0:00

Arhiepiscopia face reclamă viitorului Așezământ spitalicesc ”Precista”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Suspiciunile privind realizarea de către Arhiepiscopia Romanului a unui așezământ în fostul Spital Vechi „Precista” au determinat conducerea instituției bisericești să reia activitatea de lobby la nivel de comunitate. Arhiepiscopia a emis un nou comunicat de presă, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, amintind importanța acestui proiect.

Din comunicat nu lipsește un atac subtil la adresa consilierului Nușa Chiriac, proprietarul Hotelului „Roman”, care la rândul său a dorit să preia și să reabiliteze clădirea, urmând să o transforme într-un hotel, cu muzeu și centru social.

”După îndelungi procese privind redobândirea proprietății asupra imobilului și a terenului aferent, precum și pentru anularea unor așa-zise înțelegeri privind transformarea acestei clădiri în hotel, cazinou, cu diverse activități aducătoare de profit finalizate în 2011, după trei ani de nejustificate tergiversări, începând cu anul 2012, s-au căutat și s-au identificat soluții privind restaurarea clădirii și înființarea unui spital”, spune, în comunicat, Aurelian Constantin Alexa, consilier juridic.

Spitalul vechi a fost cîstigat de Arhiepiscopie după trei ani de luptă cu firma Turoag Roman, dar din 2011 și până acum nu s-a întâmplat nimic cu clădirea. Prin 2008, între Parohia Precista Mare și societatea administrată de consilierul Nușa Chiriac, a fost încheiat un contract de asociere în participațiune cu Fundația „Hanu Ancuței”, prin care imobilul urma să adăpostească un hotel de lux, două muzee si un centru social, iar modernizarea să se încheie în trei ani. La ultima ședință de Consiliu Local, Nușa Chiriac a cerut ca în schimbul cedării spre folosință cu titlu gratuit a unui teren către Arhiepiscopie și municipiul să primească un alt teren deținut de biserică.

Promisiuni

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului spune că „s-au angajat echipe de profesioniști care să evalueze, să întocmească planul de fezabilitate, planul de investiție, planul arhitectural și planul de construcție, cu respectarea normelor europene și a tendințelor din planul legislativ actual”, precizând că echipa nu este aleasă pe criterii politice sau de confesiune, ci pe criterii de profesionalism și competență. Pe lângă promisiunile de echidistanță făcute doar în interesul comunității, în comunicat este atacat și actualul sistem de sănătate, dar reprezentanții bisericii nici nu explică în mod clar cu ce costuri vor presta servicii medicale bolnavilor: “Sperăm că în câțiva ani de la funcționare, Așezământul Precista să devină un model de bune practici și un centru de excelență medical renumit. Serviciile medicale integrative sunt gândite într-o paletă de cost-eficiență-eficacitate orientată spre pacient, cu un management performant, astfel acest complex fiind conceput să se susțină prin propriile servicii. Putem spune că managementul este unul dintre punctele forte ale viitoarei unități medicale care vine în contradicție cu ceea ce se întâmplă în majoritatea spitalelor din România, unde sistemul sanitar suferă de o subfinanțare”.

Până să funcționeze, acest proiect este estimat să coste aproape 50 de milioane de euro, cea mai mare parte a sumei urmând a fi folosită pentru consolidarea clădirii a cărei construcție a început în 1872 și s-a finalizat 13 ani mai târziu. Conform estimărilor Bisericii, clădirea ar putea adăposti un număr de 250-300 de paturi.

Claudia MATEI

Articolul precedentZiua Mondială a fotografiei
Articolul următorSfântul Sinod solicită amânarea Legii cimitirelor