0:00

Autoritățile faţă-n faţă cu iarna timpurie, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Guvernul se așteaptă la o iarnă deosebit de grea și timpurie, ca atare autoritățile județene și locale au fost anunțate să se pregătească din timp de deszăpeziri. La ultima videoconferință, premierul a atras atenția prefecților și consiliilor județene cu privire la urgentarea procedurilor pentru încheierea contractelor pentru curățarea drumurilor și pentru evitarea blocajelor în caz de ninsori abundente. Până la sfârșitul lunii octombrie, depozitele județene și locale vor trebui aprovizionate cu material antiderapant, iar primarii, în maxim o săptămână, vor trebui să prezinte o situație cu zonele de risc și cu utilajele de deszăpezire pe care le dețin.

”Luni, în cadrul videoconferinței cu Guvernul am fost atenționați în ceea ce privește situația de alertă pentru inundații, datorită evoluției condițiilor meteo din această perioadă. În plus, trebuie să ne pregătim pentru iarnă. Se pare că va fi o iarnă grea, iar primele ninsori sunt anunțate pentru 1 noiembrie, chiar sfârșit de octombrie. Împreună cu prefectul George Lazăr ne întâlnim, joi, cu primarii, pentru a discuta problema drumurilor comunale și sătești. Prefectul și noi, Consiliul Județean, am cerut situația utilajelor de deszăpezire, dacă sunt, câte sunt și dacă funcționează, iar acolo unde nu sunt, fiecare comună ar trebui să aibă încheiate contracte cu firme specializate. Cel mai târziu, săptămâna viitoare va exista o discuție comună cu Prefectura, ISU și firmele implicate în activitățile de deszăpezire. Trebuie stabilite bazele de alimentare cu material antiderapant și amenajarea unor puncte unde să fie pus acest material, în special în pante, curbe și în zonele cu risc de îngheț. De asemenea, trebuie stabilit stocul de motorină și traseul utilajelor. În maxim 10 zile, se vor face și demersuri pentru atribuitea contractelor de deszăpezire la nivel județean. În privința drumurilor naționale se discută cu reprezentanții CNADR pentru a se vedea și planurile acestora”, a declarat Dan Manoliu, vicepreședinte CJ Neamț.

Ca măsură preventivă, conducerea CJ Neamț a stabilit să se discute cu societatea Drupo, pentru a se livra o parte din materialul antiderapant în zonele ce prezintă pericol de îngheț, în pante și curbe. Oricum ar fi, primarii celor 83 de unități administrative din județ vor trebui să se organizeze singuri pentru sezonul rece, pentru că, spune prefectul județului, degeaba sunt curate drumurile județene și cele naționale dacă drumurile sătești și comunale sunt înfundate, iar oamenii rămân izolați.

”Am cerut situația utilajelor de deszăpezire, a stocurilor de combustibili și material antiderapant, iar săptămâna viitoare, după întâlnirea de joi cu primarii vom avea o situație exactă. Tot săptămâna viitoare vom avea și o ședință a CJSU și vom da o hotărâre, astfel încât și cei de la drumuri județene să-și încheie contractele pentru deszăpezire. Dacă vom ști exact cum stăm eu sper să nu mai spună nimeni că au fost luați pe nepregătite. Eu știu că nu sunt bani, că se încheie greu contracte, și vin banii târziu pentru firmele de deszăpezire, însă drumurile din comune și orașe cad în sarcina primăriilor. Degeaba drumurile județene sunt deblocate și curățate dacă nu se poate ieși din comună. În anii anteriori au deblocat drumurile comunale tot cei de la județ. Tu ca primar trebuie să asiguri deszăpezirea, nu să aștepți să vină cei de la județ sau să vină prefectul cu o mașină cu volă în față. Da, dacă situația te depășește, ceri ajutor, dar trebuie să acționezi și tu ca un bun gospodar”, a spus prefectul George Lazăr.

Irina CĂLIN

Articolul precedentFilmul despre Roman costă 1.000 de euro
Articolul următor„Concediu” la tomograf pentru pacienții Spitalului