0:00

Neculai Păduraru de la Sagna, la 71 de ani, este un artist celebru peste hotare (mai ales ca sculptor)  dar, din păcate, mult mai puțin cunoscut în țară și în special în Neamț. Născut la 19 iunie 1946, la Sagna, lângă Roman, Neculai Păduraru este sculptor, desenator și pictor. A absolvit, în 1975, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, clasa sculptorului Boris Caragea, unde – peste ani – a devenit profesor și apoi  doctor în Arte Vizuale al Universității Naționale de Arte București. A participat la numeroase expoziţii în Italia, Spania,  Franța, Ungaria, Grecia,  Turcia, SUA, China. Premiat de cinci ori cu  Premiul și Marele Premiu  al Uniunii Artiștilor din România. A primit numeroase premii în străinătate, începând din anul 1978 și până în prezent, la bienale internaționale, ca și premii ale unor academii (Premiul Omagial Picasso, Roma, Italia; Premiul Accademiei di Romania, Roma Italia; Premiul Academiei Române Ion Andreescu, București). Este decorat de Președinția României cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofițer al Artelor.

Aproape necunoscut la Roman, un sculptor donează material pentru un muzeu!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLucrările lui  Neculai Păduraru  se află, în afară de Muzeul Național de Artă Contemporană din România, în foarte multe colecții private și muzee din Austria, Argentina, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Japonia, Norvegia, Olanda, România, Spania, Suedia, SUA. În anul 1999, cu prilejul vizitei oficiale în România, Regina  Sonja a Norvegiei a vizitat atelierul artistului. De asemenea și Regina Danemarcei, Margareta a II-a, i-a făcut vizită în  atelier artistului, în luna mai  a anului 2000, cu prilejul vizitei oficiale a Majestății Sale  și a prințului consort Henrick în România, la invitația președintelui  Emil Constantinescu.

Sculptorul Neculai Păduraru vrea să doneze comunității din Roman manuscrise, fotografii, materiale documentare, articole din presa vremii, picturi, desene, scupturi și o bibliotecă. Gândul lui este că se va găsi un imobil potrivit sau se va  putea aloca o bucată de teren pe care să se construiască un muzeu. De fapt nu doar un muzeu, ci un adevărat centru cultural, care ar putea adăposti și expozițiile cu lucrările sale, dar care ar putea găzdui și lansări de carte, vernisări de expoziții ale artiștilor locali, spații  în care maestrul să inițieze copii (în mod gratuit) în grafică, pictură ori sculptură.  Construcția muzeului ar putea  fi realizată din sponsorizări și este estimată la o sumă care pornește de la 150.000 de euro.

Aproape necunoscut la Roman, un sculptor donează material pentru un muzeu!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCunoscut fiind în zonă, Primăria Roman a încercat, prin anul 2006, să găsească un imobil care să se preteze unui obiectiv atât de pretențios și, după ce s-a identificat clădirea (Casa Morțun, de pe strada Ștefan cel Mare, la acea data Muzeu de Științe Naturale), a venit „dușul rece”: casa a fost retrocedată.

Acum, un grup de inițiativă, alcătuit din oameni de cultură și oameni de afaceri din Roman, cărora li s-a alipit și Emil Nicolae, din Piatra Neamț, a organizat o întâlnire, la sediul Primăriei Roman, cu parlamentarii Laurențiu Leoreanu și Iulian Bulai și cu primarul Lucian Micu. S-au propus mai multe clădiri și, după îndelungi și tehnice discuții, s-a trecut la identificarea unui teren pe care să se construiască centrul, aprecierea generală fiind că ar fi mai ieftin să se construiască de la zero, decât să se restaureze și adapteze un imobil existent.

Aproape necunoscut la Roman, un sculptor donează material pentru un muzeu!, ZCH NEWS - sursa ta de informații„Câștigul unor ore bune de discuții a fost bucuria de a-l fi ascultat pe maestrul Neculai Păduraru, de la Sagna, susținându-și proiectul și decizia luată, aceea a punerii în opera a unui centru cultural, care să poarte numele celui care spune, simplu: «Vreau să las tot ce am și tot ce am creat orașului în care, copil fiind, veneam desculț la bâlci»”. (D. AILINCĂI)

Articolul precedentLiceele pedagogice și-au desemnat olimpicii
Articolul următorFemeia de afaceri: prioritati si compromisuri!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.