0:00

Ultima zi de vacanță pentru copiii de la Centrul de zi „Elena Doamna” și complexul „Ion Creangă” din Piatra Neamț a fost și cea mai frumoasă. Cei care au rămas pe perioada vacanței acasă, la „Elena Doamna”, au avut parte vineri, 9 februarie, de o oră întreagă de explicații urmate de aplicarea metodelor de acordare a primului ajutor oferite de oaspeții de la Serviciul de Ambulanță Neamț. Sala de sport a centrului s-a umplut în jurul orei 10:30, ora anunțată pentru demonstrație, iar până la ora 11:00, când a ajuns echipajul ambulanței cu însăși managerul interimar, dr. Dorice Albu, am stat de vorbă cu câțiva dintre tineri. Toți știau că „vin salvatorii”, unii erau chiar nerăbdători fiindcă aflaseră că vor învăța să panseze un deget rănit, alții, care au mai participat la demonstrații, dădeau deja explicații celor mai mici cum „trebuie apăsat pe piept”.

Ambulanța chemată la Centrul „Elena Doamna”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiEmoțiile copiilor, cu vârste de la 7 până la 19 ani, au fost maxime în momentul când ușa s-a deschis și cei doi medici, trei asistenți medicali, dar și directorul tehnic al Ambulanței Neamț au intrat, încărcați de echipamente: tărgi, manechine, scaun cu rotile, monitoare, truse. Scena sălii a devenit imediat „teatrul” operațiunilor de resuscitare ce au fost predate de dr. Dorice Albu. Curiozitatea copiilor, care s-au strâns imediat în jurul medicului pentru a prinde toate detaliile, a fost atât de mare, încât imediat a fost nevoie ca și dr. Aurel Țîrdea să se implice în demonstrațiile și explicațiile făcute în fața ochilor mari, plini de interes ai tinerilor.

Surpriza medicilor și asistenților a fost cu atât mai mare cu cât mulți dintre copii știau, deja, pas cu pas procedura de resuscitare cardio-pulmonară, iar când un puști a cerut o oglindă pentru a verifica dacă „victima” respiră cât de cât, cadrele medicale l-au felicitat pentru cunoștințele sale. „Sternocleidomastoidian” a fost cuvântul rostit la un moment dat de un alt puști, cu ochii verzi-albăstrui și iscoditori, iar cadrele medicale au fost din nou uimite să-l descopere pe cel care, la doar 10 ani, cunoaște oasele scheletului uman. „Humerus, tocmai m-am lovit, l-am învățat și pe ăsta. Clavicula, tarsiene, metacarpiene, femur” – răspundea el întrebărilor medicilor, fericit că specialiștii i-au remarcat aptitudinile. „Iar urechea are trei oase”, a continuat el, enumerându-le imediat și primind laude la scenă deschisă ce au urmat hotărârii cu care a spus că reuși să învețe și miile de mușchi din compnența organismului uman fiindcă „vreau să mă fac asistent medical”.

Ambulanța chemată la Centrul „Elena Doamna”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn timp ce unii copii mânuiau, pe rând, manechinele, în încercarea de a repeta manevrele de resuscitare, deși lipsa pansamentelor sterile nu a fost o problemă pentru ei, alții au jucat rolul victimei și au urcat pe targă pentru verificările funcțiilor vitale ce se fac în situațiile reale: tensiune, puls, electrocardiogramă. Alții s-au adunat în jurul doctoriței Dorice Albu care le-a explicat ce conține trusa de urgență și le-a prezentat garoul, un dispozitiv care „seamănă cu praștia, dar Ambulanța nu se joacă cu praștia”, ca răspuns la replica dată de un tânăr care a stârnit râsete prin confuzia lui. Băieții au preferat explicațiile dr. Țârdea privind manevra Heimlich, deprinsă rapid, de altfel, și exersată apoi între copii.

Cei mai mulți tineri au participat cu entuziasm, curiozitate, interes la acest curs, care din demonstrativ a devenit interactiv. Câțiva tineri au preferat să rămână în lumea lor, probabil la fel de colorată ca și peretele sălii de sport pictat de cunoscutul Laurențiu Dimișcă. Unii au filmat, alții s-au fotografiat cu oaspeții, reușind ca, în final, fiecare să-și facă o amintire frumoasă dintr-o experiență utilă. Cadrele medicale au fost încântate de receptivitatea copiilor și i-au felicitat, în final.

Astfel de activități se fac din anul 2015, în baza unui protocol încheiat între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț și Serviciul de Ambulanță al Județului Neamț și intitulate „Fii erou – Salvează o viață!”. (C.I.)

Articolul precedentÎntâlnire a Asociaţiei Administratorilor Publici la Târgu-Neamţ
Articolul următorDecebal Draghiş trimis în judecată de procurorii DNA
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.