0:00

Apartament la vice: Cine minte în cazul lui Mircea Pintilie?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cazul ”Apartament pentru Mircea Pintilie”, fost vicepreședinte și președinte substitut al Consiliului Județean, membru marcant al PDL, a ajuns la faza în care oficialitățile implicate se încurcă în minciuni și nu mai știu pe unde să scoată cămașa.

Obișnuiți să nu dea socoteală nimănui și să rezolve totul din acte, făcute sau contrafăcute, în momentul când încearcă să justifice ceva se încurcă mai tare. În acest moment, la redacție avem patru documente care, pe rând și împreună, se contrazic unul pe altul.

Primul document este lista pe care am solicitat-o oficial Primăriei Piatra Neamț privind locuințele municipiului acordate cu titlu ”de serviciu” în ultimii trei ani. În răspunsul primit, în dreptul blocului B6 de pe str. Anton Vorel, Primăria spune că apartamentul 62 a fost repartizat Consiliului Județean Neamț, prin HCL 422 din decembrie 2011.

Al doilea document este o adresă de la Locativ Serv SRL la Consiliul Județean pe 16.10.2013, prin care societatea municipală comunică negru pe alb că administrează 4 locuințe repartizate de CJ. La poziția 4 a acestei liste, apare un apartament de 51.30 mp, 2 camere, pe str. Anton Vorel, bl. B6, ap. 62, la mansardă, închiriat cu contract nr. 211/09.01.2012, cu ”nr. repartiție 46839/04.01.2012 Prim, 161/09.01.2012 CJ, HCL 422/21.12.2011”.

Al treilea document este o adresă dată 8 zile mai târziu, tot de Locativ Serv, în care se face o revenire la adresa din 16 octombrie, pentru că ”dintr-o eroare de interpretare, la poziția 4 a fost trecut d-nul. Mircea Pintilie cu locuință de serviciu de la Consiliul Județean Neamț. D-nul. Mircea Pintilie a primit locuința, conform repartiției nr. 46839/04.01.2012, de la Primăria Municipiului Piatra Neamț și nu de la Consiliul Județean. Adresa nr. 161/09.01.2012 eliberată de Consiliul Județean Neamț se referă la venitul net al d-nului. Mircea Pintilie în calitate de angajat al acestei instituții la acea dată”.

Al patrulea document (vezi foto) este un fel de înștiințare a Primăriei Municipiului Piatra Neamț, sub numărul 46839 din, aparent, 04.01.2012, adresată dlui. Pintilie (fără o calitate anume și fără vreo adresă), căruia i se aduce la cunoștință că, până pe 30.01.2012, urmează să se prezinte la sediul Locativ Serv în vederea semnării contractului de închiriere pentru ”locuința ce vi s-a atribuit conform strada Anton Vorel, bloc B6, sc B, etaj M, ap. 62”. Foarte important de reținut: această hârtie oficială cuprinde și ”suprafața camerelor de locuit atribuite în exclusivitate este de 32 mp”. Cum, în prima adresă se vorbea de 51.30 mp, putem deduce că dl. Pintilie mai locuia cu cineva, care avea exclusivitate pe restul apartamentului. Lucru neprecizat în niciun document oficial.

Dincolo de toate glumele care se pot face, cineva își bate joc de ștampila primăriei, de acte oficiale, de instituții și, nu în ultimul rând, de cetățenii acestui județ. Schema, de fapt, era simplă. Mircea Pintilie trebuia recompensat pentru servicii politice. Primăria avea apartamente la mansardă, scumpe, prost făcute și pe bani mulți, și i-a plasat unul dlui. Pintilie, cu gândul că acesta va rămâne veșnic la conducerea Consiliului Județean sau măcar încă un mandat, conform înțelegerilor din APEL. Când ziarul Ceahlăul marcă înregistrată a atins subiectul locuințelor de serviciu la Consiliul Județean, s-a dat ordin de acoperire a urmelor. Ordinul a fost dat bine, dar s-a executat prost. În acest moment, orice novice într-ale administrației sau într-ale apărării și aplicării legii poate spune că aici este rost de un dosărel penal, probabil cu finalitate pe suspendare.

Din punctul de vedere al ziarului Ceahlăul marcă înregistrată nu interesează foarte mult dacă dl. Pintilie folosește apartamentul, dacă folosește toată suprafața sau numai cei 32 mp repartizați lui exclusiv, dacă a falsificat cineva actele în și din primărie. Important este că în Neamț politicul și-a rezolvat o problemă (locativă) la mansardă.

Gabriela Tomșa: ”S-ar putea să fie o neînțelegere la un alt nivel”

Directorul Locativ Serv, între timp devenit adjunct, dar cu aceleași cunoștințe în materie de locuințe ale primăriei, a explicat care ar fi din punctul de vedere al societății ”eroarea de interpretare”: ”Noi, încă dinainte de a apărea articolul dvs., am atenționat toate instituțiile să ne scrie dacă cei care locuiesc în apartamentele repartizate mai sunt salariații lor sau, dacă nu mai sunt, să ne comunice data până la care se pot prelungi aceste contracte de închiriere. Am văzut că la județ sunt trei locuințe de serviciu. Dl. Pintilie a obținut direct repartiția de la primărie, pe numele său, nu al Consiliului Județean. Deci nu i-a fost repartizată locuința ca fiind de serviciu”. Faptul că în lista transmisă nouă de Primăria Piatra Neamț locuința apare ca fiind dată Consiliului Județean, ca fiind de serviciu, este explicat de dna. Tomșa foarte senin: ”S-ar putea să fie o neînțelegere la un alt nivel. Eu pot să vă spun că, în hârtiile noastre, numele dlui. Mircea Pintilie este scris direct”. Tot Gabriela Tomșa spune, răspunzând ce-i drept la o întrebare, că dosarul de chiriaș al dlui. Pintilie cuprinde ”repartiția de la Primăria Piatra Neamț și ceea ce s-a interpretat greșit, adică o adeverință de venit care a fost confundată cu repartiția”. Plus, desigur, ”contractul de închiriere și ce acte mai solicităm noi”.

Dana OSTAHIE

Articolul precedent„Pomana UE” cu miere contrafăcută
Articolul următorTalciocul pietrenilor