0:00

AMR 11: CN „Gheorghe Asachi” și vremurile transformării, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț pășești cu emoție, chiar dacă e în timpul vacanței. Poate datorită numelui pe care îl poartă sau a oamenilor care au ieșit din această școală devenind adevărați „sculptori” de caractere. Istoricul Școlii Normale mustește de evenimente care au schimbat și preschimbat locul în care au pășit pe rând profesorii și elevii. „Decizia Ministerului Instrucţiunii – ministru era pe atunci C. C. Arion – de a acorda oraşului Piatra Neamţ privilegiul înfiinţării primei şcoli normale care să deservească nevoile zonei din dreapta Siretului n-a fost uşoară, deoarece s-a dat o adevărată luptă între conducătorii politici din diferite judeţe. Hotărâtoare a fost stăruinţa prefectului din acea vreme, Leon Bogdan, om politic cu tradiţie veche, boierească, şi cu mare trecere în cercurile înalte, conducătoare. În aceste condiţii, la începutul secolului al XX-lea, se simţea nevoia de mai mulţi învăţători şi mai bine pregătiţi, de aceea, în 1912, ministrul C. Arion  înfiinţează trei şcoli normale: la Turnu Severin, la Constanţa şi la Piatra Neamţ.” Acesta este începutul istoricului a ceea ce poartă acum numele de Colegiul Național „Gheorghe Asachi”, înrămat pe site-ul de prezentare al unității.

Înainte de a primi elevii cu aspirațiile și visurile lor, curățenia este pe primul plan. Ultimele reparații, igienizări și tot ce se mai poate face în timpul scurt care a mai rămas. Acum se repartizează orele, acum se evaluează situațiile celor care au trecut de perioada corigențelor, acum se numără bobocii. „Am făcut în mare cam tot ce ne-am propus. Mai sunt mici modificări, pe care le mai putem face. Am primit și sprijinul primăriei, care ne-a ajutat să reparăm acoperișul unui corp de clădire și să igienizăm internatul. Încă nu avem devizul pentru reparațiile acoperișului, dar valoarea lucrărilor a fost estimată la aproximativ 15.000 de lei. Pentru igienizarea internatului am avut la dispoziție 20.000 de lei. Nu sunt toate cheltuielile. Am folosit și bani din fonduri proprii. Suntem mulțumiți de ce am reușit să facem în această vacanță”, a spus prof. Constanța Chelaru, directorul Colegiului Național „Gheorghe Asachi” Piatra Neamț.

Totul merge ceas, iar numărătoarea inversă se apropie de final. Un final de vacanță, un nou început pentru tinerii, care vor trece pregul școlii.

Dincolo de mulțumiri, conducerea colegiului are și aspirații. „Am dori să dezvoltăm partea tehnică a acestui colegiu, deoarece de acolo vin fondurile și până la urmă e nevoie de bani pentru a putea merge înainte, pentru a ne putea dezvolta, pentru a crește și a reuși să aducem îmbunătățiri acestui colegiu. Prin dezvoltarea tehnică a colegiului dorim să demarăm mai multe proiecte”, a adăugat directoarea Constanța Chelaru.

Câte transformări vor mai trece peste acest loc nu știm, rămâne siguranța că la catedră profesorii vor încerca, în continuare, să „clădească” oameni, să-i învețe și să le cultive sămânța cunoașterii. Rodul? În ogorul vieții.

Marian TEODOROF

Articolul precedentCutii de carton sub ochii lui Kogălniceanu
Articolul următorGirov: Purcel, sacrificat a treia oară