0:00

Dacă n-ar fi fost ceva trafic prin faţa şcolilor de la ţară, alegerile locale nu s-ar fi trădat prin nimic. Peste tot a fost pace şi linişte, iar pe alocuri chiar lehamite. Unii n-au ieşit la vot din obişnuinţă, prezenţa fiind între anumite limite la fiecare scrutin, iar cei care s-au decis să meargă totuşi să-şi voteze primarii au avut, de regulă, cuvinte de ocară faţă de actualii edili.

Gârcina: „Tot în şcoala veche am votat”

La ora 13:30, la Secţia 291 din Gârcina votaseră 307 alegători din 1.216. Nu fuseseră nici incidente, nici solicitări pentru urna mobilă, iar oamenii care trecuseră să „dea cu ştampila” erau din toate categoriile de vârstă. Vreo doi pe care i-am prins în secţie s-au plâns că nu s-au făcut destule lucruri cu folos în comună, iar cele care ar putea fi folositoare sunt lăsate la stadiul de construcţie de ani de zile. De exemplu, clădirea şcolii noi, ridicată la câţiva metri de cea veche, nu e terminată.

„Banii se folosesc pentru tot felul de prostii şi o clădire cum e şcoala stă aşa. E uşor să ridici nişte ziduri şi să pui un acoperiş şi gata. Şi la alegerile astea tot în şcoala veche am votat”.

Trei femei, care locuiesc chiar în apropierea casei primăriţei, au spus că durerea lor e apa. Sunt în zonă 3 sau 4 case care n-au apă, iar în verile secetoase fântânile seacă şi atunci singura soluţie rămâne căratul apei cu butoiul.

La Almaş, aceeaşi atmosferă de duminică. Din 551 de locuitori, votaseră 170 până la ora 14. De regulă, indiferent de importanţa scrutinului, nu ies mai mult de 300 de săteni la vot. Lumea se amuza că, într-o comună cu doar 4.800 de suflete, sunt 10 candidaţi la primărie, cu unul mai puţin decât la Piatra-Neamţ, oraş care este totuşi reşedinţă de judeţ.

Dobreni – 20 de solicitări pentru urna mobilă

La Dobreni, s-a votat în clădirea nouă a căminului cultural, care chiar arată bine. Ca peste tot, a fost valul de dimineaţă şi apoi cel dintre orele 12-13, după ce-a ieşit lumea de la biserică. Între „valuri” s-a votat constant, în linişte, astfel că, la ora 14:15, trecuseră deja pe la urne 606 din cei 1.489 de săteni cu drept de vot. Până la aceeaşi oră, se înregistraseră 20 de solicitări pentru urna mobilă, o cifră mică pentru Dobreni, unde, la precedentele alegeri, au fost 42 de astfel de cereri. Toate de la oameni în vârstă, cu probleme mari de sănătate sau cu handicapuri care nu le permit să se deplaseze. Cât despre candidaţi, erau doar 6, nu 10 ca la Gârcina, dar mai „aprigi în bătălie”, după cum a spus zâmbind un bărbat.

Negreşti: „Noi avem drumuri cu senzaţii, te duci de-a dura pe uliţe”

La ora 15, în perioada în care multă lume trage un pui de somn sau se uită la televizor, la Secţia 330 din Negreşti era coadă, iar un poliţist stătea la uşă şi permitea accesul în limita numărului de cabine. Pentru că foarte mulţi dintre săteni erau în bastoane, se mişcau greu şi nici cu vederea nu mai stăteau ca în tinereţe, la uşă se făcuse o coadă impresionantă. Bun prilej de socializare, de trecut în revistă fabricile de succes de pe vremea lui Ceauşescu, din care acum n-a mai rămas decât numele, şi de înşirat teorii despre ce înseamnă democraţia la ţară, unde şi respectul tradiţional e pe cale de dispariţie. Cât despre nemulţumirile oamenilor faţă de actualul primar, lista este lungă şi durerea cea mai mare sunt drumurile proaste, pline de gropi, acum asortate şi cu mâlul adus de ploi, şi permanentă sursă de praf la vreme „uscată”. O bătrânică plină de umor chiar a punctat: „Noi avem drumuri cu senzaţii, te duci de-a dura pe uliţe”.

Lista continuă cu o grădiniţă construită în curtea şcolii şi nedată în folosinţă, acum fiind utilizată drept magazie pentru lemne, cu faptul că nu există nici reţea de apă, nici de canalizare, iar de gaz metan nici nu se pune problema, „că doar avem la butelie şi nu trebuie şi la conductă”.

Una peste alta, din 1.248 de locuitori votaseră 420 până la ora 15. Mulţi veniţi în centru folosind drumul Porumbelul, unul pe care primăria tot spune că-l face de vreo 5 ani, a rămas tot cu pietriş, iar acum s-a rupt după ploile torenţiale din ultimele zile.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentURNA MOBILĂ şi LISTELE SUPLIMENTARE, metode de câştigat alegerile?
Articolul următorGALERIE FOTO România – Belarus 20-23, doar un meci electoral?
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.