0:00

Din această dimineață, cale de trei zile lucrătoare – 29 iunie, 2 și 3 iulie -, absolvenții de gimnaziu care au dat Evaluarea Națională pot depune fișele pentru admiterea la liceu, conform propriilor opțiuni.

În Neamț, 4.058 de elevi au la dispoziție 4.788 de locuri la licee și în învățământul profesional-dual. ”Sunt 3.948 de locuri în clasa a IX-a la licee și 840 de locuri în învățământul profesional-dual. Având în vedere că sunt disponibile mai multe locuri decât candidați, anul acesta, nu vor fi probleme pentru elevi. Școlile și-au stabilit fiecare propriile grafice pentru desfășurarea procesului de completare a fișelor de admitere”, a declarat prof. Ioan Milea, inspector școlar adjunct. Elevii – împreună cu părinții și sub îndrumarea diriginților – completează fișele cu opțiunile dorite, pe licee și specializări.

Dacă elevilor cu note mari la Evaluarea națională le va fi ușor să intre la liceul dorit, dat fiind că media de la examen contează 80% în media de admitere, cei cu medii mici trebuie să fie foarte atenți când bifează opțiunile pe fișe.

În ghidul admiterii computerizate, Ministerul Educației face câteva recomandări pentru absolvenți. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, începând cu elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat acolo. Dacă, la un moment dat, unui elev opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la niciun liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat.

Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor. Se recomandă completarea pe primele locuri a opţiunilor pe care elevul le doreşte cel mai mult, chiar dacă nu este sigur că media îi permite să intre la aceste opţiuni. ”Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat. Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place, decât să nu intri deloc! Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev. Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în niciun fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri. În schimb, un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele de a fi admis! Există riscul de a nu a avea o medie suficient de bună pentru niciuna din opţiunile exprimate. Nu există niciun ”număr magic” de opţiuni care trebuie completate pe fişă: important este ca acest număr să fie suficient de mare ca să permită repartizarea şi să fie ordonate – de la cea mai dezirabilă la cea mai puţin dezirabilă”, sunt câteva din recomandările MEN. (C.I.)

Articolul precedentFOTO Ce au lăsat ploile pe drumuri. Cum se circulă în această dimineață
Articolul următorRoman: Consilieri convocați de îndată pentru o grădiniță de 7,5 milioane de lei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.