0:00

”Afacere” Primăria Roman – Consiliul Județean pe tema deșeurilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Faptul că proiectul european de gestionare a deșeurilor din județul Neamț este blocat în forul legislativ județean nu mai este niciun secret pentru nimeni. Cum zilele sunt numărate, chiar dacă speranța moare ultima, administrațiile locale își fac noi calcule. La Roman, calculul ține în primul rând de capacitatea depozitului temporar de a mai ”înghiți” deșeurile din municipiu și comunele arondate, iar în al doilea rând de contribuția la proiect care, din cauza amânărilor, trebuie dată din bugetul local, deși consilierii locali aprobaseră ca respectiva cotă să fie plătită din împrumutul bancar.

”Finele lui 2013 a fost data limită de tragere a banilor din împrumut. La acea dată, ADI Eco Neamț nu avea o calculație pentru cota de cofinanțare. Banii prinși estimativ s-au întos în bancă. Nici nu am câștigat, nici nu am pierdut. Noi am vrut să achităm, dar, inițial, ni s-a spus că nu avem nicio cotă de plătit, pentru că va plăti Consiliul Județean. Mai apoi, ni s-a spus că ar trebui să plătim noi. Ar fi vorba de o sumă de vreo patru miliarde de lei vechi. Probabil Consiliul Județean va găsi o soluție”,  a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Stația de transfer de la Roman este aproape gata, dar gata este și capacitatea depozitului temporar de la Roman pentru a primi, pe termen mediu, cantități noi de deșeuri. Edilul Romanului este optimist însă și crede/ speră ca ajutorul pe care municipiul l-a dat comunelor din jur să se întoarcă într-un ajutor de la CJ pentru respectiva cotă de cofinanțare: ”Stația de transfer, chiar dacă este gata, nu o poți aglomera. E un impas. Eu zic că reușim până în vară să rezolvăm. Noi am găsit rezolvare pentru comunele din jur, care au beneficiat de depozitul temporar construit din bugetul Romanului. Am întins mâna și sper și eu la o mână întinsă vizavi de cofinanțare. Sper să meargă așa”.

Faptul că, la nivel de Piatra Neamț, liderii nu pot bate palma pentru deblocarea acestui proiect, este, în opinia liderului de la Roman, o problemă pur politică. ”Este important să se înțeleagă cei care conduc destinele politce la nivelul județean, iar CJ trebuie să inițieze discuțiile. Eu am participat la discuții, de multe ori s-a stabilit într-un fel și la luarea efectivă a deciziei s-a făcut altfel. E o decizie politică ce trebuie luată”, a mai spus edilul, lăsând de înțeles că nu vrea să facă pe cineva vinovat.

Vinovați nevinovați, romașcanii, ca și toți nemțenii, riscă să plătească pentru deșeuri foarte mulți bani dacă gunoiul va trebui dus în alte județe, acolo unde liderii, politici sau apolitici, au putut să ducă la bun final un astfel de proiect, cu atât mai mult cu cât în Neamț vorbim de bani europeni și împrumuturi bancare, dar pentru care, de fapt, va plăti pe loc omul de rând.

Claudia MATEI

Articolul precedentMeniu special de Paște pentru pacienții Spitalului Județean
Articolul următorRemember: Centenar dr. Gheorghe Iacomi (1914 – 2014)