0:00

Părinții ai căror copii au absolvit gimnaziul și care nu sunt înscriși la liceu, sau la școlile profesionale, în anul școlar 2014-2015, vor fi căutați de reprezentanți ai Poliției, Consiliilor Locale și ai Consiliilor de Administrație ale unităților de învățământ. Motivele, spun reprezentații Inspectoratului Școlar, se regăsesc în Legea Educației care prevede că învățământul general obligatoriu este de 11 clase şi cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Potrivit aceleiași legi, învăţământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020, iar obligaţia de a frecventa învăţământul de 10 clase, la forma cu frecvenţă, încetează la vârsta de 18 ani. Pe durata şcolarizării în învăţământul preuniversitar, cu excepţia învăţământului postliceal, copiii beneficiază de alocaţia de stat pentru copii, în condiţiile legii.

„Am solicitat școlilor gimnaziale să ne transmită situațiile absolvenților claselor de-a VIII-a care nu se regăsesc înscriși la liceu sau la școlile profesionale. Această procedură o aplicăm în fiecare an pentru a le atrage atenția părinților acestora că învățământul obligatoriu de stat este obligatoriu până la clasa a X-a inclusiv. Părinții care nu vor să-și trimită copiii mai departe la școală riscă să fie amendați”, a spus prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct al IȘJ Neamț.

Inspectorii școlari spun că cel mai întâlnit motiv invocat de părinți pentru neînscrierea elevilor absolvenți gimnaziu este lipsa banilor. „Spre exemplu, anul trecut, în localitatea Solca, nu mai puțin de 24 de copii nu au mai fost încurajați să meargă mai departe la școală. Sunt tot felul de motive invocate, însă cel mai întâlnit este cel al lipsurilor materiale”, a mai spus Laiu. (M.T.)

Articolul precedentBătrân de 90 de ani, căutat de poliţie
Articolul următorPER Neamț, locul I pe panourile de afișaj