Neamț la sfârșitul anului 2016 – 5,57%, iar la Roman – 1,18%. Dintre comunele din zona Roman, se remarcă prin rată ridicată a șomajulu, Văleni (16,95%), Oniceni (16,41%), Boghicea (16,33%), Valea Ursului (13,9%), Pâncești (12,89%) și Dulcești (10,02%).

Bilanț și noutăți la AJOFM Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDacă la sfârșitul anului 2015, la AJOFM Neamț erau înregistrați 1.211 șomeri proveniți din rândul absolvenților, la sfârșitul anului trecut se înregistrau doar 882. ”Diferența nu provine atât din scăderea statistică a generațiilor, ci mai degrabă se datorează neatractivității indemnizației de șomaj care se acordă absolvenților și care a rămas la nivelul de 250 de lei de foarte mulți ani”, a spus directorul AJOFM, ”în timp ce salariul minim garantat a tot crescut, de la 600 de lei la 1.450 de lei”.

Ca bilanț al ”măsurilor active”, în 2016, ALOFM Roman a încheiat 39 de convenții și au fost angajați 42 de absolvenți (din care 14 cu studii superioare). Separat, au fost încheiate 129 de convenții cu agenți economici și au fost încadrate 209 persoane (din care 199 șomeri cu vârsta de peste 45 de ani).

Piața forței de muncă la Roman se prezintă acum încurajator. Sunt 149 de locuri de muncă vacante (din care 11 pentru studii superioare), distribuite pe domenii: 90 în industrie, 15 în construcții și agricultură și 44 în comerț și servicii. Agenția a deschis anul trecut câteva cursuri de calificare (care continuă și în acest an): confecționer textile (cu 18 absolvenți, din care 10 s-au angajat deja la TRW), inspector resurse umane (cu trei absolvenți deja angajați), comunicare în limba engleză, agent de securitate, contabil, lucrător comercial și un curs de specialist în structuri pentru construcții, care este, de asemenea, în derulare și care se va finaliza în primăvară. În acest an, agenția județeană face demersuri pentru a putea derula și alte cursuri, de lăcătuș mecanic și de antreprenoriat, ca prime exemple.

AJOFM se pregătește să organizeze miniburse ale locurilor de muncă în anumite comune, existând, în acest sens, solicitări din partea unor primari, precum și miniburse în zone cu populație preponderent de etnie romă. (D.A.)

 

 

 

Articolul precedentMedicii de familie și sărăcia: ”Un doctor, un stetoscop”
Articolul următorRâie ”sănătoasă”, de la țară, prin școlile din Neamț
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.