0:00

Analizele la înscrierea în grădiniţe – o bombă medicală, consideră specialiştii în boli infecţioase!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPeste 500.000 de părinţi îşi trimit anual copiii să facă o serie de analize medicale care, în realitate, nu sunt necesare, constată jurnaliştii de la hotnews.ro, după ce au intervievat o serie de specialişti în boli infecţioase de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. Nu o fac de bunăvoie, ci pentru că aşa li se cere. Problema nu ar fi atât de îngrijorătoare, căci până la urmă ce mai contează câteva milioane de euro risipite şi câteva laboratoare care transformă medicina în comerţ? Doar că România stă pe o bombă biologică al cărei ticăit este grăbit de această testare în masă a copiilor.

Majoritatea grădiniţelor din România solicită, sub condiţie obligatorie, ca atunci când părintele îşi înscrie/reînscrie copilul la grădiniţă, acesta să aducă, pe lângă avizul epidemiologic de la medicul de familie, şi rezultatele a trei analize: exudatul nazal, exudatul faringian şi coprocultura. Toate testează prezenţa unor bacterii pe mucoasele copilului şi, desigur, nu sunt gratuite. Fiind vorba de sute de mii de analize, toate efectuate în aceeaşi perioadă a anului – luna septembrie -, marile lanţuri de laboratoare de analize sunt foarte interesate să atragă astfel de clienţi. Multe dintre ele oferă pachete promoţionale, iar preţurile variază, între 40 şi 70 de lei (pot fi prinse şi în costul asigurării de stat sau a abonamentului privat). Efectuarea acestor analize în contextul în care sunt cerute, adică la înscrierea la grădiniţă, este inutilă în cazul unui copil sănătos, care nu are niciun fel de simptome, spun specialiştii.

“Omul convieţuieşte în mod normal cu bacteriile”, explică conf. dr. Gabriel Popescu, specialist în boli infecţioase de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

“În Marea Britanie şi Statele Unite nici nu se solicită la înscrierea la grădiniţă efectuarea acestor analize. Acolo se acţionează logic: are copilul semne de boală care seamănă cu o infecţie, atunci nu intră sub nicio formă în colectivitate până nu se lămureşte ce e cu el. Nu are copilul semne de boală, atunci riscul este foarte mic şi nu are rost să se efectueze astfel de analize”.

O bombă medicală: tic-tac tic-tac

Analizele la înscrierea în grădiniţe – o bombă medicală, consideră specialiştii în boli infecţioase!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDe ce atâta tevatură pentru peste o jumătate de milion de analize efectuate anual nejustificat? Pentru că cei mai buni specialişti în boli infecţioase din România se tem de o bombă biologică care ticăie tot mai ameninţător: rezistenţa acestor bacterii la tratamentul cu antibiotice. Românii sunt consumatori avizi de antibiotice: pe locul doi în UE. Anul trecut, consumul de antibiotice în România a crescut cu 4,5% faţă de anul precedent.

Deja peste jumătate din stafilococii aurii care circulă în România sunt rezistenţi la meticilină. Dacă acest germen rămâne în nas sau în faringe nu este periculos, dar dacă ajunge la nivelul plămânilor, al inimii sau al articulaţiilor provoacă boli tot mai greu de vindecat cu tratamentele actuale.

“Ceea ce este de-a dreptul nociv, şi iresponsabil social, este că efectuarea acestor teste deschide posibilitatea unui abuz”, avertizează conf. dr. Gabriel Popescu.

“Administrarea de antibiotice pentru eliminarea bacteriilor de la purtătorii sănătoşi are consecinţe nefaste asupra copiilor şi a comunităţii în întregul ei: apariţia de germeni rezistenţi la antibiotice, care ulterior pot fi transmişi celor din jur”.

Ce face Ministerul Sănătăţii

Analizele la înscrierea în grădiniţe – o bombă medicală, consideră specialiştii în boli infecţioase!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSituaţia abuzului de antibiotice cauzat de efectuarea în masă a acestor analize la solicitarea grădiniţelor este cunoscută de Ministerul Sănătăţii. Chiar şi înalţi oficiali europeni, prin vocea directorului Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, au atenţionat că ministrul dumneavoastră ar trebui să spună că reducerea consumului de antibiotice este foarte importantă pentru România. Presa de la Bucureşti a atras atenţia asupra subiectului încă din 2014, dar deocamdată fără niciun rezultat.

“Există nişte norme comune ale Ministerului Sănătăţii şi ale Ministerului Educaţiei care nu precizează obligativitatea unor analize, ci atestarea de către medic a faptului că acel copil nu are vreo boală infecţioasă”, spune prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat.

“Dar, printr-o interpretare excesivă, medicii fac recomandări, că nu-i doare mâna, să se facă aceste analize. Fenomenul este extins şi de aceea pregătim un alt act normativ comun prin care să precizăm explicit că nu impunem aceste analize”.

Dacă acest act nu va apărea în timp util, 2015 va fi un nou an în care banii şi timpul părinţilor vor fi risipiţi pe alte sute de mii de analize cu un singur rezultat: creşterea abuzului de antibiotice. Păstrând proporţiile, e ca şi când de frica cancerului am începe să ne tratăm preventiv cu citostatice.

Articolul integral, aici.

Articolul precedentFESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR CEAHLĂUL 2015: ANSAMBLUL ACADEMIC DE FOLCLOR AL STUDENŢILOR DIN MARIBOR (SLOVENIA)
Articolul următorVictima de la Tămășeni a fost identificată
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.