0:00

În perioada 4-10 aprilie 2014, Asociaţia Culturală „Arte.Ro” din Piatra Neamţ a susţinut în Hong Kong, la invitaţia „Promotion of Young Artists Foundation” şi „Hong Kong Institut of Education” în cadrul „Jao Tsung-I Academy”, trei ateliere de pictură icoană bizantină, pentru circa 120 de elevi şi studenţi selectaţi pentru aceste activităţi.

Ateliere de icoane bizantine la Hong Kong, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pe lânga cele trei ateliere, prof. Cristina S. Petrariu, Preşedintele asociaşiei, Valentin S. Petrariu – Vicepreledinte şi elevii Andrei Nuţu şi Andreea Lemnaru, au contribuit la realizarea unui documentar despre pictarea icoanei pe lemn şi a unui amplu interviu la televiziunea naţională despre pictura icoanelor  bizantine pe lemn. Interesul societăţii civile şi a instituţiilor educaţionale s-a tradus şi prin organizarea unei conferinţe de presă unde au participat reprezentanţi a opt mari publicaţii locale, reprezentaşi media, fotografi etc.

Cei doi elevi participanţi, în vârstă de 18 ani fiecare, Andreea Lemnaru şi Andrei Nuţu, sunt încă de la înfiinţare, din anul 2010, membri deplini ai asociaţiei, voluntari şi coordonatori de proiecte.

„A fost, fără dubiu, una dintre cele mai interesante experienţe ale mele atât din punct de vedere pedagogic, cât şi uman. Am fost realmente fascinată de interesul şi determinarea cu care copiii şi adulţii de acolo au păşit în lumea icoanei ortodoxe. Ne-am străduit ca prin cele trei ateliere de pictură, cele nouă interviuri şi prin documentarul despre pictarea icoanei pe care le-am realizat, să transmitem ceva mai mult decât tehnica străveche a icoanei, cu canoanele şi materialele ei specifice. Am primit întrebări despre semnificaţia şi mesajul icoanei şi ne-a făcut o deosebită plăcere să le povestim despre importanţa acestui obiect de cult, adevărata fereastră spre cer, atât de dragă credincioşilor ortodocşi. Suntem foarte mulţumiţi de nivelul la care am reuşit să realizăm aceste activităţi, cu copii de la 6 la 19 ani, şi ne bucurăm că am reprezentat cu cinste, la un nivel înalt, arta plastică, educaţia din România şi icoana bizantină, pe care cu drag o purtăm cu toţii în suflete”. (Prof. Cristina S.Petrariu)

Ateliere de icoane bizantine la Hong Kong, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„Nu am întâlnit nicăieri pe unde am mai călătorit oameni aşa de cuminţi ca în Hong Kong. Am speranţa că deşi nu este o ţară creştină, comunitatea ortodoxă fiind extrem de restrânsă în sânul celor şapte milioane de locuitori, copiii participanţi la workshopuri au înţeles şi câte ceva din spiritualitatea icoanei, nu numai din tehnica pe care s-au străduit foarte mult să o adopte”. (Andreea Lemnaru)

„M-a impresionat ritmul lor foarte alert de viaţă, faptul că sunt extrem de legaţi de tehnologie, viaţa lor care se sincronizează cu clădiri uriaşe dezvoltate tot mai sus, pe verticală, în parte din cauza lipsei spaţiului, în parte poate, simbolic vorbind,  datorită  căutarii absolutului. E uimitoare determinarea unor copii de 7-8 ani de a-şi găsi timp şi mai ales răbdare şi disponibilitate de a descifra misterele tehnicii icoanei bizantine şi poate, sperăm noi şi de a intra in universul spiritualităţii creştine”. (Valentin S.Petrariu)

„Pentru mine experienţa din Hong Kong a fost una inedită şi foarte spectaculoasă. Mă bucur că am avut ocazia să interacţionez cu aceşti oameni, aflând astfel mai multe despre felul lor de a fi, de a gândi, cultura şi tradiţiile acestui popor şi nu numai. Am fost foarte impresionat de dorinţa, puterea lor de muncă şi de rezultatul workshopurilor care a fost unul peste aşteptările noastre. Cu siguranţă, dacă aş avea ocazia să revăd acele meleaguri nu aş rata ocazia”. (Andrei Nutu)

În cadrul deschiderii oficiale, delegaţia română a înmânat organizatorilor, şi personal Dnei. Dr. Nellie Fong, Preşedinte al Hong Kong Institute of Education casete cu materiale de promovare – DVD-uri, pliante, hărţi, albume – ale principalelor obiective culturale, istorice şi religioase din judeţul Neamţ, participând astfel la promovarea turistică internaţională a judeţului nostru, precum şi două icoane pictate pe lemn – o copie  a Icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamţ, înfăţişând pe Maica Domnului cu Pruncul şi Icoana Sfinţilor Martiri Ortodocşi Chinezi pictata de Andreea Lemnaru.

Articolul precedentCurtea de Conturi face verificări în Neamț
Articolul următorDin gunoaie iese votu ….