0:00

  • cinci candidați din județul Neamț au fost eliminați din Bacalaureat pentru fraudă și tentativă de fraudă
  • aproximativ 200 de absolvenți de liceu au renunțat la examenul de BAC, în prima zi a probelor scrise

Cinci candidați din județul Neamț au fost eliminați de la Bacalaureat, pentru fraudă și tentativă de fraudă la proba scrisă de Limba și literatura română, care a avut loc ieri, 30 iunie. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț au precizat că Bacalaureatul a fost fraudat cu „ajutorul” copiuțelor și a telefoanelor mobile. Elevii au fost depistați în Centrele de examen: Colegiul Tehnic „Ioan Creangă” din Târgu Neamț  (2 candidați), Liceul Tehnologic „Vasile Sav” din Roman (2 candidați) și Colegiul Național „Roman Vodă” din Roman (un candidat). Cei care au fost prinși au fost eliminați din această sesiune și pierd și rezultatele obținute la probele orale, fiind nevoiți să o ia de la zero, peste alte două sesiuni, dacă își mai doresc diploma de Bacalaureat.
„Ne pare rău pentru acești elevi pentru că nu au înțeles că astfel de acțiuni nu sunt încurajate de niciun fel. Au avut și simulări, au fost instruiți, li s-a adus la cunoștință și au semnat că au înțeles care sunt consecințele fraudării sau a tentativei de fraudare. Pe de altă parte, e foarte bine că profesorii și-au făcut treaba și au depistat aceste abateri care nu trebuie să rămână nesancționate. Sfatul meu, pentru candidații de la Bacalaureat este acela de a învăța. Cu toții avem câte un eșec în viață, dar un examen nu este capătul lumii. La unele obiecte poți fi mai bun, la altele mai puțin, important este să înveți și să-ți acoperi minusurile prin muncă”, a declarat prof. Gabriela Banu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț.
Pe lângă cei care au fost eliminați de la examen, alți 200 de absolvenți de liceu nu s-au prezentat la proba scrisă. Astfel, din 4.086 de candidaţi care s-au înscris la această probă, doar 3.888 s-au prezentat în sălile de examen.

Obsesia versurilor

Cei care au ales varianta «curată» de a aborda testul de la Română au avut de înfruntat o obsesie mai veche a celor care se pregătesc pentru Bacalaureat. Versurile au fost încă odată „specialitatea casei”, pentru al treilea an la rând. Cei de la Real au avut de scris un eseu despre tema și viziunea despre lume într-o poezie de Mihai Eminescu, iar cei de la Uman au avut de conceput un eseu despre tema și viziunea despre lume într-un text poetic studiat, aparținând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Nichita Stănescu. La Centrul de examen CN „Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, primii elevi au ieșit după aproximativ două ore de examen, din totalul de 3 alocate pentru rezolvarea subiectelor și s-au arătat mulțumiți doar parțial. „Cred că m-am descurcat bine. Nu sunt foarte mulțumit. Cred că o să iau un 7,5. Cel mai mult mă tem de Istorie. Cu literele am mai scos-o la capăt, dar cu anii mă descurc mai greu”, a spus unul din absolvenții de liceu.
Spre deosebire de anii trecuți, părinții nu și-au mai «urmărit» copiii, în schimb, la porțile liceelor s-au oferit să aștepte „ofertanții”. Este vorba de cei care promovează înscrierile la școlile postliceale. Aceștia s-au înarmat cu calendare și pliante venind în întâmpinarea celor care ieșeau din sala de examen, pentru a-i „încuraja”: «Se pot înscrie absolvenți de liceu cu sau fără diplomă de Bacalaureat, indiferent de vârstă».
Examenul de Bacalaureat continuă miercuri, 2 iulie, cu proba scrisă obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), iar în 4 iulie cu proba la alegere a profilului şi specializării. Ministerul Educaţiei Naţionale va publica, în fiecare zi de examen, începând cu ora 15, subiectele şi baremele de evaluare pentru probele scrise.

Marian TEODOROF

Articolul precedentScopul nu mai scuză, s-ascunde!
Articolul următorEPOCA DE PIATRA NEAMȚ