0:00

Bacalaureatul, floare la ureche pentru Laurenţiu Leoreanu, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* “Nu ești elev dacă nu ai luat o notă de 4 în viață”, spune primarul Romanului

* “Eram apropiat de elevi, dar nu ne trăgeam de șireturi”, a mai declarat Laurenţiu Leoreanu

Primarul Laurențiu Leoreanu spune că nu a trăit cu aceeași intensitate emoțiile de acum de la examenul de maturitate. De fapt, acesta spune că nici sistemul de educație din zilele noastre nu seamănă foarte mult cu ceea ce a experimentat pe propria-i piele, în special punând accent pe lipsa actuală de respect față de profesor sau de la profesor la elev. Pentru edilul Romanului, Bacalaureatul a fost floare la ureche. “Eram olimpic, nu se punea problema să nu iau Bac-ul. În toți anii am luat numai premii de I, II și III. Pentru mine, Bacalaureatul era un examen sub mediu”, povestește primarul, absolvent al promoției 1984 de la Liceul “Roman Vodă”, profil matematică-fizică.

Bac-ul, încălzirea dinaintea finalei la mondiale

Cel mai greu pentru edil a fost admiterea la liceu, unde concurența era foarte mare, iar mai apoi treapta a II-a, când din trei clase putea promova chiar și numai una singură. “Admiterea am dat-o la matematică și limba și literatura română, unde am luat, din ce țin minte, 9.75, respectiv 9.25. Erau numai trei clase de mate-fizică. A fost competiție acerbă și au intrat doar premianții. Foarte grea mi s-a părut treapta a II-a, examenul de trecere de la clasa a X-a la a XI-a. Cu un an înainte, din patru clase de mate-fizică au mai rămas două. La noi, din trei clase s-a făcut o singură clasă. Vă dați seama ce presiune era”, explică primarul.

Examenul de bacalaureat a fost partea ușoară înainte de greul admiterii la facultate. “Bac-ul a fost banal pentru noi. Toți 36 din clasă am luat cu medii peste 8-9 și toți am intrat în facultate. Bac-ul era pentru noi cum e la un meci de mondiale încălzirea dinaintea finalei. La admitere a fost greu, unde am dat trei examene analiză, algebră și geometrie-trigonometrie, examene de  trei ore fiecare. Eram patru pe un loc și am intrat al doilea pe facultate, cu 9,16 din ce rețin”, a mai spus primarul.

Nu ești elev fără o notă de 4

Primarul Leoreanu recunoaște că nu a avut numai note de 10. Consideră că și unele materii nu erau potrivite pentru viitorul său, dar le-a învățat și acum îi prind bine. Biologia nu i-a fost pe plac. “Am luat 4 la biologie. Am intrat în conflict și cu domnul profesor Andone. Dumnezeu să-l odihnească, l-am respectat. Îmi dau acum seama că pentru nota de 4 m-a vânat, că nu eram atent și a vrut să mă liniștească, să nu mă mai dau deștept. Este corect să fii elev bun, dar nu ești elev dacă nu ai luat o notă de 4 în viață”, crede primarul.

Edilul recunoaște cu seninătate că a și chiulit. Cu toată clasa, ziua preferată fiind cea de luni. “Era o aberație planul de învățământ, făceam tot felul de obiecte tehnologice. Mi-au ajutat, ca să fiu sincer, când vorbesc acum cu un constructor și vede că știu despre ce este vorba. Pe vremea aceea, Cinema Unirea funcționa. Aveam ore până la 2 sau 3 și pe la 1 plecam să vedem filmul. Eram la curent cu filmele de la Cinema Unirea. Eram o clasă foarte bună, celebră prin rezultate. Era suficient să citești într-o pauză, ca să iei o notă de 7-8 fără să te rupi. Mai intrai și cu abureală, dar și acolo trebuia să știi ceva”, spune primarul.

Fost profesor, din familie de profesori, Leoreanu spune că, pe vremea lui, exista respect: “Nu am trăit experiențe ca la televizor. Eram apropiat de elevi, dar nu ne trăgeam de șireturi. Ne respectam reciproc”. De profesorii săi își aduce aminte cu drag, chiar dacă mulți nu mai sunt în viață. “I-am avut directori pe profesorul Mihalcea, zis Faraonul, și pe domnul Păduraru. Am ținut mult la doamna Bora, de chimie, chiar dacă se făceau glume pe seama domniei sale, deoarece ținea orele peste pauză și chiar peste următoarea oră: jos în beci la doamna Bora – 70 minute ora, de când mama m-a făcut – pauză n-am mai văzut. În a XI-a, când am vrut să dau la medicină, mi-a fost de folos chimia, am fost chiar și olimpic”, a mai spus Leoreanu.

Pe lângă Facultatea de Matematică, edilul Romanului a mai terminat, în 2007, Universitatea “Petre Andrei” Iaşi – Facultatea de Drept Ştiinţe juridice și mai multe mastere, în contabilitate, în Drept sau managementul instituțiilor publice.

Claudia MATEI

Articolul precedentRomanul, buget pe minus
Articolul următorSteaua-Ceahlăul în prima etapă