0:00

În această perioadă, în care curățenia de primăvară coincide cu curățenia de Paște, iar majoritatea nemțenilor, mai ales cei care locuiesc la curte, strâng gunoaiele și resturile vegetale și le dau foc, riscul de incendiu este mai mare decât de obicei. În plus, cu câteva zile înainte de Paște se folosesc cuptoarele, multe cu probleme după perioada de iarnă. Din analiza ISU Neamț rezultă că în 2015 au fost 14 incendii în ziua premergătoare Paștelui și în cele de sărbătoare, iar în 2016 au fost 11 incendii. De aceea, activitatea de prevenire vizează două aspecte majore: asigurarea securității la incendiu a lăcașurilor de cult și prevenirea incendiilor la gospodăriile particulare.

„În primul trimestru al anului 2017 cadrele inspecției de prevenire împreună cu echipaje din cadrul detaşamentelor de pompieri au desfăşurat activităţi preventive la obiectivele de cult catolice și ortodoxe, pentru a asigura reducerea riscului de incendiu la această categorie de obiective”, a declarat lt. col. Ciprian Mihai Mitrea, prim-adjunctul șefului ISU Neamț. „În cadrul celor 61 de controale s-au constatat 270 nereguli, fiind aplicate 216 avertismente şi 18 amenzi contravenţionale în cuantum de 13.000 de lei”.

Atenție la pregătirile de Paște! În ultimii 2 ani au fost 25 de incendii!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPrincipala neregulă constatată în timpul controalelor a fost lipsa autorizațiilor de securitate la incendiu, dublată de nereguli constructive, montarea defectuoasă a centralelor termice și a coșurilor de evacuare a fumului.

„Totodată, în paralel cu activitatea de îndrumare și control, instituţia noastră a desfăşurat instruiri în domeniul situațiilor de urgență a preoților parohi din protopopiatele ortodoxe si din decanatele catolice cu ocazia sărbătorilor pascale”, a adăugat lt. col. Mitrea. „La aceste activităţi au fost prezenţi 272 preoţi parohi ortodocși, precum și 48 preoți romano-catolici din decanatele din județ. Cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Petrodava» al județului Neamț care nu sunt de serviciu și participă la slujba de Înviere vor avea ca sarcină de serviciu urmărirea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor”.

Pompierii sfătuiesc oamenii care se duc la slujbă să-și parcheze în așa fel autoturismele încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție și să-și supravegheze permanent copiii. În cazul izbucnirii unui incendiu este important să nu intre în panică, să sune imediat la 112, să acorde prioritate la evacuare copiilor și femeilor, să identifice și să utilizeze mijloacele inițiale de stingere a incendiilor.

Cei care duc acasă lumânări aprinse este bine să le așeze în suporturi stabile, la distanțe de siguranță față de materialele combustibile și să nu uite să le stingă înainte de a merge la culcare. (C.M.)

Articolul precedentLa Spitalul Roman, pentru apă caldă, trebuie să ţii robinetul deschis numai… 15 minute!
Articolul următorTârgu-Neamț: Șase familii au primit cheile garsonierelor ANL
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.