0:00

Au fost aprobate programele naţionale de sănătate, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiGuvernul a aprobat astăzi, 25 martie, programele naţionale de sănătate care vor fi derulate și finanțate în 2015 și în 2016 de către Ministerul Sănătății și de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Există și o serie de noutăți, printre care și reluarea procedurilor de fertilizare in vitro finanțate de stat și faptul că vaccinările cuprinse în calendarul național vor fi efectuate de către medicii de familie.

În implementarea programelor naționale de sănătate în perioada 2015 și 2016 noutățile sunt:

* Inițierea derulării, începând cu 01 mai 2015, a unui Subprogram de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice, parte integrantă a Programului național de oncologie. Subprogramul va beneficia de alocarea unui buget distinct, fapt ce va permite o mai mare predictibilitate și adaptare la nevoile reale ale pacientului oncologic;

* Includerea în cadrul Programului național de ortopedie a unui obiectiv nou destinat tratamentului instabilităților articulare cronice prin implanturi de fixare, care să permită amânarea perioadei de implantare a unei endoproteze, respectiv a unei endoproteze de revizie;

*Cuprinderea în cadrul Programului național de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță a unui obiectiv nou destinat tratamentului de stimulare cerebrală profundă la bolnavii cu distonii generalizate sau distonii focale/segmentare rezistente la terapia cu toxină botulinică.

* Reluarea efectuării procedurilor de fertilizare in vitro şi embriotransfer şi asigurarea finanţării acestuia din bugetul Programului național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană. Acest subprogram este destinat cuplurilor afectate de disfuncții ale sistemului reproductiv și care au nevoie de tratamente pentru a avea copii;

* Inițierea unor Subprograme pilot destinate depistării precoce active a cancerului colo–rectal și a cancerului de sân, după aprobarea Planului Naţional de Control al Cancerului.

* Vaccinările cuprinse în calendarul național de vaccinare, precum și a vaccinării la grupele la risc, vor fi asigurate exclusiv de către medicii de familie. Acestă decizie este justificată de faptul că vaccinarea prin campanie școlară prezintă dezavantaje cauzate de lipsa cabinetelor de medicină școlară, dificultățile în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, existența unor copii neșcolarizați, existența, în cadrul aceleași clase, a copiilor cu ani de naștere diferiți, repetenți, veniți prin transfer din alte unități de învățământ.

Programele naționale de sănătate publică se adresează în egală măsură persoanelor asigurate și neasigurate, permițând astfel controlul adecvat al problemelor de sănătate publică pentru care sunt concepute și accesul echitabil la servicii de sănătate imperios necesare, inclusiv la servicii de prevenție primară și secundară. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentO BUNĂ VESTIRE FISCALĂ? Guvernul a aprobat codurile!
Articolul următorNEAMŢ: Surpriză de proporţii cu „generalul” Stan. DOCUMENTE
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.