0:00

Aleșii romașcani vroiau averea Bisericii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Primarul Leoreanu i-a convins să mai stea o tură

Consilierii locali romașcani s-au întâlnit joi, 31 iulie, în ședință ordinară, având de dezbătut 17 proiecte de hotărâre. Cu o singură excepție, toate proiectele au trecut cu unanimitate de voturi. Excepția a făcut-o proiectul prin care municipiul Roman va ceda, cu titlu gratuit, spre folosință Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului nu mai puțin de  8.106 mp de teren, în vederea realizării proiectul de transformare a Spitalului Vechi într-un așezământ social. Ca mai niciodată, aproape toți consilierii locali au luat cuvântul, venind cu noi propuneri, inclusiv ca în schimbul terenului pe care municipiul îl dă Bisericii să primească un alt teren, eventual chiar și o pădure. Până la urmă, a ieșit tot cum a vrut primarul Laurențiu Leoreanu, inițiatorul proiectului, dar și membru în Adunarea Eparhială și cel care a promis în campania electorală din 2012 că va pune umărul la acest proiect.

Proiectul prevedea transmiterea în folosinţă gratuită a suprafeţei totale de 8.106 mp, din care 5.904 mp situaţi în str. Speranţei f.nr. şi 2.202 mp situaţi în str. Alexandru cel Bun nr. 5, cu precizarea că terenul se va retrage dacă aşezământul spitalicesc „Precista Mare” nu se va realiza , dacă titularul nu respectă limitele dreptului de folosinţă privind destinaţia sau dacă interesul public o va impune. Primul care a intervenit a fost consilierul local PNL Vasile Mocanu: “Eu sunt de acord cu acest proiect, dar să fie de interes public. Să nu se pună cheia pe ușă și să spună că aici nu poate avea acces copilul lui Mocanu sau nepotul lui Leoreanu”. Consilierul PDL Leonard Achiriloaei a propus realizarea unui contract prin care să se stipuleze clar pentru ce sunt date terenurie și care să fie suspus dezbaterii în CL. Consilierul PNL Dănuț Lichiardopol a cerut să se stipuleze ca noul așezământ să fie cu prioritate pentru comunitatea locală, însă primarul Leoreanu a explicat că centrul va fi unul ce va deservi mai multe județe. Consilierul PSD Constantin Holban a cerut un schimb de terenuri, fiind mai apoi încurajată ideea și de colega din partid Nușa Chiriac: „Să facem un troc. Noi le dăm un teren în buricul târgului, să ne dea și ei nouă un teren”, a propus consilierul, în timp ce unii colegi au luat în derâdere ideea: “Măcar o pădure”. Primarul a explicat rostul proiectului: “Dacă așezământul nu se va realiza sau nu va fi public, atunci terenul se ia înapoi, scrie clar în hotărâre. E păcat să se distrugă o astfel de clădire monument. Dacă acolo se făcea o mănăstire era loc de discuții, dar e un centru public”.

În discuție a intervenit și consilierul PPDD Doru Alexandru: “Propun să se fixeze un termen, de 5-10 ani în care să se realizeze”.

Pentru că aproape fiecare a venit cu propuneri, consilierul PSD Iulia Havrici a propus amânarea proiectului pentru ședința următoare când să fie completat cu doleanțele aleșilor, dar primarul Laurențiu Leoreanu a “dispus” să se voteze acum, “ca dovadă de bună credință, iar într-o altă ședință să dezbatem contractul cu toate precizările necesare”. Consilierul Nușa Chiriac a insistat pe ideea unui schimb de terenuri: “Ce terenuri mai are Arhiepiscopia în Roman?” Primarul Leoreanu: “Nu știu să aibă alte terenuri decât cele din parohii”.

Cu propunerea ca data viitoare consilierii să vadă și contractul dintre Primărie și Arhiepiscopie, proiectul a trecut, singurul care s-a abținut fiind Constantin Holban.

Claudia MATEI

Articolul precedentFestivalul Internațional de Folclor “Ceahlăul”
Articolul următorFemeie „măcelărită” de concubinul italian