0:00

Datorii în valoare de 67.584.875 lei la TVA figurează în evidența Administrației Finanțelor Publice (AFP) Neamț. Sunt datorii la 31 decembrie 2017, care provin de la 280 de persoane fizice și juridice din Neamț. Cel mai însemnat debit provine de la firmele aflate în insolvență și, potrivit datelor furnizate de AFP Neamț, atinge 60.000.000 lei. „Sunt 104 contribuabili care se aflau, la data de 31 decembrie 2017, în procedura insolvenței, obligațiile fiscale restante înregistrate de către aceșia fiind de 59.774.682 lei”, a declarat Cristina Ionescu, purtătorul de cuvânt al AFP Neamț.

Pe lângă aceștia, în evidența restanțierilor la TVA sunt alți 176 de contribuabili care la finele anului trecut cumulau datorii de 7.810.193 lei. Toți acești debitori la TVA sunt obligați să aplice sistemul plății defalcate a TVA și au fost înscriși de ANAF automat în registrul persoanelor ce aplică split TVA. „Din oficiu li s-a deschis și cont în Trezorerie acestor contribuabili, urmând ca după data de 1 ianuarie 2018 cei care intră în insolvență să notifice ANAF asupra acestei situații”, mai precizează purtătorul de cuvânt, cu referire la contul distinct de TVA unde cei cu datorii la taxa pe valoarea adăugată pot doar să depună, nu să și facă retrageri.

AFP Neamț: 280 de debitori la TVA cumulează peste 67.000.000 lei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn plus, normativele adoptate în domeniul reglementării sistemului split TVA prevăd anumite sancțiuni. De pildă, nevirarea sumelor reprezentând TVA din contul curent al titularului în contul de TVA al acestuia, sau plata TVA către furnizorul din alt cont decât contul de TVA, dacă depășește 30 de zile, este sancționată cu amendă de 10% din suma reprezentând TVA.

OG 23/2017 mai prevede că firmele care încasează sume de bani în numerar sau prin card de la persoane fizice, sau alte companii, sunt obligate să depună TVA aferentă sumelor încasate într-un anumit termen și că pot face corecții fără a risca amenzi, dacă plata s-a făcut într-un cont greșit. Există obligația ca firmele plătitoare de TVA să comunice tuturor furnizorilor și clienților propriul cod de TVA, altfel pot fi amendați cu sume cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei. (C.I.)

Articolul precedentUn magazin din Tarcău a ars de la un scurtcircuit
Articolul următorACTUALIZARE Realizări comune Apa Serv&Delgaz Grid: Arde o conductă de gaz, lovită de un ”Dorel”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.