0:00

S-a terminat proba scrisă la limba și literatura română, iar copiii au ieșit din ”încercare” fie răsuflând ușurați – ”A fost uşor”, fie cu sufletul strâns – ”Exact la asta nu mă aşteptam”.

La poarta Colegiului Naţional de Informatică din Piatra Neamț, câțiva părinţi şi tineri (fraţi mai mari ai absolvenţilor de liceu) aşteptau să iasă „copiii” de la examen. Emoţiile şi tensiunea se simţeau, singurul volubil şi degajat fiind body-guardul liceului: „Arătaţi-mi mie copilul şi eu vă spun ce-a făcut înainte de a ajunge la poartă, numai după faţa lui. Uite, ăsta care vine acum, pare el aşa mai supărat, dar asta doar pentru că e mai bun la matematică decât la română, dar sigur a scris”. Într-adevăr, primele cuvinte ale tânărului au fost „Am făcut de 8-9, am scris 7 pagini”. Aceeaşi propoziţie s-a auzit, rând pe rând, din vreo 20 de guri. Deja lumea începea să se calmeze, în ideea că a fost uşor şi nu se poate să nu fi scris toţi cât de cât, când au început să apară şi „dezamăgiţii” care se aşteptau la poezie. „Am luat ţeapă!”, a izbucnit o fată cu părul lung, adresându-i-se mamei care o aştepta. „Am învăţat poezie şi nu ne-au dat nici măcar un vers. Exact la asta nu mă aşteptam!”.

Ei, spune şi ea aşa, dar sigur a făcut ceva acolo”, completează body-guardul. „Sunt copii buni în şcoala asta şi am învăţat să nu mai cred în aparenţe. La început, mă uitam eu mai chiorâş la două fete care mai fugeau la ţigară în pauză şi mă gândeam că nu e mare lucru de capul lor. Ei, când au terminat şi am văzut mediile – una avea 9.90 şi cealaltă 9,85 – am zis că am greşit că le-am judecat”.

Spre deosebire de alţi ani, când candidaţii au ieşit din săli după vreo oră şi jumătate, acum, cel puţin la centrul de examen de la CNI, toţi au stat până la sfârşit. Au gândit fiecare subiect, şi-au făcut o schemă în minte, după care să-l dezvolte şi s-au declarat uşor dezamăgiţi de ideea de a fi puși să explice importanţa sportului în viaţa omului, pe considerentul că „se putea să fie un subiect mai inteligent”. Rămâne de văzut cât de ”inteligent” va fi baremul de corectare și, mai ales, la ce nivel de inteligență se va opri statistica, după afișarea rezultatelor finale.

Articolul precedentSubiectele la proba scrisă la bacalaureat la limba și literatura Română
Articolul următorCrește nivelul de trai: Apa Serv Neamț cere din nou mărirea prețului la apă!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.