0:00

Bacalaureat – Limba și Literatura Română, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Un fleac: i-am plumbuit!”

 Examenul de bacalaureat i-a prins pe cei mai mulți candidați cu limba încurcată în gură la proba scrisă de la Română. „S-a nimerit exact ce nu ne așteptam”, au fost primele cuvinte ale unei eleve care a ieșit pe poarta Colegiului Naţional Petru Rareș Piatra Neamț, puțin după ora 11. Aceste vorbe i-au făcut pe părinții care își așteptau copiii la poarta liceului, să înghețe de teamă. „Reacția în clasă a fost una de uimire totală. Cu toții ne așteptam la un roman, altceva. Când colo, simbolistică. Singura opțiune a fost poezia Plumb de George Bacovia. Am scris ceva pentru că aseară am repetat simbolistica. Mi-a spus mama că o să ne cadă din poezie, dar n-am crezut-o”, a spus Andrei, tot de la Colegiul Petru Rareș. Subiectul al treilea pentru profilul uman s-a dovedit cel mai important. Elevii au trebuit să scrie despre tema şi viziunea într-o poezie aparţinând simbolismului. Toată cerneala a curs pentru abordarea poeziei „Plumb” scrisă de George Bacovia. Nu toate fețele candidaților au fost… plumbuite. Cei de la profilul real au avut un meniu mai bogat de autori. Din păcate, pentru cei care nu au învățat suficient, la cel de-al treilea subiect de la profilul real a curs tot cu versuri. La alegere, din Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu. Discuțiile unor „tipi” de la profilul real, care au ieșit pe poarta Colegiului Rareș, direct în mașinuța luată de părinți, rămâne memorabilă. „Îmi bag picioarele. Am aberat la greu. Numai pe baza titlului am scris o pagină și jumate. Am scris despre «Testament» de Arghezi, ceva cu strămoșii, din ce mi-am amintit. De un 5 tot am făcut. Am ieșit de vreo două ori la baie în timpul examenului. În clasă era o cameră de supraveghere, care se înclina singură în pământ. A fost comă. Îl trecem noi cumva”, au spus, râzând, băieții. Au existat și elevi care au ieșit de la examen încrezători că alt subiect mai ușor nu se putea să pice. „I-am umplut. A fost mai ușor decât mă așteptam. Sunt sigur că o să iau o notă mare. Mă tem de un singur lucru. Pentru mine contează foarte mult cine îmi va corecta foaia”, a spus Ana, din Piatra Neamț.

 Eliminați, pană de curent și emoții în prelungiri

 La ora 8.30 toți elevii erau în clase. Așteptarea a fost una mai mare decât s-au așteptat, deoarece la ora 9 ar fi trebuit să primească lucrările. Din spusele liceenilor repartizați la Petru Rareș, emoțiile s-au prelungit cu o jumătate de oră. La ora 9.30 au venit subiectele, așa încât cei care au avut de scris au putut să stea în clasă până la ora 12.30. „A fost un centru mai mare. A durat ceva mai mult până au fost multiplicate subiectele, dar nu a fost nicio problemă”, a precizat Gabriela Banu, inspector școlar general adjunct al ISJ Neamț. Limita de timp pentru rezolvarea subiectelor a fost de 3 ore. În intervalul desfășurării evaluării nimeni nu a avut voie să intre în unitatea de învățământ. Nici părinții, nici susținătorii, nici curioșii.

Spre dezamăgirea celor mai mulți, subiectele de la Limba Română nu au fost înmânate elevilor după concurs. „Ni s-a spus că le vom găsi pe «edu» după ora 15. Anul trecut le-am primit și nu a mai fost nicio problemă”, a spus unul din candidații de la Bacalaureat.

La acest examen au apărut și primii nemțeni eliminați din această sesiune a Bacalaureatului. Au fost scoși din sala de examen doi elevi care susțineau proba la centrul de evaluare de la Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț. „Cei doi au fost prinși că aveau la ei telefoane în momentul examenului. Nu vă pot spune dacă sunt de la Liceul Teoretic din Roznov sau de la Colegiul Tehnic de Transporturi”, a declarat Gabriela Banu.

Mai multe informații despre elevii purtători de telefoane am încercat să aflăm de la conducerea liceului din Piatra Neamț. „Îmi pare rău, dar eu nu am cum să vă dau nicio informație. Doamna directoare nu este în unitate, pentru că are copilul în examenul de bacalaureat și nu are voie aici”, ne-a spus o angajată a unității de învățământ.

Un alt lucru semnalat de reprezentanții ISJ Neamț a fost o întrerupere de curent de aproximativ 10 minute la Liceul Teoretic Mihail Sadoveanu Borca. „Perioada în care elevii au rămas fără electricitate nu a afectat în nici un fel modul de desfășurare al examenului”, a mai spus inspectoarea Banu.

  Subiecte

 Profilul Uman

Subiectul I a avut mai multe cerințe pe baza unui fragment din “Accidentul” de Mihail Sebastian. Absolvenții au avut de numit câte un sinonim neologic pentru cuvintele “va zări” și “obosită”, de explicat rolul ghilimelelor într-o secvență din text, de construit un enunț în care să ilustreze sensul conotativ al cuvântului “drum” și să menționeze tipul de perspectivă narativă din textul “Accidentul”. Elevii au mai avut de precizat două motive literare din text, să selecteze două secvențe din text care fixează dimensiunea spatială, să prezinte valoarea expresivă a verbelor la imperfect și să ilustreze două trăsături ale genului epic. O altă cerință a fost aceea în care li s-a cerut liceenilor să comenteze în 60-100 de cuvinte, o secvență din textul dat. Subiectul al II-lea a avut ca cerință realizarea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre “utilitatea scrierii unui jurnal la vârsta adolescenței”. Subiectul al III-lea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care candidații să prezinte “tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparținând simbolismului”.

 Profilul Real

 Subiectul I a avut mai multe cerințe pornite de la textul „Scrinul negru” al lui George Călinescu. Candidații au avut de căutat sinonime pentru cuvintele „mormane” și „uzate”; de explicat rolul cratimei dintr-o secvență din text, de precizat două motive literare, de prezentat rolul verbelor la timpul imperfect, de selectat două secvențe din text, care fixează dimensiunea spațială. O altă cerință i-a pus pe absolvenți să comenteze o secvență din text. Subiectul al II-lea a avut ca cerință realizarea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre „importanța alegerii unui model în viață”.

Subiectul al III-lea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte, în care candidații să prezinte „tema și viziunea despre lume” dintr-un text poetic studiat, apartinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga.

Primele rezultate vor apărea în 8 iulie, urmând ca rezolvarea contestațiilor să se facă până în 12 iulie. Mâine, candidații continuă sesiunea de Bacalaureat cu susținerea în scris a probei de profil.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPictorul Brauner a “blocat” Sinagoga Piatra Neamţ
Articolul următorLa mulți ani primarului Otto Mayerhoffer